Letňany hostí největší český turnaj šestých tříd
středa 26. března 2014

Přehlídka vyvolených je tady. Včetně Letců i finské elity

Po Praze už několik týdnů visí billboardy s heslem: „Ano sportu - ne drogám.“ S touto charitativní akcí je spojen hokejový turnaj 6. tříd s názvem České teplo Ice Hockey Cup 2014, který o víkendu hostí aréna v Letňanech. V ní se na tři dny utkají ti nejlepší své kategorie včetně domácích Letců, doplněni o dva elitní finské kluby. Tohle měření se bere jako hodně prestižní věc. Takové neoficiální mistrovství ČR.

Má to být jakési slavnostní zakončení, vrchol letošní sezony. A všechny zúčastněné týmy tomu také přikládají tu největší váhu. Pořadatelé slibují velkou show, doprovodný program, zázemí na nejvyšší úrovni a komfortní servis. Děti mezi 11 a 12 lety budou před zápasy slýchat hymnu, na led vyjedou individuálně za doprovodu nachystaných efektů, v aparatuře je budou motivovat hrané hity. Dostanou také natočené videozáznamy z utkání.

Jako byste byli na extraligovém play off dospělých. V Letňanech se něco takového chystá už potřetí v řadě.

"Ta myšlenka vznikla před pár lety, když jsme jako tátové absolvovali s našimi dětmi několik turnajů v Česku a pak cestovali s výběry do zahraničí. Viděli jsme tam ohromné rozdíly v organizaci: zatímco tady šlo o co největší výdělek pro pořadatele, venku to bylo hlavně pro to, aby si děti odnesly co největší zážitek," přiblížuje Václav Viaček, ředitel turnaje a spolumajitel pořadatelské společnosti České teplo. I on má v letňanském kádru svého syna Františka. "Chceme dělat něco, na co budou kluci vzpomínat."

Oproti dvěma předchozím ročníkům je tu letos jedna zásadní novinka. Počet startujících klubů se z dvanácti ztenčil na 10. A poprvé za svou tříletou historii také pozval dva finské - Espoo Blues a TPS Turku. To mají letňanští Letci v základní skupině.

Tady je kompletní rozlosování obou základních skupin po pěti týmech:

Skupina A: HC Letci, TPS Turku, Warrior Brno, Karlovy Vary, Břeclav.
Skupina B: Sparta Praha, Slavia Praha, Espoo Blues, Vítkovice, Šumperk.

V našlapené konkurenci není jasný favorit

"Pro míň týmů jsme se rozhodli z jednoho důvodu: kluci rostou a potřebují víc hracího času," říká Viaček. "Takže jsme snížíli počet zápasů na úkor jejich délky. Už to budou opravdová utkání."

Větší prostor zahraničním klubům zatím pořadatelé dávat nechtěli, byť celkový zájem o účast přesahuje dvě stě procent. "Je to zatím spíš takové zpestření. Ale pořád by to ještě mělo sloužit hlavně k porovnání těch nejlepších týmů v Česku," vysvětluje záměr Viaček.

V jednání byly také ruský Petrohrad nebo švédský AIK Stockholm, ale pro Finy rozhodlo přímé a pružné jednání i skutečnost, že v Letňanech loni sehrál přípravné zápasy jiný tamní klub - Kärpät Oulu. "A výrazně převyšoval i to nejlepší, co tu v Česku máme. Byly to velmi kvalitní zápasy," uznal trenér Letňan Jan Zlatohlávek.

Složení skupin blížícího se turnaje opravdu představuje úzkou českou elitu. Mírných favoritů je řada - tedy pokud se to při takové vyrovnanosti dá vůbec určit - třebaže oba předchozí tituly obhajuje pražská Sparta. Zuby si na ni brousí také Letci, kteří loni skončili třetí. Letos se zatím v soutěžním utkání s tímto rivalem nepotkali.

"Pomýšlíme na ty nejvyšší příčky, ale uvědomujeme si, že takové ambice mají všechny týmy, které tu budou," těší se Zlatohlávek. "Jedno je každopádně jisté: bude to přehlídka toho nejlepšího, co můžeme v tomto ročníku vidět. Bude to turnaj, na který se všichni už hodně dlouho připravují."

Startuje tento pátek a potrvá tři dny. Vize organizátorů do budoucna je najít delší termín a rozšířit počet klubů na osm z Česka a osm ze zahraničí. Současné náklady na akci se pohybují kolem 450 tisíc korun, o zázemí a servis se stará Českým teplem pronajatá agentura. Startovné na jeden tým je 15 tisíc korun.

Bude to skvělá podívaná ve skvělé atmosféře. Tak si ji nenechte ujít...

Čtěte také

Podcast hokej zblízka