Letňanské třídy jsou v polovině svých soutěží
úterý 09. prosince 2014

Žáci bránili svou pevnost. Pětka přišla o neporazitelnost

Tři vítězství ze šesti utkání. To je bilance letňanských žáků, kteří o víkendu hájili domácí pevnost. Šesťáci a osmáci tentokrát odehráli pouze jeden soutěžní zápas, to páťáky se sedmičkou čekaly rovnou dva. Oběma třídám ale přinesl Mikuláš spíš smůlu a pětka přišla o neporazitelnost, která jí vydržela jedenáct zápasů. Žákovské týmy se vesměs přehupují do druhé poloviny jednotlivých soutěží.

Trenérovo prokletí černých pátků

Jedenáct vítězství v řadě, takovou šňůrou se chlubili v poslední době páťáci. Do minulého pátku. Mikulášská nadílka přinesla v bitvě se Zbraslaví hojný počet gólů, ale pro Letce skončila těsnou porážkou 8:9. A víte co? "Já jsem rád, že ta prohra konečně přišla," svěřil se trenér Jan Zlatohlávek. "Všechno z nás spadlo a můžeme začít odznovu. Už nebudeme kolem sebe slýchat, že si držíme nějakou sérii, i když měla svoji váhu."

U něj osobně znovu zafungovalo prokletí černých pátků. "Nepamatuju si, že bych tady v Letňanech nějakou páteční předehrávku někdy vyhrál, ať už jsem trénoval kohokoliv," vzpomíná. "Model, kdy jdou kluci dvě hodiny po škole a bez jídla hrát, není vhodný. Chyběla jiskra, pohyb, koncentrace. A všechno to bylo umocněno Mikulášem."

Zbraslav přitom Letci porazili v prvním souboji 13:0, ale teď soupeř přijel se zcela jiným týmem. S o rok staršími kluky, protože v páté třídě mají povoleno hrát dva ročníky. Zatímco v pátečním utkání zaznamenal hattrick Petr Křišťan, v tom sobotním se to povedlo Filipu Blažkovi. I Mělník přitom disponuje kvalitním týmem. "A v ten den už jsme to byli zase my," chválil v sobotu své svěřence Zlatohlávek.

"Celé mužstvo podalo velmi kvalitní výkon proti nepříjemnému soupeři, kterého jsme zlomili až ve druhé polovině utkání." A to díky skvělému pohybu a důrazem v útočném pásmu. "Zdůrazňovali jsme klukům především důležitost výhry po předchozí prohře. Kluci to zvládli na jedničku a za to jim patří velké uznání," dodal kouč.

5. třída: HC Letci - Zbraslav 8:9 (3:4, 2:3, 3:2)
Branky domácích: Křišťan 3, Blažek, Štípek, Uher, Havlůj, Sabol. Asistence: Křišťan, Kudrna, Štípek, Uher.

HC Letci - Mělník 9:3 (1:1, 5:1, 3:1)
Branky domácích: Blažek 3, Štípek 2, Kudrna, Sabol, Havlůj, Šíba. Asistence: Kudrna, Blažek, Šercl, Štípek, Urban, Kalista.

Varovný signál zřejmě zafungoval

Po poslední porážce z předchozího týdne si přál trenér Martin Uldrich jediné: "Snad ze sebe konečně shodíme tu deku." Jeho přání se mu o víkendu splnilo do puntíku. Šesťáci přivítali Hradec Králové, druhý celek v tabulce, který porazil už podruhé v letošní sezoně. Uldrichův tým ho vyprovodil výhrou 9:5. A kouč měl jen slova chvály.

"Po šestizápasovém půstu to bylo z naší strany super odehrané utkání, v němž si všichni splnili to, co měli. Viděl jsem klid na střídačce, viděl jsem maximální soustředění. Takhle nějak si to představuju," nešetřil chválou.

Čím ta proměna? "Možná si někteří uvědomili, že za prohřešky budou hráči potrestáni tím, že nebudou hrát," zauvažoval kouč. Narážel tím na nedávné přátelské utkání s Karlovými Vary, v němž dostali dva svěřenci zbytečný osobní trest, a tak v sobotu nebyli nominováni. "Třeba ostatním problikl v hlavách varovný signál," přeje si lodivod šestky. "Každopádně jsem rád, že jsme to zvládli."

6. třída: HC Letci - Hradec Králové 9:5 (3:2, 4:3, 2:0)
Branky domácích: Broš 2, Vlasák 2, Strnad 2, Tůma, Bucek, Dobrov. Asistence: Dobrov 3, Tůma 2, Strnad 2, Vlasák, Broš.

Smolný Mikuláš a výhra proti "svému"

Také sedmičce nepřinesl páteční Mikuláš příliš štěstí. Stejně jako proti pětce vyslala Zbraslav do Letňan posilněný kádr. Pozitivim se dá najít alespoň v tom, že Letci nevzdali nepříznivý výsledek 0:3 a v průběhu utkání dokázali vyrovnat. Jenže to bylo z jejich strany všechno - pak už totiž dávali branky pouze hosté a odvezli si vítězství 6:3.

"Škoda že jsme si to po vyrovnání nechali utéct, ale musím před hráči smeknout, že se snažili a bojovali," ocenil asistent trenéra Jan Mišner. "Možná jsme doplatili na neschopnost proměňovat vlastní šance."

V sobotu to byl zcela opačný příběh - proti Mělníku to byli Letci, kteří v utkání dominovali, a rozdíl v kvalitě obou soupeřů byl znát. Stejně jako to, že si domácí vypůjčili pár hráčů z osmičky, aby mohli duel odehrát na tři kompletní formace. "To, že jsme mohli točit tři pětky, se vlastně okamžitě projevilo. Udávali jsme tempo a šli si od začátku za vítězstvím," připomněl Mišner výhru 5:1.

Pikantní na zápase bylo to, že proti Letcům chytal Josef Štěpánek, který s nimi jinak přes týden trénuje. Možná i díky speciální motivaci podal kvalitní výkon a domácím ještě vychytal několik vyložených šancí. "Asi si to užíval, stejně jako naši kluci. Ale každopádně nám pár gólů chytil," přiznal Mišner.

7. třída: HC Letci - Zbraslav 3:6 (0:1, 3:2, 0:3)
Branky domácích: Adamec 2, Jansa. Asistence: Hlaváč 2, Jansa.

HC Letci - Mělník 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Branky domácích: Zrcek 2, Stupka, Souček, Adamec. Asistence: Jansa 2, Adamec, Kloutvor.

Hladový soupeř se na odvetu připravil

Osmička z předchozích devíti zápasů prohrála jen jeden, ale na kvalitní mužstvo Hradce Králové tentokrát neměla, byť ho Letci v prvním vzájemném duelu porazili. Právě Letňany se staly jediným pokořitelem východočeského týmu. "Přijeli k nám na odvetu a bylo vidět, že jsou na nás velmi dobře připraveni," přiznal sportovně kouč Ladislav Kadaně. "Hlavně jejich první pětka hrála kvalitní hokej."

Letci prohráli vysoko 2:7. "Prostě jsme na ně neměli. Bojovali jsme, ale neměli jsme na ně." Přesto se trenér snažil najít něco pozitivního: "Chci kluky pochválit, že to nevzdali i za rozhodnutého stavu a snažili se hrát až do konce. To se mi na nich líbilo."

Důvod k panice po porážce není. Proč by také měl být, když mužstvo drží kontakt se špicí tabulky? Z šestnácti zápasů zatím prohrálo jen pět a podle trenéra je atmosféra v týmu dobrá. "Není třeba si z jedné prohry dělat hlavu. Prostě na to rychle zapomeneme a jedeme dál," burcuje Kadaně.

8. třída: HC Letci - Hradec Králové 2:7 (2:2, 0:3, 0:2)
Branky domácích: Vrba, Rudolf. Asistence: Vlček, Pinkas, Rudolf.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka