Letci jsou v závěru nadstavby v těžké pozici
neděle 02. března 2014

Další prohry. Starší dorost balancuje na hraně baráže

Do konce nadstavby zbývají poslední dvě kola a starší dorost Letců si tento týden připsal další dvě prohry. Situace je opravdu vážná: na vyhnutí se baráži v současnosti ztrácí tři body. Po porážkách 3:5 se Vsetínem a 4:5 s Olomoucí po samostatných nájezdech se dál krčí na chvostu tabulky, a byť naděje stále žije, v sobotu se zase o něco zmenšila. Právě rozdílový bod v rozstřelu může být v konečném součtu klíčový.

Už v pátek Letňany přivítaly jednoho z přímých konkurentů v boji o záchranu. Jenže domácím nestačilo ani to, že se v zápase dvakrát ujali vedení. Vždycky o něj brzy přišli a třetí příležitost už jim soupeř nedal. V druhé polovině zápasu rozhodl třemi góly.

"Co mám říkat, do řeči nikomu pořádně moc není," neskrýval zklamání asistent trenéra Jan Zlatohlávek. "Neměli jsme dobrý pohyb, ne že by se hráči nesnažili, ale celkově to bylo spíš v křeči."

Podle něj se znovu projevily rozdíly v koncovce - zatímco Letňany své šance využívaly jen stěží, Vsetín byl daleko efektivnější. "Dvakrát jsme zbytečně inkasovali, ale je třeba taky přiznat kvalitu soupeře. Z té čtyřky, ve které bojujeme, má asi nejkvalitnější tým," dodal Zlatohlávek.

Naděje pořád žije

Letci se dostali do svízelné pozice. A po zaváhání s Olomoucí si ji zkomplikovali ještě víc. Při hře bez brankáře sice díky Ondřeji Krohovi vyrovnali půl minuty před koncem, jenže další bod navíc si už v nájezdech nepřipsali. "A ten může být hodně důležitý," přiznává Zlatohlávek. "Kdyby se nám ho podařilo urvat, mohli jsme ostatním dýchat na záda a dostat je pod větší tlak." Jenže sám ví, že na "kdyby" se nehraje.

Jeho tým v poslední době trápí marodka, chyběli obránce Jakub Kučera s útočníkem Vojtěchem Kuldou. A přibyl navíc gólman Michael Dubský, jehož po pátečním zranění musel v sobotu nahradit Roman Štefka.

"Přesto jsme odehráli kvalitní zápas, který byl o dost živější než ten předchozí," dodal Zlatohlávek.

Celý klub má teď jasnou prioritu: zachránit starší dorost v extralize. Pořád ještě existuje šance, že se to podaří bez účasti v baráži. Jenže na programu už jsou poslední dvě utkání a Letci jsou na tom nejhůř ze všech. Příští víkend o všem rozhodne. Bude se bojovat do posledních minut posledních zápasů.

Tady je postavení v tabulce a los týmů, které spolu válčí o udržení:

9. Ústí nad Labem - 37 bodů (hraje v Havířově a Porubě Ostrava)
10. Vsetín - 36 bodů (hraje s Pardubicemi a Hradcem Králové)
11. Písek - 34 bodů (hraje s Letňany a Karlovými Vary)
12. Letňany - 33 bodů (hrají v Písku a Mladé Boleslavi)

Je jasné, že pro Letce neexistuje jiná možnost než naplno bodovat v Písku i Mladé Boleslavi. "Budeme se o to snažit do posledního dechu. A pak čekat, jak si povedou zbylé týmy, protože to ve svých rukách už bohužel nemáme," uvědomuje si Zlatohlávek.

Duel s Pískem bude podle něj nejzásadnější: "Protože když se nám podaří vyhrát, pak věřím, že to v Boleslavi uhrajeme. Ostatní přitom budou čekat taky hodně těžká utkání."

I v případě neúspěchu ale pořád není ještě nic ztraceno. Baráž mezi posledními dvěma celky extraligy a prvními dvěma z první ligy odstartuje dvoukolovým systémem každý s každým. Dvěma nejlepším z chystaného kvarteta bude stále zaručena záchrana.

Tu si však každý musí poctivě vydřít. Zatím je ale stále předčasné na tuhle variantu myslet.

HC Letci - Vsetín 3:5 (1.1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Poljanyčka (Hroboň, Kroh), 23. Honetschläger (Čapek, Burda), 57. Štosek (Hroboň) - 9. Tydlačka (Lainka, Hořanský), 28. Kovář (Mikula), 34. Hořanský (Lainka, Hohl), 42. Hořanský (Tydlačka, Lainka), 51. Hořanský (Tydlačka). Rozhodčí: Jebavý - Hodač, Müller. Vyloučení: 6:6 + Grygar (Vsetín) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 67. Střely na branku: 33:30.

HC Letci - Olomouc 4:5sn (2:2, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Čapek (Kroh), 9. Štosek (Klečka, Poljanyčka), 38. Štosek (Kroh, Honetschläger), 60. Kroh (Starosta, Čapek) - 3. Šoustal (Horký), 11. Šoustal (Klvaňa, Horák), 35. Janás (Heža, Beutl), 48. Heža (Kropáč, Klvaňa), rozhodující nájezd Kropáč. Rozhodčí: Chmel - Zmeškal, Hanzlík. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 72. Střely na branku: 40:41.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka