Čtyřmi góly a asistencí zazářil útočník Chalupa
neděle 26. ledna 2014

Fantazie! Mladší dorostenci pokořili suveréna ze Sparty

Absolutní paráda! Hotová senzace! Naprostá fantazie! Vyberte si jakékoliv z těchto slovních spojení nebo si sami zvolte podobné - a vždy to bude vystihovat úspěch, jehož mladší dorostenci Letňan dosáhli. V neděli porazili extraligového suveréna ze Sparty 7:4 na jeho ledě a stali se vůbec prvním týmem v sezoně, který mu dokázal vzít všechny tři body. Tahle spanilá jízda Letců nekončí. Ba naopak.

Téměř dva měsíce bodují v každému utkání, dokonce začali porážet i týmy před sebou a v tabulce se v novém roce vyšplhali už na čtvrté místo, z něhož útočí na historicky první účast v extraligovém play off.

Není to málo, že?

Pokud by někomu přece jen bylo, tady máte třešničku na dortu. Úžasný kousek. Naprosto úžasný!

Letci jsou opravdu prvním celkem, jenž ve skupině Západ dokázal za normální hrací dobu porazit tým plný reprezentantů a skvělých individualit. Tým, kterému dosud sebrali dva body jen hráči Chomutova za vítězství v samostatných nájezdech.

"Kluci dokonale splnili to, co trénujeme, a ono to zafungovalo i proti Spartě,"
zářil spokojeností letňanský kouč Lukáš Lomický. "Uvěřili tomu, na čem společně pracujeme. A vidí, že to přináší ovoce."

I pro něj to musel být výjimečný zápas, obzvlášť když na podzim přišel do Letňan právě z Holešovic. "Ale nejsem takový, že by mě to speciálně těšilo kvůli tomu, že jsem na Spartě působil. Spíš mám radost, že jsme dokázali uhrát dobrý výsledek s dobrým soupeřem díky dobře předvedené hře."

Přitom se svým mužstvem celý týden nebyl a kvůli studijním povinnostem se k němu připojil až na sobotním tréninku. Také se se sparťany před utkáním hecoval: "Ještě uvidíte, jak můj asistent náš tým připravil!"

Martin Rousek ho připravil výborně. "Já věřím ve vítězství před každým zápasem. Pokaždé to začíná 0:0 a máte na to šedesát minut," dodává trenér Lomický. "Oni začali líp, ale my se postupně dostali na koně a asi je i zaskočili. Musíme kluky za celkový výkon pochválit."

Napečené "zápisné" za gólové galapředstavení

Mladší dorostenci odehráli mistrovský duel po dvoutýdenní přestávce zapříčiněné zimní olympiádou mládeže. Už tam zazářil za letňanské barvy Václav Burda, jehož za výběr Prahy vyhlásili nejlepším útočníkem hokejového turnaje.

Byl i jedním ze střelců proti Spartě, ale hrdinou nedělního utkání se stal jiný forvard. Matěj Chalupa předvedl nejlepší výkon dosavadní sezony, když zaznamenal čtyři góly a jednu asistenci.

"Při prvním se brankáři odrazil puk od masky, druhý jsem vystřelil přes obránce, třetí do vinglu a u čtvrtého jsem zachytil puk při jejich rozehrávce - střela šla od tyčky do sítě," popsal střelec. Proti soupeři takových kvalit statistika jako hrom!

Spartě nechytal reprezentační gólman Brízgala. "Možná jsme si ještě o to víc věřili, i když tam měli tři kluky ze staršího dorostu," přiznal Chalupa. "Já se cítil dobře, ale to platí o celém týmu, protože v kabině teď vládne opravdu velká psychická pohoda. Osobně jsem zažil asi svůj nejlepší zápas."

Nevyhne se ani "zápisnému". "Už jsme se s klukama dohodli, že na trénink něco přinesu," usmívá se. Co? "Mamka napeče něco dobrého."

Letci si upevnili své postavení v tabulce, a protože Litvínov překvapivě prohrál s Karlovými Vary, navýšili náskok už na pět bodů před nyní pátým Kladnem.

Prodloužit sérii šesti výher v řadě mohou už ve čtvrtek proti poslednímu PZ Kladno.

Sparta Praha - HC Letci 4:7 (1:2, 1:2, 2:3)
Branky a nahrávky: 9. Eliáš (Zídek, Hrala), 27. Pšenička, 52. Zídek (Pšenička), 53. Hrala (Jeřábek) - 4. Průžek (Rousek, Chalupa), 11. Wojnar (Volf), 21. Chalupa, 31. Burda (Volf), 42. Chalupa (Průžek), 47. Chalupa (Burda), 50. Chalupa. Rozhodčí: Vízner - Šťovíček, Výborný. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 73. Střely na branku: 44:30.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka