O extraligové baráži rozhodne poslední kolo
pátek 07. března 2014

Naděje! Starší dorost uspěl v Písku a dál zůstává ve hře

Ne, tohle ještě není konec! Byť starší dorostence Letňan už kdekdo odepsal do barážových vod. Jenže Letci žijí dál... V předposledním kole extraligové nadstavby zvládli přímý souboj o udržení a vyhráli na ledě Písku 2:1, zatímco jeden z konkurentů v jiném zápase zaváhal. Letňanský tým situaci stále nemá ve svých rukou, ale naděje na vyhnutí se baráži mu zůstala. A naděje, ta přece umírá jako poslední.

Asistent trenéra Jan Zlatohlávek před týdnem vyřkl jednu prognózu: "V téhle válce se bude bojovat do posledních minut." To tedy bude a je dobře, že se to dál týká i Letců. Těch Letců, kteří se nevzdávají i v době, kdy není nic optimální.

Za poslední týdny ztratili hodně dávky sebevědomí, ale bojovnost v nich ještě zůstala. Protože právě díky bojovnosti v pátek získali skalp Písku, který tak už definitivně poslali do baráže. Teď pro Letce existuje jiný hlavní soupeř - Ústí nad Labem, jež prohrálo 3:9 v Havířově.

S ním si to rozdají na dálku o černého Petra. Ztrácí na něj bod.

Zatímco Vsetín, čtvrtý do kvarteta ohrožených, se díky výhře nad Pardubicemi definitivně zachránil, Severočeši si svou roli zkomplikovali. A nabídli šanci Letcům. Existují ještě dvě varianty, kdy by došlo k bodové rovnosti mezi třemi týmy. Pokaždé by však Letňanští nevyšli ze vzájemné minitabulky nejhůř.

Základem je v sobotu vyhrát. Duel o všechno je čeká v Mladé Boleslavi proti mužstvu, na které si věří. Svědčí o tom i výsledek únorové bitvy, v níž vyhráli 5:1. Kéž by se něco takového opakovalo ještě jednou...

Jenže všechno záleží hlavně na Ústí, které - aby Letcům zachovalo naději - musí ztratit minimálně bod na ledě ostravské Poruby. Pokud by totiž Letci bodovali naplno, při rovnosti bodů by díky lepší bilanci vzájemných zápasů odsunuli Ústí do baráže. "Já ale s ničím takovým nepočítám, byl by to malý zázrak," nechce si nic připouštět trenér Milan Antoš. "Když jsem tým převzal, od začátku jsem se připravoval na baráž a na tom se nic nemění."

Možná svými slovy nechce dostat hráče pod příliš velký tlak. Ale tlak - ten teď bude především na Ústí.

V Písku Antoš vedl starší dorost poprvé, tým totiž převzal uprostřed týdne po Jiřím Žůrkovi, který si naopak vzal pod dohled Antošovy juniory. Vedení klubu se snažilo najít mužstvu nový impuls.

A ten přišel. "Nezačali jsme dobře a dělali hrubé chyby v obraně. Ale ve druhé třetině jsme se zvedli," popsal Antoš. Hosté si postupně vypracovávali stále více šancí a jednu z nich využil v 53. minutě Jan Klečka, čímž rozhodl o těsném vítězství. Na hráčích byla vidět obrovská radost, která se mísila s dočasnou úlevou. Nebo vděkem, že stále není nic ztraceno.

Přesto trenér Antoš zůstává nohama pevně na zemi. "Věcí ke zlepšení je strašně moc, nejde vypíchnout jen jeden nedostatek. Chybí nám dravost za gólem, obratnost beků, kteří často zmatkují, důraz před brankou..." vyjmenoval unaveným hlasem.

"Jsem unavený, protože to bylo hektické. Nebudeme si nic namlouvat - tenhle tým není ve famózní formě, proto jsme museli vyvíjet hodně úsilí i my trenéři na střídačce,"
dodal. Pomohlo to a v sobotu to bude potřeba znovu. Potom se děj vůle boží.

Letci půjdou do posledního kola s vírou v malý hokejový zázrak. Ale zázraky se sem tam dějí.

Tak proč by se jeden nemohl stát teď? Celý klub by si v letošním roce už žádný jiný nepřál.

Písek - HC Letci 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Pixa (Radoš) - 27. Honetschläger (Štosek), 53. Klečka. Rozhodčí: Bouzek - Jílek, Rovaš. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 183. Střely na branku: 30:34. Písek: Fogl - Setenský, Kadlec, Turek, Červinský, Šergl, Radoš, Hanus, Koutenský, Bárta, Pokorný, Skala, Rod, Bednařík, Klas, Duchoň, Heřmánek, Marcilis, Točík, Pixa. HC Letci: Dubský - Pařík, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek, Pražienka, Honetschläger, Burda, Poljanyčka, Klečka, Průžek, Tomek, Čapek, Hroboň, Polák

Čtěte také

Podcast hokej zblízka