Letec byl vyhlášen nejlepším útočníkem
pondělí 27. ledna 2014

Burda zazářil na olympiádě mládeže. Sedlo mi to, říká

V poslední době si užívá vítězné vlny, a to klidně na více frontách. Nejen ve svém klubu. Václav Burda to prokázal minulý týden, když se v krajském výběru zúčastnil olympiády mládeže. A kromě kolektivního úspěchu zažil i ten osobní - vedle stříbrné medaile si totiž domů přivezl trofej pro nejlepšího útočníka turnaje. "Je to zatím mé největší individuální ocenění," přiznává kapitán mladšího dorostu.

Burda vyhrál produktivitu základní skupiny a během semifinále a finále přidal další tři góly. Celkem nasbíral 14 kanadských bodů v osmi zápasech. "Ale mrzí mě, že jsme to jako tým nevyhráli," říká.

Praha, kterou reprezentovali také další Letci Dominik Danov, Andrej Vojtela, Michael Gaspar a brankář Václav Mokrý, sice vyhrála skupinu B a v semifinále šťastně porazila 2:1 Olomoucký kraj, jenže ve finále podlehla 3:9 suverénní Vysočině. "Hrají spolu už druhý rok a je vidět, že jsou sehraní. Dostali jsme pět rychlých gólů a to nás psychicky složilo," shrnul 15letý útočník.

On sám tvořil ve výběru Prahy elitní formaci složenou z Letňan, Sparty a Slavie. "S klukama jsme si docela rychle porozumněli. Sedlo mi to." Na jaké úrovni se olympijský turnaj hrál? "Nebyla špatná, ale ve srovnání se starším dorostem byla nižší," přiznává Bruda. Vždyť má co posuzovat.

Zrovna on v posledních utkáních před akcí pomáhal starším dorostencům Letňan, kteří bojují o záchranu.

"Snažíme se ho pomalu začleňovat do týmu, protože na to určitě má. Může nám v těchto důležitých bojích pomoct,"
tvrdí o něm Jan Zlatohlávek, ve starším dorostu asistent trenéra. Když se Burda po turnaji vrátil spolu s dalšími spoluhráči ke "svým" mladším dorostencům, společně se postarali o senzaci minulého týdne. Jako první tým i s jeho gólovým přispěním totiž porazili dosud neporazitelnou Spartu.

Individuální cena z mládežnické olympiády mu samozřejmě pomůže v sebedůvěře. "Po osobní stránce je to pro mě dosud největší úspěch," usmívá se. Doma se dočkal zasloužené pochvaly. "Tu trofej už mám vystavenou. Je to takový hezký skleněný puk."

Zároveň si ale také dobře uvědomuje, že nesmí usnout na vavřínech, což mu po slavnostním vyhlášení hned zdůrazňovali i trenéři. "Vím, že na sobě musím tvrdě pracovat dál. Tohle je jen jedna cena, která zatím nic velkého neznamená," ví velmi dobře.

Letci na olympijskou akci uvolnili hned osm svých hráčů. Kromě zmiňované pětice pro Prahu také Lukáše Rouska, Jakuba Wojnara a Lukáše Kučeru pro výběr Středočeského kraje. Ten skončil už v základní skupině.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka