Pětka je neporazitelná už jedenáct zápasů
pondělí 01. prosince 2014

Žáci bojovali na všech frontách, úspěšní byli každý jinak

Celkem šest soutěžních utkání sehrály čtyři žákovské třídy za letňanské barvy. Šestka s osmičkou totiž měly dohrávku za zrušený zápas z minulého týdne. Oba týmy ji zvládly, ale oba nedokázaly vyhrát hned v následující den. To páťáky a sedmáky čekal o uplynulém víkendu jenom jeden mistrovský duel, ale každé mužstvo ho zvládlo trochu rozdílně. Někde se protáhla série neporazitelnosti, někde se zrodil pětigólový střelec...

Kromě dovedností už plní i taktiku

Páťáci vyhráli jedenácté soutěžní utkání v řadě a během sezony zatím našli přemožitele jen dvakrát. Jenže doba jejich neporazitelnosti se protáhla už na dva měsíce, když v sobotu porazili pražskou Kobru. "Ta měla starší kluky, narostlejší a silnější. Jenže u nás se začaly projevovat dovednosti určitých individualit, které vzaly zápas na sebe," neskrýval spokojenost asistent trenéra Ivan Utěšil.

Pátá třída má přitom náročné trenéry, které dříve neuspokojily ani jednoznačná vítězství. Utěšil i Jan Zlatohlávek to přisuzovali nižší kvalitou soupeřů. Zato teď je těší, že si jejich svěřenci umějí poradit i s těžkými týmy. Patří mezi ně i Kobra, proti které zazářil hattrickem Patrik Uher a pomohl k triumfu 4:2.

"Byl to velmi těžký zápas," ocenil kouč. "Klukům jsme už řekli, že je u nich vidět velký pokrok. V čem? V individuálních dovednostech i taktickém pojetí hry," říká Utěšil. "Na rozdíl od začátku sezony si dodržují své úkoly a cítí už určitou odpovědnost. Hodně nás to těší."

5. třída: Kobra Praha - HC Letci 2:4 (1:2, 0:2, 1:0)
Branky hostů:
Uher 3, Kalajev. Asistence: Křišťan, Šercl, Sabol.

Srazil je alibismus některých hráčů

Šestka měla náročný dvojzápas, ze kterého vytěžila jen jedno vítězství. A to v pátek v dohrávaném kole proti Pardubicím. Na svém ledě si pohlídala vítězství 7:4, ale trenéři nadšeni příliš nebyli. "Předvedli jsme rozpačitý výkon, kdy jsme si opět nepohlídali vstup do utkání a prohrávali 1:3. Hodně jsme se nadřeli kvůli neproměňování šancí," řekl Martin Uldrich.

Přesto se v této bitvě našli tři dvoubrankoví střelci - Lukáš Strnad, Tomáš Václavík a Aleš Čech. Zato o den později dali Letci jen dva góly a v Mladé Boleslavi prohráli 2:6. "Tam jsme si nezasloužili vyhrát, byli jsme horším týmem s alibistickými výkony a přístupem od některých hráčů," postěžoval si trenér Uldrich.

Podle něj se jeho mužstvo nachází v psychickém útlumu a potřebuje z krize. "Máme na sobě asi nějakou deku, tak snad ji o následujícím víkendu konečně sundáme," přeje si. Letci totiž prohráli už potřetí z posledních šesti utkání. A na to nejsou zvyklí.

6. třída: HC Letci - Pardubice 7:4 (2:3, 3:0, 2:1)
Branky domácích: Strnad 2, Václavík 2, Čech 2, Dobrov. Asistence: Tůma 2, Čech, Strnad, Václavík.

Mladá Boleslav - HC Letci 6:2 (3:0, 1:2, 2:0)
Branky hostů: Václavík, Dobrov. Asistence: Ullrych, Strnad, Tůma.

Mysleli si, že je přejedou, a prohráli

Sedmá třída na ledě Kobry napodobila výsledek páťáků, jen bohužel v zrcadlovém pohledu. Prohrála totiž 2:4. O letňanské zásahy se postarali Václav Adamec s Adamem Klattem, ani to ovšem na body nestačilo. "Rozhodla naše nemohoucnost v koncovce," hledal příčiny trenér Martin Rousek. "V první třetině jsme měli výraznou převahu a oni dvě šance, které využili."

Ještě jeden faktor byl podle něj klíčový: "Jim skvěle zachytal gólman, pořád svůj tým držel, i když jsme se neustále dostávali do nadějných šancí." Včetně trestného střílení, které zůstalo neproměněno...

Letňanští sedmáci poslední čtyři kola střídají vítězství s porážkami, tentokrát nejspíš rozhodla větší touha po úspěchu. Kobra ukázala více bojovnosti a Letce zaskočila ve fyzické připravenosti. "Mysleli jsme si, že je přejedeme," přiznal Rousek. Mizernou produktivitu přitom vidí jako nemoc celého klubu. "Není to jen o naší třídě. Když se podívám na kterýkoliv tým, tak ke gólům potřebuje strašně hodně šancí."

7. třída: Kobra Praha - HC Letci 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)
Branky hostů: Adamec, Klatt. Asistence: Stránský, Zrcek.

Nezabalili to a urvali celkem tři body

Dva týdny nebyli osmáci v zápasovém rytmu a trenér Ladislav Kadaně měl z toho tak trochu obavy. Jenže v páteční dohrávce si jeho tým poradil s Pardubicemi v poměru 10:6. "Přijel kvalitní soupeř s jednou velmi silnou formací, kterou jsme však dokázali uhlídat," ocenil kouč. "My jsme naopak všechny šance dali, což rozhodlo zápas."

V poslední třetině už bylo o vítězi jasno, a tak uvadající morálka domácích dovolila Východočechům alespoň snížit skóre. Mimochodem - Kryštof Pejchal zazářil pěti přesnými zásahy, zatímco třeba Samuel Duchan stejný počet branek připravil svým spoluhráčům.

V Mladé Boleslavi to byl v sobotu už mnohem tužší boj. "Nezačali jsme dobře a polevené tempo jako bychom si přenesli z předchozího utkání," svěřil se Kadaně. "Ale pak jsme začali vyrovnávat hru a proměnili své dvě šance. Musím kluky pochválit, že to nezabalili." Remíza 2:2 má totiž cenu zlata, Letci ještě ve třetí třetině ztráceli o dva góly.

8. třída: HC Letci - Pardubice 10:6 (5:2, 2:1, 3:3)
Branky domácích: Pejchal 5, Klimo 2, Vlček, Škutina, Pinkas. Asistence: Duchan 5, Klikorka 3, Vlček, Škutina, Tzovairis, Pinkas, Hruška.

Mladá Boleslav - HC Letci 2:2 (1:0,0:0,1:2)
Branky hostů: Vrba, Peterka. Asistence: Hruška.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka