Letce v pátek čeká souboj o všechno
pondělí 23. března 2015

Kadaň je ze hry. Muži teď musí výrazně porazit Lomnici

Kdy jindy jít podpořit letňanské "áčko"? Muži Letců ještě nikdy nebyli tak daleko v cestě za postupem do 2. ligy, jako jsou nyní. V neděli k tomu udělali důležitý krok, když uspěli 8:2 na ledě Kadaně, v pátek je v Ice Areně čeká klíčová bitva, v níž - chtějí-li pokračovat - musí zvládnout odvetu s Lomnicí nad Popelkou. Matematika k jistotě postupu je jasná: vyhrát alespoň o čtyři branky.

"Zpětně to beru jako pohodový zápas," zhodnotil letňanský trenér Jan Doutnáč nedělní výhru nad rezervním týmem Kadaně, který tím pádem vítěz Pražského přeboru vyřadil ze hry o postup do další finálové části o 2. ligu. 

Rozhodne se už jen mezi "starými známými", Lomnicí a Letci z Letňan. 

V případě rovnosti bodů v barážové tabulce rozhoduje skóre ze vzájemných zápasů minitabulky, až potom určí postupujícího skóre z celé tabulky. To znamená, že Letci musí po prohře 2:5 v Lomnici vyhrát doma vyšším rozdílem. To by jim zaručilo jistotu.

Do pátečního souboje se soupeřem z Libereckého kraje půjdou domácí dobře naladění, k čemuž jim pomohlo zmiňované nedělní vítězství. "Začátek byl přelétavý, dvakrát jsme vedli a Kadaň se dvakrát dotáhla. Do té doby to byl vyrovnaný souboj," popisoval první polovinu utkání letňanský forvard Matěj Štěpán.

"Oni dopadli stejně jako my minulý týden - odešli fyzicky, došlo jim," všiml si letňanský kouč Doutnáč. "Využili jsme toho velkého hřiště, protože jsme měli víc prostoru, neměli k nám takový přístup. Paradoxně nám pomohlo široké kluziště, i když jsme hráli celou sezonu na úzkém ledě. Oni mají silové hráče, ale nejsou na tom bruslařsky tak dobře. Góly padaly z přečíslení. A taky z přesilovek. Konečně," pochvaloval si Štěpán.

Využité početní výhody potěšily i trenéra Doutnáče, jemuž opět vypomáhal na střídačce Tomáš Blažek. "Závěr už byl o tom, kolik dáme branek. Čekal jsem, že se to bude hodně rvát, ale to se nestalo. Rozhodčí odpískali zápas dobře," prohlásil Doutnáč.

Teď už se Letci pomalu začínají soustředit na zápas o všechno. Po posledním duelu základní části na Hvězdě je to v krátkém čase druhý podobný mač. "Ale komplikujeme si to sami. Kdybychom Lomnici porazili, tak už máme vyhráno," připomněl Štěpán porážku 2:5, první s Lomnicí v této sezoně. "Oni to u nás nemají rádi. Doma jsme podstatně silnější," věří si autor jednoho z osmi nedělních gólů.

Výhoda letňanských hokejistů je v tom, že nemusejí soupeře složitě studovat. Lomnici mají přečtenou. "Oni mají úplně jiný styl hokeje než Kadaň, jsou šikovní, techničtí, malí, dávají si to do brány. Je jich hodně, jsou to bývalí jablonečtí hokejisté," varuje Štěpán. "Musíme na ně vlítnout, začátek musí být náš. Když vedeme první třetinu, soupeř to už proti nám neutáčí. Jsme zvyklí celou sezonu spíš diktovat tempo. Pokud to tak bude i v pátek, dáme to."

"Je to zápas kdo s koho. Budeme bojovat," slíbil trenér Doutnáč.

Jeho svěřenci potřebují doléčit drobné šrámy a jiné zdravotní problémy tak, aby byli na pátek připravení. Letci by navíc měli dostat před utkáním od zástupců svazu pohár za prvenství v Pražském přeboru. 

Kdyby k tomu pak přidali i postupovou výhru, byl by to pořádný důvod k oslavě. Pokud však nezvítězí o více než tři branky nebo s třígólovým rozdílem 6:3 a vyšší, osud už nemají ve vlastních rukou a budou se muset ohlížet na nedělní souboj mezi Lomnicí a Kadaní.

Kadaň "B" - HC Letci 2:8 (2:2, 0:4, 0:2)
Branky hostů: Mrázek 2, Šramota, Štěpán, Chvojka, Uhlíř, Horáček, Král. Asistence: Mišner 3, Keller 2, Novák, Valder, Král, Uhlíř, Bílek, Krňanský, Božilov.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka