Letci v extralize uspěli proti Mladé Boleslavi
sobota 25. ledna 2014

Konečně! Starší dorost ukončil dlouhou sérii 14 porážek

Proti Písku to byl zápas, který je měl nakopnout. Místo toho starší dorostenci Letňan po porážce 3:4 po samostatných nájezdech klesli ještě níž - minimálně psychicky. A přece se z toho rychle dokázali oklepat! Hned v sobotním utkání totiž doma porazili 5:1 Mladou Boleslav a ukončili tak předlouhou sérii čtrnácti porážek v řadě. Na pocit vítězství extraligoví Letci čekali od 16. listopadu loňského roku. Teď jsou v tvrdém boji o vyhnutí se baráži zpět ve hře.

Konečně!

Možná ani nemá cenu popisovat, jak viditelná úleva byla v sobotu na tomhle týmu znát. "To si pište, že to z kluků spadlo. Máme radost všichni, protože čekání na tenhle moment bylo opravdu dlouhé," svěřil se trenér Jiří Žůrek.

Letci bojují o to, aby se ve 12členné skupině o udržení vyhnuli baráži, kam spadnou dva nejhorší týmy. Přesně po polovině nadstavby jsou sice stále poslední, ale výhra nad Mladou Boleslaví je vrátila zpět do hry. Hned čtyři kluby od sebe dělí pouhé tři body. Letňanští jich mají 24.

Všichni přímí konkurenti - Vsetín, Písek i Ústí nad Labem - totiž v sobotním kole zaváhali. "Ale my se musíme dál dívat jen na sebe," upozorňuje Žůrek. "Tohle jsme potřebovali jako sůl a všichni si to užíváme, jenže zatím to nic neřeší. Ovšem věřím, že se tímhle zápasem něco zlomí."

Starší dorost by to potřeboval.

V pátek prohrál s Pískem velmi důležitou bitvu znovu až v samotném záměru - v 59. minutě domácí nechali soupeře vyrovnat a pak nezvládli penaltový rozstřel. "Byli jsme celý zápas těžkopádní a pak jsme doplatili na to, že jsme minutu a půl před koncem nedostali puk z obranného pásma," popsal letňanský trenér. "Měli jsme to hodně v hlavách. Byly to hrozné pocity."

Den nato byl však výkon týmu už o něčem jiném. Žůrkovi svěřenci vyhráli 3:0 první třetinu a zápas měli pod kontrolou od začátku do konce. "Hráli jsme s mnohem lepším pohybem než v pátek a kluci za tím šli. Vytvářeli si šance, vyhráli zaslouženě."

Vážnost situace znovu dokládala přítomnost klubového majitele Františka Kučery přímo na střídačce.

Co na tom, že v boji o černého Petra potřeboval tým porazit víc pátečního soka než toho sobotního. "To je pravda, ale my teď musíme být vděčni za každé vítězství. Se všemi budeme hrát ještě jednou a pořád to máme ve svých rukách," připomíná kouč. "Navíc s výjimkou Vsetína jsme v žádném utkání nevyhořeli a ve většině případů jsme hráli vyrovnané partie. To je pro nás důležité vědět."

Letci totiž vytouženým triumfem věří, že se jim rychle navrátí sebedůvěra. A pak ještě něco: "Vezmeme si z toho všeho ponaučení a zužitkujeme to ve svůj prospěch, protože ne nadarmo se říká: Co tě nezabije, to tě posílí," je přesvědčěný Žůrek. "To všechno špatné, čím jsme si v poslední době prošli, se nakonec může přeměnit v dobré impulsy do dalších zápasů," dodává. "Nesmíme brečet a být z porážek nešťastní. Věřím, že to nejhorší už máme za sebou."

Přišlo to v tu nejvhodnější chvíli... Soutěž totiž čeká extraligová pauza a naostro se znovu rozjede až v půli února.

Žít v depresích další týdny by nebylo dobré. Teď se naopak bude mužstvu trénovat už daleko líp.

HC Letci - Písek 3:4sn (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky:
 33. Honetschläger (Čapek, Štosek),40. Poljanyčka Kučera, Smejkal),50. Kulda (Honetschläger) - 21. Točík (Šuhaj, Marcilis), 29. Duchoň (Točík), 59. Koutenský (Marcilis), rozhodující nájezd Koutenský. Rozhodčí: Škrobák - Cafourek, Kettner. Vyloučení: 8:4. Využití: 2:0. Diváci: 89. Střely na branku: 52:31. HC Letci: Dubský - Hůla, Pařík, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Pražienka, Honetschläger, Poljanyčka, Klečka, Kroh, Kulda, Čapek, Smejkal, Horák, Polák. Písek: Fogl - Sentenský, Kadlec, Turek, Červinský, Šergl, Radoš, Hanus, Koutenský - Bárta, Pokorný, Skala, Rod, Bednařík, Klas, Duchoň, Šuhaj, Marcilis, Točík, Pixa.

HC Letci - Mladá Boleslav 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky:
8. Starosta (Horák, Smejkal), 13. Honetschläger (Čapek, Kroh), 14. Horák, 49. Kulda (Kučera, Hůla), 57. Poljanyčka (Kulda) - 37. Prokop. Rozhodčí: Hornáček - Marek, Zmeškal. Vyloučení: 2:10. Využití: 1:1. Diváci: 91. Střely na branku: 54:19. HC Letci: Dubský (Jandera) - Hůla, Pařík, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Pražienka, Honetschläger, Burda, Poljanyčka, Klečka, Kroh, Kulda, Čapek, Smejkal, Horák. Mladá Boleslav: Růžička (Kořínek) - Makovička, Marček, Adamík, Tůma, Žalud, Mašek - Průšek, Prokop, Pätoprstý, Vajsejtl, Planý, Ficek, Švejda, Sedmík, Durdil.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka