10 událostí, které byly pro Letce významné
úterý 30. prosince 2014

Odchod legendy, draft NHL, solidarita... I to byl rok 2014

Byl to jeden z nejvýznamnějších roků dosavadní historie letňanského hokeje. Aby ne, když se hned dva odchovanci dostali na draft NHL a v září už oblékali dresy svých zámořských klubů. Ale letošní rok zdaleka nebyl jen o Jakubovi Vránovi a Václavu Karabáčkovi. Přinesl totiž i několik dalších velkých události, které stojí za zápis do klubové kroniky. Tady je výčet, jak šly postupně za sebou.

Odchod klubové legendy

Nebyl to definitivní konec Zbyňka Zavadila v trenérské funkci, nadále v Letňanech vede individuální tréninky pro ty největší talenty. V lednu však opustil kormidlo u tehdejší páté třídy, kterou vedl několik let. "Zažil jsem tu krásné chvíle, ale věk nezastavíte. Čeká mě operace, proto jsem musel skončit," řekla klubová legenda. Žezlo tak po něm převzal dosavadní asistent Martin Uldrich se svým novým asistentem Petrem Míkou.

Zázračný úprk před baráží

Lidé už jim nevěřili, vždyť starší dorostenci byli v závěru minulé sezony na hranici propasti. S extraligovou baráží se počítalo... Do konce soutěže zbývaly dvě kola, když se vedení rozhodlo pro poslední možný impuls - dosadit na střídačku tehdejšího kouče juniorky Milana Antoše. Letci pak vyhráli oba zápasy, v tabulce přeskočili dva soupeře a zachránili se. "Těším mě pocit z dobré práce," svěřil se Antoš, jenž už u dorostu zůstal.

Vrána vládcem střelců

Poprvé v roce dali o sobě letňanští odchovanci vědět v dubnu. To byli Jakub Vrána s Václavem Karabáčkem součástí reprezentačního výběru do 18 let, který na MS vybojoval senzační stříbrné medaile. Vrána se navíc stal hvězdou šampionátu, když s osmi góly ovládl tabulku střelců. "To jsou přesně ty chvíle, pro které hokej děláme," vyprávěl v eufori klenot, jenž díky tomu vyhrál později i titul nejlepšího juniora v anketě Zlatá hokejka.

Dva odchody na západ Čech

Letci se museli vypořádat i se dvěma odchody na trenérských postech. A v obou případech do Karlových Varů. Nejprve zlanařily Lukáše Lomického, který výrazně zvedl mladší dorost, poté i Jiřího Žůrka, jenž působil u dorostu staršího a zároveň pracoval jako sekretář klubu. "Strávil jsem tu dva zajímavé roky, ale tohle je nová výzva," pronesl Žůrek. Jeho nástupcem se u Letců stala dlouholetá pardubická ikona Tomáš Blažek.

Aktivity pro veřejnost

Letci v roce 2014 začali vycházet i "do ulic" a oslovovat potenciální členy. Byli proto vidět i na společenských akcích se zábavným programem. Na jaře se v OC Letňany zúčastnili úspěšného Tátohraní, v září zase podobné akce v OC na Harfě. Už v únoru dokonce organizovali v Letňanech vlastní akci ve spojení s olympiádou v Soči. "Chceme se dostat ještě více do podvědomí lidí," měl jasno šéf klubu Vojtěch Kučera.

Letňanské hvězdy na draftu

Na červnovém draftu NHL bylo jasné, že oba dnes už slavní Letci budou hodně vysoko. Otázkou bylo, koho si který klub vybere v kolikáté volbě. Jakub Vrána se stal nejvýše postaveným Čechem a jako 13. v pořadí si ho symbolicky vybral Washington Capitals. Právě pro tento klub pracuje jako skaut šéf Letců Vojtěch Kučera. Karabáčka získalo ve 2. kole Buffalo Sabres. "Jsme na kluky hrdí," povídal majitel klubu František Kučera.

První titul Letec sezony

Letňanský klub v minulé sezoně rozjel novou pravidelnou anketu Hráč týdne a na jaře došlo i na Hráče sezony. Tu ovládl jak ve veřejném hlasování, tak i v hlasování mezi trenéry dorostenecký útočník Václav Burda. Od vedení pak dostal odměnu v podobě bruslí v hodnotě 16 tisíc korun. "Moc si vážím toho, že jsem to vyhrál. Za brusle klubu moc děkuju," řekl vítěz úvodního ročníku ankety, která pokračuje také v tom letošním.

Odchovanci v dresech NHL

Letošní hokejová pohádka pokračovala pro Jakuba Vránu a Václava Karabáčka v září, když byli pozváni na předsezonní kempy v zámoří. Oba slavní odchovanci tak poprvé oblékli opravdový dres NHL a sehráli svá první přípravná utkání po boku ostřílených hokejových hvězd. Na oba také byla slyšet chvála, nicméně se prozatím vrátili do svých dosavadních působišť. "Našel jsem tam ještě větší motivaci," vyprávěl nadšeně Vrána.

Dva neuvěřitelné obraty

Pokud byste hledali největší počin, který se letos udál na ledě, pak je to ten z října. Protože co se povedlo starším dorostencům během dvou dnů, se jim možná už nikdy nepovede. V extralize porazili Plzeň i Chomutov nevídanými obraty, když v obou případech prohrávali o tři branky pár minut před koncem, ale v nastavení ztracený zápas vždy otočili. Letce přepadla euforie. "Něco takového jsem nikdy nezažil," pravil kouč Jan Zlatohlávek.

Klubová vlna solidarity

Na konci letních prázdnin měl David Kalina měl původně banální zdravotní problémy, jenže se z nich rychle vyklubaly vážné komplikace, po nichž doslova bojoval o život. Dodnes nemůže hrát hokej a ještě nějaký čas moci nebude. V Letňanech však přišla ohromná vlna solidarity... Jednotlivé třídy ve spolupráci s klubem vybraly na jeho podporu částku 10 tisíc korun. "Jsem hrdý, že můžu být členem Letců," říkal dojatý dorostenec.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka