Seniorský tým by měl v Praze hrát na špici
středa 17. září 2014

Trenér mužů: Vyhrát přebor a bojovat o druhou národní

Jen kousek jim chyběl ke splnění dlouhodobého snu a věří, že tentokrát na něj už skutečně dosáhnou. Seniorský tým Letců znovu vstupuje do nové sezony s jasným cílem: vyhrát Pražský přebor a dostat se do baráže o druhou národní ligu. "Čekám, že soutěž bude ještě vyrovnanější než v minulé sezoně, protože řada mužstev posílila," říká trenér letňanských mužů Jan Doutnáč. Ti startují soutěž o víkendu.

Která mužstva tedy posílila nejvíc?
Nahoře se bude pohybovat třeba Zbraslav nebo Hvězda. S tou jsme teď hráli a víme, že má hodně široký kádr. Půjde nahoru. Lomnice chce zase porazit celou Prahu, takže to bude boj a čeká nás hodně zajímavých zápasů.

Jak jste na tom vy? Jak se přes léto změnil kádr?
Co se týká příchodů, tam jsme prakticky na nule - žádné posily nemáme, takže budeme hrát se stejným kádrem jako loni. Ubyli nám dva hráči, kteří odešli do Zbraslavi - Karel Manhart a Honza Novák. Jinak se nic zázračného nestalo.

Přesto věříte, že dokážete být minimálně stejně silní jako loni?
Určitě. Ti kluci jsou o rok starší, spousta z nich si na tu soutěž loni sáhla poprvé, takže budou zkušenější. Navíc můžeme kádr doplňovat o kluky z juniorky, což v minulé sezoně moc nešlo, protože to měla hodně nabité. Věřím, že na tom budeme minimálně stejně dobře jako loni.

Asi je výhoda, že se mužstvo nemění a hráči jsou sehraní, že?
Přesně tak, už o sobě vědí. Na ledě je to vidět, souhra je koukatelná a občas už to vypadá jako hokej.

Co je potřeba oproti loňské sezoně změnit?
Měli jsme dvě hlavní slabiny. Tou první bylo proměňování šancí, kterých jsme měli strašně moc, a myslím, že oproti našim soupeřům jsme s bídou zužitkovali tak dvacet procent. Je potřeba pracovat na tom, abychom trefovali bránu. Druhá věc je lepší pokrývání hráčů ve středním pásmu, kde jsme to měli občas hodně volné. Zaměřili jsme se v létě na to, abychom soupeře tak snadno nepouštěli do pásma a zachytávali útoky už před modrou.

Na čem se dá na druhou stranu stavět?
Na kompaktnosti týmu, který se málo měnil a ani jsme moc nezasahovali do složení jednotlivých pětek. Bruslení, nasazení, herní kázeň, v těchto aspektech jsme na tom byli hodně dobře. To si rádi ponecháme.

Jak vůbec probíhala letní příprava?
Nakonec jsme si přípravu nechali přes celé léto jenom na ledě. Suchou jsme nedělali. Soustředili jsme se na bruslení. Od 20. srpna trénujeme jednou, dvakrát týdně. Osobně bych si přípravu představoval dynamičtější, ale bohužel: spousta kluků dělá trenéry u mládeže a další pracují relativně dlouho do večera, takže není úplně jednoduché se sejít v plném počtu. Co jsme mohli, to jsme udělali.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka