Letci vyhráli celkem čtyři z pěti utkání
úterý 16. prosince 2014

Týden žáků: bitvy s Kolínem, trest po výhře, první trefa

Celkem čtyři vítězství a jednu porážku zažily letňanské hokejové třídy během minulého týdne. Jen šestka odehrála středeční zápas navíc. Zatímco většina žáků sklidila od svých trenérů pochvalu, osmáci se nevyhnuli trestu, přestože ve svém utkání vyhráli. Nejen to přinesl další adventní víkend v podání malých Letců. Hned tři jejich mužstva změřila síly s Kolínem.

Vypořádali se i s širokým kluzištěm

Páťáky čekal velmi náročný zápas v Kolíně a vyrovnané drama nakonec zvládli ve svůj prospěch. Přitom do nedělního utkání nevstoupili vůbec dobře, když hned v prvním střídání inkasovali branku. Kolínští Kozlové zle trkali a v úvodní třetině byli lepším týmem. Chtěli víc, vyhrávali osobní souboje a vytvářeli si brankové příležitosti. 

"Citelně nám chyběl nemocný centr Tomáš Kudrna. Museli jsme zamíchat sestavou a některé vazby v úvodu utkání nefungovaly," přiznal kouč Jan Zlatohlávek. Dalším problémem bylo široké hřiště. "Nemohli jsme aplikovat agresivní nátlakový hokej, který hrajeme doma na menším. Platilo pro nás, jak s oblibou říká Jaromír Jágr, že hokej na úzkém a širokém hřišti je úplně jiný sport," dodává s úsměvem.

K úsměvu totiž důvod nakonec měl. Jeho svěřenci ve druhé části zvýšili otáčky, jenže se jim nedařilo proměňovat šance. "Nabádali jsme s kolegou Ivanem Utěšilem hráče k trpělivosti, věděli jsme, že je to z naší strany o první brance - a ta nakonec přišla," líčil Zlatohlávek. "V ten okamžik nám narostla křídla a díky výbornému pohybu a důrazu v útočném pásmu jsme výsledek ještě do druhé pauzy otočili. A strhli momentum utkání na naší stranu."

Ve třetí třetině Letce přibrzdila zbytečná i přísná vyloučení. Domácí převzali iniciativu, ale Letňany bránily a ustály závěrečný tlak při power play domácích. "Vítězství na horkém ledě v Kolíně nás velmi těší. Kozlové jsou velice houževnatý tým a podali kvalitní výkon."

5. třída:
Kolín - HC Letci 2:3 (1:0, 1:3, 0:0)
Branky hostů:
Šíba, Blažek, Křišťan. Asistence: Štípek, Šíba, Urban.

Týmový výkon stačil na jednu výhru

Šestku čekaly hned dva zápasy, ten první sehrála už ve středu taktéž v Kolíně. "Ve slušném tempu, za to musíme všechny hráče pochválit," tvrdí trenér Martin Uldrich. Jenže v řadách soupeře byl výjimečný talent, který mají Letci vždycky potíž uhlídat. "Vyniká tam mezi nimi jeden kluk a znovu byl u všech čtyřech gólů," poznamenal kouč po porážce 2:4.

V sobotu zůstal na střídačce jen jeho asistent Petr Míka a mužstvo pohodlně porazilo poslední tým Krkonoš 11:2. "Sice jsme kvůli marodce hráli jen v jedenácti hráčích, ale předvedli jsme soustředěný výkon, což se někdy proti outsiderovi nedaří," chválil Míka. 

Za Letce si připsali hned dva hráči hattrick, k němuž přidali i dvě gólové asistence - Dobrov s Tůmou, který hrál na pozici obránce. "Ale pochvalu si rozhodně zaslouží celý mančaft, protože šlapal jako tým. Každý hráč si odvedl to, co jsme od něj vyžadovali," dodal trenér šesťáků.

6. třída:
HC Letci - Krkonoše 11:2 (5:1, 3:1, 3:0)
Branky domácích:
Dobrov 3, Tůma 3, Strnad 2, Straka, Novotný, Bucek. Asistence: Ullrych 4, Strnad 2, Tůma 2, Dobrov 2, Bucek, Čech, Barratt.

K
olín - HC Letci 4:2 (3:1, 0:1, 1:0)
Branky hostů:
Dobrov, Čech.

Posila z Ukrajiny poprvé skórovala

I do třetice čekala letňanskou třídu bitva na ledě Kolína - tentokrát sedmičku, která si domů přivezla vysoké vítězství 10:4. Trenér Martin Rousek nebyl v první třetině spokojený s obranou. "Nechávali jsme v ní otevřená vrátka, ale pak se kluci začali věnovat i defenzivě a byla z toho jednoznačná výhra," liboval si.

Na týmu vidí, že se zvedá. "V posledních několika zápasech určitě. Kolín má kvalitní mužstvo, většinou záleží, s jakým ročníkem nastoupí, protože jsou povoleny dva." Přitom podle něj mohli Letci vstřelit ještě několik gólů. "Ale mohli jsme i dostat. Odvedli jsme si to své a zaslouženě vyhráli."

Hattrickem se blýskl Adamec, své premiérové trefy v letňanském dresu se dočkala i ukrajinská posila Bespalchenko, jenž mužstvo posílil před několika týdny. "Dobře bruslí, ale trpěl na špatnou koncovkou, na které musí ještě hodně zapracovat. Až se mu to povede, bude ještě mnohem lepší," uzavřel Rousek.
 
7. třída: Kolín - HC Letci 4:10 (3:5, 0:2, 1:3)
Branky hostů:
Adamec 3, Stupka 2, Klatt 2, Liberda, Jansa, Bespalchenko. Asistence: Bespalchenko 2, Stupka.

Vyhráli, přesto za trest běhali ve výstroji

Jen osmáci se během minulého týdne neutkali s Kolínem. A jen osmáci si od trenérů nezasloužili jediné slovo chvály, byť slabé Krkonoše porazili 5:1. "Tohle byl opravdu slabý soupeř a všichni od nás k tomu utkání taky tak přistoupili," netěšilo jednoho z koučů Martina Kotyru. "Nikdo nepodal výkon, který by odpovídal nějakým našim představám."

Podle něj to byl ukázkový příklad toho, když jedno mužstvo absolutně podcení to druhé. "Zklamal nás přístup hráčů, kteří se na to jednoduše vykašlali. Neviděli jsme na nich ani trochu motivace," pokračoval Kotyra. I proto s Ladislavem Kadaněm poslali své svěřence okamžitě po utkání běhat kolem arény rovnou v hokejové výstroji. "Bylo to poprvé, ale bylo to potřeba."

Jediným střelcem, který se prosadil více než jednou, byl dvoubrankový Pejchal.

8. třída:
HC Letci - Krkonoše 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Branky domácích: Pejchal 2, Duchan, Vlček, Rudolf. Asistence: Duchan, Pejchal, Vlček, Pinkas.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka