Rozhovor s talentem Markem Vlasákem
čtvrtek 04. září 2014

Vlasákův syn: Jsem slávista, ale Letce bych už neměnil

Má slavného otce, ale v Letňanech si dláždí vlastní cestičku. Miluje létání Harryho Pottera, on sám však stojí nohama na zemi. Desetiletý hokejový talent Marek Vlasák totiž ví, že bez dřiny a tvrdé přípravy z něj nikdy nebude taková hvězda jako táta Tomáš. Proto si tolik váží jeho rad a věří, že po jeho boku nepromarní svůj talent. "Táta mi moc pomáhá. Ukazuje mi spoustu věcí," vypráví s vděkem.

Jaké pro tebe bylo léto, stihl sis ho vůbec užít?
Užil jsem si ho dobře. Jako každý rok jsme měli soustředění a k tomu několik dalších tréninků. Moc času na odpočinek jsem neměl, ale zase jsem byl dva týdny na Floridě, kde mám kamarády. Tam jsem nabral energii. Už se těším na sezonu a všechno kolem.

Jaká byla příprava? Náročnější, nebo v něčem jiná?
Nové bylo, že jsme byli na soustředění v Krkonoších, kde jsme měli vždycky jeden trénink na ledě a dvakrát na suchu. Bylo to o dost náročnější než všechny předchozí soustředění, na kterých jsem byl, takže myslím, že nám to pomůže i do sezony.

Tvůj otec je známý srdcař a bojovník, máš tyhle vlastnosti po něm?
Popravdě: všichni mi to říkají, ale já nevím, jestli jsem úplně stejný. V některých věcech určitě, ale těžko to takhle hodnotit. Hlavou asi jo.

Táta je slávista tělem i duší, jak to, že jsi skončil v Letňanech?
On tady v Letňanech byl pan Zavadil, bývalý trenér mého táty, tak jsem sem nastoupil. Táta věřil ve svoji osobní zkušenost s trenérem a já jsem za to rád.

Jaký je vůbec tvůj vztah ke Slavii?
Já hraju za Letce a jsem tu šťastný. I když ve Slavii znám pár kluků, tak dres bych neměnil, radši bych byl tady. Ale ke Slavii mám samozřejmě blíž než třeba ke Spartě, takže do budoucna bych spíš volil sešívaný dres.

Liší se přístup tvého otce k tobě od ostatních rodičů tvých spoluhráčů?
Je znát, že táta hraje hokej. Díky tomu mi ukáže spoustu věcí, což nemohou všichni moji spoluhráči říct. V tomhle je ten přístup určitě odlišný. Chodíme spolu střílet, od nové sezony budeme chodit i na soukromé bruslení, kde mi ukáže další věci navíc. Jinak je to ale normální táta: není nijak zvlášť příšný ani mě moc nerozmazluje.

Chodí se dívat na tvé zápasy a tréninky?
Když může, tak se snaží chodit pravidelně. Většinou je to tak jednou do týdne, víc mu čas nedovolí.

Co vůbec říkáš na letňanské odchovance Jakuba Vránu a Vencu Karabáčka, kteří uspěli na letošním draftu? Motivují tě?
Je to super, mám z toho radost. Mě osobně to motivuje hodně, na každém tréninku i při každém zápase. Před halou je billboard, takže máme kluky pořád na očích. Ta motivace musí být obrovská pro všechny.

Nej... Marka Vlasáka

...oblíbenější jídlo: svíčková
...oblíbenější pití: Fanta
...oblíbenější film: Harry Potter
...oblíbenější herec: Bruce Willis
...oblíbenější hudba: Pharrell Williams
...oblíbenější místo: Florida
...oblíbenější knížka: Deník malého poseroutky
...oblíbenější tým: Slavia Praha
...oblíbenější hráč: táta
...oblíbenější sportovec: Usain Bolt
...oblíbenější značka auta: Land Rover
...oblíbenější barva: zelená

Čtěte také

Podcast hokej zblízka