Hlasujte v anketě o největší počin sezony
neděle 13. dubna 2014

Boj o play off, záchrana, útok na titul. I to je stopa Letců

Jedni dlouhou dobu žili nadějí na postup do play off, jiní na poslední chvíli utekli hrobníkovi z lopaty. Dalším zase unikl jen o vlásek mistrovský titul. Nebo je zdobilo atraktivní pojetí hry... Letcům končí hokejová sezona, ale na některé okamžiky je důvod ještě nějaký čas vzpomínat. Připomínáme pět různých týmů, které dosáhly zaznamenáníhodných počinů. O největším hlasujte na úvodní stránce.

Mladší dorost: 5. místo v extralize, série 9 výher v 10 duelech

Když na podzim přišla změna na postu hlavního kouče, těžko někdo v té době tušil, kam až se tým zvedne. Jenže trenér Lukáš Lomický, jenž už zamířil do Karlových Varů, začal spolu s realizačním týmem probouzet v hráčích skrytý potenciál. Vrchol si mladší dorostenci zažili na přelomu roku, když během prosince a ledna dokázali natáhnout sérii na deset zápasů, v nichž devětkrát vyhráli a pokaždé bodovali. "Kluci pochopili, že musí dodržovat naše pokyny, a uvěřili a přesvědčili se, že to opravdu funguje," říkal tehdy Lomický.

Poráželi dokonce tak silná mužstva jako Plzeň nebo pražskou Spartu, a nebýt hloupé porážky v Písku, mohla být šňůra vítězství ještě mnohem delší. Letci díky svému obrození drželi dlouho poslední postupovou příčku do vyřazovacích bojů, jenže v závěru základní části ji nakonec neudrželi. "Jsem z toho obrovsky zklamaný," neskrýval později odstoupivší trenér. I tak si pátý celek tabulky získal respekt. Ve skupině Západ mohl dosáhnout na play off v nejvyšší soutěži jako vůbec první mančaft v krátké klubové historii.

5. třída: 2. místo v lize s pouhými šesti prohrami v sezoně

Jejich hra i hokejová výchova dostala rukopis opravdové trenérské ikony. Vždyť páťáky vedl zkušený Zbyněk Zavadil, který musel kvůli zdravotním problémům mužstvo v lednu opustit. Na projevu a disciplíně to následky nezanechalo, ba naopak - nový hlavní kouč Martin Uldrich se snaží jít ve šlépějích svého dlouholetého učitele a žáci 5. třídy mu poslušně naslouchají. I proto v ligové soutěži, která ve své polovině byla rozdělena do nadstavby, vybojovali konečné druhé místo hned za Kolínem. "Byl to úspěšný ročník," hodnotil Uldrich.

Jeho svěřenci si při celkovém počtu 25 kol připsali pouhých šest porážek, sezonu zakončili stylově - sérií pěti výher v řadě. V tabulce za sebou nechali i tak tradiční kluby jako pražskou Spartu a Slavii. Projevovali se navíc atraktivním pojetím hry plné dobrého pohybu a kombinace. "Někteří hráči mají v sobě velký talent. Pokud je to nepřestane bavit a budou mít k hokeji správný přístup, mohli by to jednou někam dotáhnout," myslí si trenér Zavadil. Letci se s letošní sezonou rozloučili turnajovým vítězstvím v Chotěboři.

Starší dorost: senzační finiš a vyhnutí se extraligové baráži

Ještě dvě kola před koncem byli na posledním místě extraligové nadstavby a téměř každý počítal s účastí v baráži. Jenže starší dorostenci si v závěru letošní sezony prožili malý hokejový zázrak na ledě. Třebaže je čekaly bitvy na hřištích soupeřů, dokázali uspět v Písku i v Mladé Boleslavi a se ziskem pěti bodů se katapultovali ze "sestupových" pozic. V souboji na dálku totiž tíhu okamžiků nezvládl ani zmiňovaný Písek, ani Ústí nad Labem a pomyslný Černý Petr zůstal jim. "Věřili jsme do konce. A vyplatilo se," říkal útočník Tomáš Honetschläger.

Přitom klubové vedení se na poslední chvíli rozhodlo k trenérské rošádě ve snaze dát týmu do plachet čerstvý vítr. Po Jiřím Žůrkovi se na střídačku postavil Milan Antoš, který se měl s hráči "seznámit" pro předpokládané boje v baráži. "S ničím jiným než s baráží jsem ani nepočítal," přiznal po úspěšné bleskové misi Antoš. "Každý kolem mě počítal možné varianty, jak je možné se zachránit. Ale já výsledky ostatních nesledoval a soustředil se pouze na nás." Letci v březnu dokázali to, v co už skoro nikdo nevěřil.

6. třída: 2. místo v lize a titul na prestižním turnaji v Přerově

Už srpnový triumf na silně obsazeném turnaji v Brně naznačil, že do sezony znovu vstoupí jako velmi silný tým. A tyhle papírové předpoklady začali šesťáci rychle naplňovat. V ligové soutěži od začátku útočili na první pozice a s libereckým rivalem na dálku soupeřili o vedení v tabulce. Prvního významného úspěchu ale dosáhli už v období vánočních svátků, kdy ovládli velmi kvalitní turnaj v Přerově. "Všem hráčům se začalo dařit. Měli jsme výborný pohyb a byli vdůrazní před oběma brankami," chválil tehdy trenér Jan Zlatohlávek.

S mužstvem, považovaným ve své kategorii mezi nejlepšími v republice, měl zálusk i na ligový titul, jenže o ten jen těsným rozdílem v závěru sezony přišli. Přesto dosáhli úctyhodné bilance - ve 36 kolech poznali hořkost porážky jen šestkrát. "Titul nás stály dvě únorové prohry, kdy jsme si nechali Liberec odskočit a rozdíl už nestihli stáhnout. V březnu jsme pak ještě dvakrát remizovali," hodnotil Zlatohlávek. Těšit ho může fakt, že Letci mají několik talentovaných individualit a zároveň vyznávají velmi týmové pojetí.

Juniorka: 2. místo v lize navzdory potížím s počtem obránců

Kádr juniorského týmu trenéři skládali do poslední chvíle a před startem první ligy si nedávali přehnaně vysoké cíle. Jenže s výsledky a zachovanou pokorou získávali postupem času větší a větší sebedůvěru. Začalo to tím, že ze čtvrté, poslední postupové pozice dokráčeli do nadstavby o postup do extraligy. "Když si vezmu, že jsme základní část odehráli prakticky jen na pět beků a tři útoky, tak si myslím, že jsme všechno zvládli docela dobře," pravil v té době trenér Milan Antoš, jenž byl u týmu téměř celou sezonu.

Jenže junioři přepřestali překvapovat okolí i sami sebe ani v nadstavbě, kde nakonec skončili druzí. Přitom trable s počtem obránců je tížily po celou sezonu a únava rostla s každým dalším zápasem. Na vítězné PZ Kladno měli příliš velkou ztrátu, ale i tak se s ročníkem rozloučili důstojně. Druhým místem zopakovili úspěch z loňské sezony. "Jsem na kluky pyšný, jak celou sezonu zvládli," nechal se už před časem slyšet Antoš. "Vždyť v létě jsme se dávali tým horko těžko dohromady a nebylo to jednoduché." Letci rozhodně neselhali.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka