Prvňáčci si prožili zápasovou premiéru
středa 01. dubna 2015

Medaile z turnajů: páťáci mají stříbro, 7. a 8. třída bronz

Už nehrají ligové zápasy, ale motivaci před dubnovým volnem dodávají žákům Letňan turnaje v závěru sezony. O uplynulém víkendu se týmy malých Letců představily vesměs v dobrém světle a tři z nich dokonce vybojovaly medaile. Páťáci uspěli v Prostějově, kde získali stříbro, sedmá třída má bronz z Benátek nad Jizerou a osmá z Karlových Varů. Prvňáčci zažili turnajový debut - a hned "bramborový".

Týmová "brambora" a první cena pro gólmana

Nadšení. Premiérové vystoupení na turnaji by se u letňanských prvňáčků dalo shrnout jedním slovem. "Byli bezvadní," popisoval své svěřence trenér Jiří Nikl. Maličcí Letci odehráli pospolu vůbec první zápasy a vůbec si nevedli špatně - v základní skupině vyhráli dvě utkání ze tří a po prohraném semifinále smolně prohráli i utkání o bronz. Z osmi týmů skončili čtvrtí.

"Super akce," hodnotil kouč nedělní minihokej v Roudnici nad Labem. "Pro kluky to byl velký zážitek a už se ptali, kdy odehrají další zápasy. V dubnu jsme chtěli hrát s Kobrou, ale to asi do konce sezony nestihneme. Možná na startu přípravy v květnu."

Podle Nikla v těchto kategorií nejde vůbec o výsledky. Ani o to, aby někomu dával složité pokyny. "Tihle caparti to stejně zatím nerozeznají, takže se pořád jen hrnou za pukem a berou si ho navzájem. Ale je zábava to sledovat."

Hned na turnajovém debutu získal svoji první individuální cenu David Černoch pro nejlepšího brankáře.

1. třída: Turnaj v Roudnici nad Labem
Výsledky: HC Letci - Roudnice nad Labem 4:2, HC Letci - Jablonec nad Nisou 3:5, HC Letci - Děčín 9:2. Semifinále: HC Letci - Kladno 3:9. O 3. místo: HC Letci - Jablonec n. N. 4:5. Pořadí: 1. Louny, 2. Kladno, 3. Jablonec n. N., 4. HC Letci, 5. Most, 6. Kobra Praha, 7. Roudnice n. L., 8. Děčín.

Medaile nahradila radost z týmového ducha

Měření v minihokeji zažili od pátku do neděle také letňanští druháčci, kteří se zúčastnili tradičního mezinárodního Easter Cupu v Mostě. A na akci složili rovnou dva týmy. Ten první obsadil ve 12členném pořadí 8. příčku, ten druhý skončil ještě o tři patra výš.

"Byli jsme spokojeni, protože kluci si to užili a odmakali každý zápas," ocenil jeden z trenérů Jan Mišner, jenž se s Markem Horáčkem připojil k výpravě po páteční bitvě o postup do 2. ligy.

U maličkých kluků našel i pozitiva. "Třeba když jsme hráli o sedmé místo a v zápase jsme prohrávali už 3:9. Stejně jsme to nezabalili a z utkání ještě udělali drama," vzpomínal na jednu z bitev s pražskou Spartou. "Výkonnostně jsme měli i na tým, který hrál později finále."

"Všichni kluci mají od nás zaslouženo pochvalu. Přijeli tam jako tým a fungovali jako tým, kde nikdo nikomu nenadával a naopak si navzájem fandili. A organizace byla taky skvělá," uzavřel Mišner. 

2. třída: Turnaj v Mostě
Výsledky: HC Letci "I" - Mosta "A" 7:9, HC Letci "I" - Dívčí Hokej 12:6, HC Letci "I" - Norimberk 4:6, HC Letci "I" - Sparta Praha "B" 7:6, HC Letci "I" - Mannheim 10:1, HC Letci "I" - Jungfalken 6:8, HC Letci "I" - Sparta Praha "A" 7:9. HC Letci "II" - Most "B" 5:0 (kontumačně), HC Letci "II" - Sparta Praha "A" 3:17, HC Letci "II" - Brno 6:12, HC Letci "II" - Avantgard 18:8, HC Letci "II" - Jungfalken 13:5, HC Letci "II" - Sparta Praha "B" 13:0, HC Letci "II" - Jungfalken 7:3. Pořadí: 1. Sparta Praha "A", 2. Norimberk, 3. Kometa Brno, 4. Most "A", 5. HC Letci "II", 6. Jungfalken, 7. Sparta Praha "B", 8. HC Letci "I", 9. Dívčí Hokej, 10. Mannheim, 11. Avantgard Hockey, 12. Most "B" (nezúčastnil se).

Celkové pořadí neodpovídá předvedené hře

Minihokej do třetice sehráli i letňanští žáčci 3. třídy, kteří si o víkendu udělali výlet do Písku. V konkurenci osmi mužstev sice obsadili sedmou příčku, ale akci si náramně užili. Nenechte se mýlit - Letci předváděli slušné výkony, jen bohužel občas chybělo to pověstné štěstí.

"Bohužel jsme prohráli důležitá utkání, takže jsme místo o semifinále hráli jen o sedmé místo," řekl trenér Martin Kotyra.

Každý klub měl na turnaji dva týmy a do společné tabulky se sčítaly dohromady výsledky obou celků. Pořadí v turnaji ale není ani podle Kotyry příliš důležité. "To je až na druhém místě. Mnohem důležitější je, když vidíte u kluků radost a úsměv. Každou takovou akci si užívají."

Tu další si užijí už tento týden, kdy mají pozvánku do Chebu. Tam odehrají poslední turnaj sezony.

3. třída: Turnaj v Písku
Výsledky: HC Letci - Slavia Praha 5:8 a 5:4, HC Letci - Tábor 2:5 a 3:5, HC Letci - České Budějovice 12:10 a 4:9, O 7. místo: HC Letci - Klatovy 3:3 a 9:2. Pořadí: 1. České Budějovice, 2. Tábor, 3. Liberec, 4. Louny, 5. Slavia Praha, 6. Písek, 7. HC Letci, 8. Klatovy.

Ke stříbru pomohli nejlepší brankář i trenér

Nejlepšího umístění dosáhli páťáci, kteří přivezli stříbro z turnaje v Prostějově a po pěti výhrách, jedné remíze a jedné porážce si připsali další velký úspěch. "Až na polské Jastrzebie byla všechna utkání velice těžká, o to více nás to těší," řekl kouč Jan Zlatohlávek. 

Jediný zápas, který Letci těsně prohráli, byl ten s brněnskou Kometou, jež nakonec turnaj ovládla. Duel přitom poznamenala jedna kuriózní situace, když jeden z elitních obránců David Šercl nemohl hrát kvůli špatnému přebroušení bruslí. "Musel jsem přesunout jednoho centra do obrany a pak hrát jen na dva. Hodně to rozhodilo naši souhru a celkovou koncepci hry. Jsem přesvědčený o tom, že kdyby David hrál, vyhráli jsme utkání i celý turnaj. Ale i tohle k hokeji patří, snad jim to vrátíme v srpnu," přemýšlel Zlatohlávek.

Kromě stříbrných medailí si Letci přivezli i dvě individuální trofeje. Nejlepším brankářem turnaje se stal po zásluze Jakub Hnízdil, který ve čtyřech zápasech pustil jen tři střely. "Kuba je o rok mladší gólman ročníku 2005, přesto už dlouhou dobu podává výborné výkony a je obrovskou oporou celému týmu," vyzdvihl trenér. "Skvěle bruslí v brankovišti, je rychlý, má téměř dokonalý styl a hlavně má mimořádné herní myšlení, když dokáže číst soupeře a detaily hry. V tomto věku je to velmi ojedinělé." 

Druhá individuální cena? Tu byste neuhodli... Dostal ji totiž sám letňanský lodivod za nejlepšího trenéra turnaje. "Dost mě to zaskočilo, zřídka se podobná cena na turnajích uděluje. Moc si toho vážím, i když bych to samozřejmě vyměnil za zlaté medaile pro náš tým," svěřil se Zlatohlávek a dodal: "Děkuji všem hráčům za předvedené výkony na turnaji. A za chování na ledě i mimo led."

5. třída: Turnaj v Prostějově
Výsledky: HC Letci - Prostějov 4:0, HC Letci - Kometa Brno 1:2, HC Letci - Klagenfurt 5:2, HC Letci - Chrudim 5:3, HC Letci - Opava 3:0, HC Letci - Uherské Hradiště 1:1, HC Letci - Jastrzebie 7:0. Pořadí: 1. Kometa Brno, 2. HC Letci, 3. Prostějov, 4. Opava, 5. Uherské Hradiště, 6. Chrudim, 7. Klagenfurt, 8. Jastrzebie.

Medailové ambice vystřídalo zklamání

Šesťáci zavítali do Plzně, kde během soboty a neděle absolvovali finále celoroční soutěže, které se vedle žákovských lig dobrovolně zúčastnily týmy po celé republice. Vystoupení se však Letcům příliš nepovedlo.

Prohráli všechna tři utkání a celkově obsadili poslední osmou příčku. "Dobře jsme odehráli jen první zápas. Ve druhém jsme hráli hodně špatně, kluci se báli a nedohrávali osobní souboje u mantinelu. Jako by to vypustili," mrzelo trenéra Martina Uldricha.

Přitom jeho parta jela na západ Čech s ambicemi vyhrát alespoň dvě utkání a poprat se o medailové pozice. "Jenže nás trápí zakončení, tak jako celou sezonu. Ani druhý den jsme se nedokázali prosadit a byli v křeči," zmínil kouč porážku 1:2 o 7. místo s ostravskou Porubou. "Jsem hodně zklamaný."

Spravit chuť si Letci mohou tento víkend posledním vystoupením v sezoně na turnaji ve Světlé nad Sázavou.

6. třída: Turnaj v Plzni
Výsledky: HC Letci - Uničov 1:2. Semifinále: HC Letci - Plzeň 1:7. O 7. místo: HC Letci - Poruba Ostrava 1:2. Pořadí: 1. Vítkovice, 2. Kolín, 3. Hradec Králové, 4. Uničov, 5. Plzeň, 6. Zlín, 7. Poruba Ostrava, 8. Letňany.

Kádr s málo hráči konečně porazil rivala

Turnaj v Benátkách nad Jizerou si dokázali maximálně užít letňanští sedmáci, obzvlášť když ho zakončili vítězstvím 3:2 nad sparťanským rivalem. Díky tomu nakonec přivezli domů cenný bronz. Spartu navíc porazili poprvé v sezoně. "Hráči se na ni vyhecovali, dostali se do rychlého vedení a bojovali na maximum," těšilo trenéra Martina Rouska.

Ten si pochvaloval celou sobotní akci, byť na ni odjížděl v deseti lidech, navíc bez zraněné opory Václava Adamce. "Ale kromě poslední třetiny s Mladou Boleslaví jsme to odehráli na slušné úrovni. Na to, v jakém počtu jsme přijeli, to bylo hodně povedené vystoupení."

Sedmička sehrála celkem čtyři utkání s vyrovnanou bilancí dvou výher a dvou porážek. Jenže zatímco každý tým využíval tři až čtyři hráče staršího ročníku 2001, Letci měli takového jen v Ďanielu Bespalčenkovi.

Tým v dubnu čeká ještě prestižní turnaj Challenge Cup, kde budou i zahraniční výběry, ale kouč Rousek už teď nezapomněl poděkovat všem hráčům za letošní sezonu. "Dělali mi radost. Makali, plnili své pokyny. Prostě mě mile překvapili. Za to si určitě zaslouží uznání."

7. třída: Turnaj v Benátkách nad Jizerou
Výsledky: HC Letci - Kolín 5:1, HC Letci - Benátky nad Jizerou 0:2, HC Letci - Mladá Boleslav 1:5, HC Letci - Sparta Praha 3:2. Pořadí: 1. Benátky nad Jizerou, 2. Mladá Boleslav, 3. HC Letci, 4. Sparta Praha, 5. Kolín.

Turnajová rozlučka s bronzovým leskem

Parta z osmé třídy přechází do mladšího dorostu, a tak měla od pátku do neděle v Karlových Varech poslední příležitost sehrát pospolu ještě jeden turnaj. A tahle rozlučka dostala bronzovou tečku.

"Byl to dobře obsazený turnaj, na který se sjely kvalitní týmy, takže úspěch nás samozřejmě těší," svěřil se trenér Ladislav Kadaně. "V zápase o bronz jsme vyloženě zabojovali a dokázali porazit Chomutov."

Turnajový systém byl prostý: každý zápas trval dvakrát 15 minut, přičemž výsledky z obou polovin utkání se do tabulky počítaly zvlášť. Letci tak skončili ve skupině čtvrtí a v semifinále narazili na německý Mannheim, který byl podle trenéra fyzicky jinde. "Ale povedlo se nám parádně zakončit sezonu. Hlavně mě těší, že kluci hráli týmově, nepůsobili individuálně a makali jeden za druhého," poznamenal trenér. "Semkli jsme se. K úspěchu nás dovedla především soudržnost." 

Nejlepším Letcem byl vyhlášen Samuel Duchan. Osmáky čeká ještě turnaj na Slavii, ale už za mladší dorost.

8. třída: Turnaj v Karlových Varech
Výsledky: HC Letci - Karlovy Vary 1:1 a 2:1, HC Letci - Chomutov 0:1 a 0:2, HC Letci - Canadian exp.aaa 3:0 a 3:1, HC Letci - Rosenheim 3:1 a 1:2, HC Letci - Mannheim 1:1 a 2:2. Semifinále: HC Letci - Mannheim 1:4. O 3. místo: HC Letci - Chomutov 4:0. Pořadí: 1. Mannheim, 2. Karlovy Vary, 3. HC Letci, 4. Chomutov, 5. Rosenheim, 6. Canadian exp.aaa.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka