Letňanští odchovanci kráčí za svým snem
středa 10. září 2014

Vránu a Karabáčka čeká těžký test. Startují kempy v NHL

Letňany jim otevřely bránu do velkého hokeje. Tady se ho naučili hrát. Teď je na čase, aby ukázali své schopnosti a poprvé se porvali o místo v nejslavnější soutěži světa. Přestože je Jakubu Vránovi a Václavu Karabáčkovi pouhých osmnáct let, oba mají šanci probojovat se do týmů, které je letos v červnu draftovaly. Nicméně daleko reálnější je varianta, že ještě rok setrvají ve stávajících klubech.

Jakub Vrána, který byl vybrán jako třináctá volba v prvním kole Washingtonem Capitals, v pondělí odletěl do Spojených států, kde ho od čtvrtka čeká nováčkovský kemp. Ten bude probíhat až do 16. září. Pokud se Vrána neprosadí, stráví sezonu ve švédském Linköpingu, kde odehrál poslední tři roky. "Já o tom nerozhoduji, ale řekl bych, že to je velký krajíc chleba pro osmnáctiletého kluka, aby se dostal do soutěže jako je NHL," uvedl švédský skaut Capitals Mats Weiderstal.

Pakliže letňanský odchovanec uspěje, připojí se ke zbytku washingtonského týmu do předsezonního přípravného kempu, který začíná 19. září. "Je tu samozřejmě šance, že se mu to povede, když trenéry výrazně ohromí. Jde o to, že na prvním kempu v červenci zaujal a vedení ho chce vidět i v té největší konkurenci," prozradil švédský skaut. "Jakub je skvělý ofenzivní talent, po jakém kluby v NHL prahnou. Vyniká především skvělou technikou, střelou a rychlostí," dodává.

Vrána stihl ještě před svým pondělním odletem páteční utkání Champions Hockey League v Pardubicích. V dresu Linköpingu pomohl dvěma asistencemi k výhře 6:3 nad českým týmem. Po zápase se stručně stihl vyjádřit směrem k přípravnému kempu: "Moc na to ještě nemyslím. Uvidíme, jaké to bude po příletu do Washingtonu. Všechno se rozhodne na místě, nechci dopředu spekulovat."

Karabáčka si pro změnu vybralo ve druhém kole Buffalo Sabres. V červenci již navštívil nováčkovský kemp, kde se ovšem kvůli zraněnému kotníku na led nedostal. Od 12. září ho čeká každoroční turnaj mladých talentů, který se uskuteční v Traverse City ve státě Michigan. Účastní se ho osm klubů z NHL, Buffalo má znovu po třech letech šanci vyhrát, jelikož disponuje vysoko draftovanými mladíky.

Sám hráč je realistou, co se týče případného úspěchu a zařazení na soupisku Sabres pro další sezonu. "Nic není nemožné, ale bude to samozřejmě hodně těžké," tvrdí Karabáček. "Na druhou stranu Buffalo buduje nový tým, což je skvělá příležitost. Věřit si rozhodně musím, jinak bych tam neměl co dělat," tvrdí nadějné křídlo odhodlaně. Poslední sezonu odehrál v kanadské juniorské lize v týmu Gatineau Olympiques, kam by se v případě nezdaru ještě na rok vrátil.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka