Mezi trenéry opět dochází ke změnám
neděle 19. dubna 2015

Hranáč, Broš, Hluchý. Letci lákají extraligové matadory

Ladislav Kadaně nahrazuje na postu asistenta trenéra u mladšího dorostu Martina Rouska, který pro změnu střídá v roli hlavního kouče juniorky Jiřího Nikla. Změn na střídačkách Letců se i po letošní sezoně událo hned několik... Trenérský tým zaznamenal dva odchody, ale na druhou stranu vítá i dvě "nové" tváře. A v obou případech se jedná o úspěšné hráče s bohatými zkušenostmi.

Sotva v Letňanech skončila hokejová sezona, většina Letců se už chystá na přesun do vyšších věkových kategorií. Ale změny se na startu letní přípravy nebudou týkat pouze hráčů. Stejně jako loni dochází k reorganizaci trenérských postů, která se alespoň trochu dotkne většiny týmů.

To však neplatí o extraligovém mužstvu staršího dorostu, vlajkové lodi celého klubu, kde zůstává osvědčená dvojice Milan Antoš - Jan Zlatohlávek. "Není důvod tam nic měnit," tvrdí šéftrenér Jiří Vrba, jenž po konzultaci s klubovým vedením rozhoduje o přeskupení jednotlivých koučů. 

Pátou třídu už v závěru sezony musel z neuspokojivých příčin opustit asistent trenéra Ivan Utěšil. A během března se pak rozhodl skončit také Petr Míka, který pomáhal Martinu Uldrichovi se šestou třídou. "Je mi to moc líto, protože jsme si dobře rozuměli," nechal se slyšet Uldrich. "Ale těším se na novou spolupráci a jsem přesvědčen, že bude přínosem pro celý náš tým."

Míka musel trenérského řemesla nechat kvůli podnikání z časových důvodů. Jako hráč toho zažil opravdu dost, ale v tomhle směru nebude budoucí sedmička nijak ochuzena. Uldrichovi totiž bude dělat asistenta kalibr jménem Michal Broš. Mistr světa z roku 2000, čtyřnásobný mistr extraligy, dvojnásobný mistr Finska - současný útočník Mladé Boleslavi má zkušeností na rozdávání.

Broš v Letňanech odstartuje svou trenérskou činnost. Příchod k této třídě ale není náhodný, hraje zde totiž jeho syn Josef. "Sám projevil o tuto práci zájem," potvrdil Vrba. "Je to velmi schopný člověk po trenérské i lidské stránce. Myslím, že se své role ujme parádně," věří Uldrich.

Klub dává příležitost novým trenérům

Dalším novým jménem je Milan Hluchý, jenž si jako hráč prošel extraligovými a prvoligovými kluby a Karlovým Varům pomohl v roce 2009 k mistrovskému titulu. I držitel bronzu z juniorského mistrovství světa z roku 2005 bude zatím vypomáhat zkušenějším trenérům jako asistent. Konkrétně Jiřímu Niklovi ve druhé a páté třídě, Zlatohlávkovi pak v nadcházející šesté. 

Za nováčka v Letňanech už se příliš nedá považovat Jan Hranáč, další někdejší extraligový matador, jehož si většina lidí nejspíš pamatuje hlavně z litvínovského angažmá. Letcům už nějaký čas vypomáhal, odteď by ale měl dostat ještě větší prostor. 

Jako zkušený zadák bude mít na starost nejen defenzivu juniorky, ale i obranné řady obou extraligových dorostů. Všem třem kategoriím se tak oficiálně rozšíří realizační tým o trenéra obránců.

Podle Vrby je angažování bývalých či současných extraligových hráčů přínosem pro všechny strany. "Když takoví hráči mají zájem vykonávat trenérskou činnost, chceme jim dát šanci, aby se mohli projevit. Dokonale znají hokejové prostředí, umějí věci dětem nejen technicky ukázat, ale taky jim dobře poradit. Mají zkušenosti jako hráči. A to se cení." 

Šéftrenér je s oběma dorosty spokojen

Radikální změnou by měla projít juniorka, kterou dosud vedl Nikl. Vedení klubu však už avizovalo, že se chce na tuto kategorii mnohem více zaměřit a udržet jak své hráče, tak přilákat nové. V tom by měl pomoct i Martin Rousek, jenž se ujme hlavního kormidla mužstva. Prvním asistentem zůstává Jan Mišner.

"Tady očekáváme výrazné zkvalitnění práce, jejíž součástí by měl být i skauting a komunikace s potenciálními posilami," přiblížil Vrba a do nového kouče vkládá v tomto směru velké naděje. Rousek zároveň zůstává u dosavadní sedmičky, budoucích osmáků, kde mu budou pomáhat Marek Horáček a z části i Ladislav Kadaně.

Ten naopak z dosavadní osmičky přechází se svými svěřenci k mladšímu dorostu, který vede Tomáš Blažek. "Máme perspektivní trenéry a oni dva k nim rozhodně patří," tvrdí Vrba.

Blažek má po příchodu z Pardubic za sebou první rok v Letňanech. Nedávno mu klub prodloužil smlouvu a kromě sekretáře dostal i funkci sportovního manažera. 

"S mladším dorostem v uplynulé sezoně předčil očekávání. Znám ho ještě jako hráče. Zůstal pracovitý a snaží se do mládežnického hokeje uplatňovat moderní trendy," oceňuje šéftrenér Letňan. Stejná spokojenost vládne i u staršího dorostu. "Milan Antoš tam vede svoji vlastní filosofii. A nutno říct, že velice opodstatněnou," zmínil dalšího bývalého hráče. 

Mužům, kteří letos dlouho bojovali o 2. národní ligu, by měl na postu hlavního kouče zůstat Jan Doutnáč. Jedná se o návratu někdejšího letňanského trenéra Jindřicha Bláhy, jenž by mohl na střídačce "áčka" také působit.

U nejmenších dětí zůstávají hlavní trenéři stejní, k drobným změnám dochází u asistentů. Prvňáky si vezme na starost Rousek s Janem Mišnerem. Lucie Arazimová bude i nadále speciální trenérkou na bruslení, Jiří Černoch zůstává koučem brankářů.

"V klubu nabízíme něco, k čemu máme odpovídající trenéry. Zaplaťpánbůh za dvě ledové plochy a jejich celoroční provoz," uzavírá Vrba, podle něhož začínají být výsledky důležité až od mladšího dorostu. "Do té doby je to především výuka dovedností a získávání návyků pro mladší dorost. V něm už ale o něco jde."

Nové obsazení trenérských postů

  • 1. třída: Martin Rousek, Jan Mišner
  • 2. třída: Jiří Nikl, Milan Hluchý
  • 3. třída: Marek Horáček, Jan Mišner, Martin Kotyra
  • 4. třída: Ladislav Kadaně, Martin Kotyra, Martin Uldrich
  • 5. třída: Jiří Nikl, Milan Hluchý
  • 6. třída: Jan Zlatohlávek, Milan Hluchý, Marek Horáček
  • 7. třída: Martin Uldrich, Michal Broš, Martin Kotyra
  • 8. třída: Martin Rousek, Marek Horáček, Ladislav Kadaně
  • Mladší dorost: Tomáš Blažek, Ladislav Kadaně, Jan Hranáč
  • Starší dorost: Milan Antoš, Jan Zlatohlávek, Jan Hranáč
  • Juniorka: Martin Rousek, Jan Mišner, Jan Hranáč
  • Muži: Jan Doutnáč, Jindřich Bláha (v jednání)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka