Třináctka draftu NHL vypráví o kempu Capitals
pátek 18. července 2014

Velký zájem, pět kustodů, super zázemí, nadchlo Vránu

Když se objevila zpráva, že si ve Washingtonu řekl o tříletý nováčkovský kontrakt, on už to věděl den předtím. "Udělalo mi to obrovskou radost," přiznává Jakub Vrána. Letňanský klenot je zpět ze zámoří a momentálně se v zázemí svého mateřského klubu připravuje na příští sezonu. V září do americké metropole míří zpět - zkusit se poprat o místo v prvním týmu Capitals, kde na něj pějí samou chválu.

Vrána na červencovém kempu nováčků zaujal a jen potvrdil, že prožívá opravdu mimořádný rok. Vrcholem jeho hokejové pohádky je zatím čerstvý nováčkovský kontrakt, který ho přiblížil NHL.

"Něco nového začíná," řekl pro klubový web Letců v reakci na situaci posledních dnů. "Ale musím se pořád držet svého plánu a trénovat tak, jak mám. Jedině tím se budu dál posouvat dopředu."

Kemp ve Washingtonu byl pro něj zážitkem. Do města přijel hned po draftu ve Philadelphii, takže se ve své nové organizaci mohl aklimatizovat o týden déle. A to mu pomohlo. "Užíval jsem si to tam, bylo to oproti Švédsku zase něco jiného. Každý, kdo tam přijel, se pak ze sebe snažil dostat maximum," popsal.

Včetně něj. Důkazem jest třeba samostatný nájezd v jednom z tréninkových zápasů. Vránův gól už viděla spousta fanoušků na internetu. "Ale že bych to trénoval, tak to vůbec ne. Jen jsem to zkusil a vyšlo mi to. Parádně," culí se 18letý forvard.

Dojem na něj udělal také kouč Capitals Barry Trotz. "Byl výborný ke všem. Je vidět, že má dost zkušeností z hokeje i ze života."

Co ho ještě zaujalo? "V Americe ten hokej všichni hrozně žerou. A dbá se tam na spoustu detailů... Třeba v kabině jsme měli pět kustodů, kteří se o nás starali jako v bavlnce. Každý dostal dvoje věci na cvičení, všechno bylo parádní," vypráví. 

V Americe kromě tréninkového drilu trávil s hráči také hodně času na různých mítincích. Byl se podívat na baseballu. A pomáhal krajanovi v angličtině, protože brankář Vítek Vaněček zatím cizí jazyk neovládá.

"Teď se ukazuje, v čem všem mi kdysi odchod do Švédska pomohl," uzavřel Vrána.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka