Tři hráči oblékli v tomto týdnu národní dres
sobota 08. listopadu 2014

Letci doletěli až do reprezentací Česka, Itálie či Ukrajiny

Nejen dospělí mají v tomto týdnu reprezentační pauzu, po celé Evropě se hraje také řada utkání mládežnických výběrů. Zasáhnou do nich rovněž tři hráči Letců. Konkrétně Matěj Chalupa a Ukrajinec Nazar Babčuk ze staršího dorostu a také Ital Giorgio Tamburini, který je na soupisce mladšího dorostu a nyní působí na hostování v Benátkách nad Jizerou. Klub má tři hráče ve třech různých reprezentacích.

Chalupa zatím prožívá snovou sezonu. Nejen že se stal i přes svůj mladý věk v Letňanech kapitánem staršího dorostu, ale dostal se také do reprezentačního výběru České republiky do 17 let, který se v tomto týdnu pod vedením Roberta Reichela třikrát střetne se Švýcary.

"Jsme rádi, že ho do národního týmu vzali. Šel výkonnostně velmi nahoru. Od začátku, co u nás je, bylo vidět, že má na čem stavět, ale něco mu chybělo. Nyní je na něm vidět, že ví, co chce. Skutečně trénuje naplno," pochvaluje si jeho letňanský kouč Milan Antoš.

Ten se na začátku této sezony rozhodl udělat z 16letého Chalupy kapitána staršího dorostu: "Zvažoval jsem spoustu jmen a nebylo to lehké rozhodování. Nakonec jsem se pro něho rozhodl proto, že je velmi poctivý a maká na sto procent, aniž by o tom nějak zvlášť mluvil."

"Podobných hráčů je v týmu samozřejmě více, ale u něj jsem cítil, že má něco navíc. Nazval bych to kladným přístupem k týmu. K tomu není zatížený neúspěchy z posledních dvou let, kdy byl starší dorost úplně na dně," dodal ke svému rozhodnutí Antoš.

Podle něho je Matěj Chalupa skvělý bruslař, což je klíčový fakt, který ho vynesl tam, kde dnes je: "Trošku jsme bojovali s jeho střelou, kterou nemá špatnou, ale nechtěl ji moc používat. Jeho síla je především ve stabilitě a chuti do hry. Nebojí se hrát a něco vymyslet, to je důležité."

Antoš ve starším dorostu vede také Ukrajince Babčuka, který na začátku sezony přišel do týmu Letců ze Zlína. Počáteční euforie z nové posily trochu vyprchala, protože mladý hráč z východu se začal herně trápit a dokonce občas vypadl ze sestavy. Už se do ní ale vrátil.

"To se někdy stává, že forma hráčů stagnuje. Má obrovskou chuť na sobě pracovat a zlepšovat se. Má trochu handicap ve spodním držení hole a také ve střele. Dělal chyby, museli jsme s ním hodně pracovat, ale myslím si, že je pro nás přínosem," popisuje Antoš ukrajinského obránce, který v tomto týdnu hájil barvy své země ve výběru do 20 let v duelech s Polskem.

Třetím aktuálním reprezentantem z kádru Letců je Ital Giorgio Tamburini. Toho ještě v minulé sezoně vedl coby hráče 8. třídy také Antoš, v aktuálním ročníku ale přešel už do mladšího dorostu. Neušlo to ani trenérům v Itálii, kteří ho v tomto týdnu pozvali do mládežnického reprezentačního výběru, který vyrazil do Rakouska.

"Jedná se o velmi pracovitého a snaživého hráče. Pro tento ročník jsme se dohodli, že bude hostovat v prvoligových Benátkách. Od jejich trenéru mám potvrzené, že je poctivý a hraje dobře do těla. Očekávám, že v příští sezoně, jelikož bude už starší hráč v mladším dorostu, se bude chtít probojovat do sestavy," myslí si Tomáš Blažek, trenér mladšího dorostu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka