Letci se snaží vyhnout extraligové baráži
středa 22. ledna 2014

Situace je vážná. Starší dorost čeká víkend o všechno

Když minulý týden hráli dva zápasy na Moravě, rady a klid na střídačku dokonce přijel dát i klubový majitel František Kučera. Marně. Tenhle příklad jen svědčí o tom, jak je situace doopravdy vážná. Starší dorostenci Letňan se v extralize propadli na poslední místo tabulky a balancují nad propastí baráže. V pátek a v sobotu je čeká jedno z nejdůležitějších dvojutkání sezony. Buď, anebo...

Bude to víkend, který zakončí první polovinu nadstavbové skupiny B. Ale také víkend plný nervů a napětí, kdy půjde téměř o všechno. "Čekají nás zápasy, které prostě musíme vyhrát," burcuje asistent trenéra Jan Zlatohlávek. "Přes nic jiného nejede vlak."

Letci v pátek přivítají Písek, který je na chvostu dvě místa před nimi. O den později přijede do Letňan pátá Mladá Boleslav, ale na její styl si věří. Ani s jedním soupeřem přitom letos ještě nehráli. Bude to opatrná oťukávaná? Nebo souboj na krev?

"Písek hraje takový jednoduchý hokej do brány, asi založený na dobré partě," očekává hlavní trenér Jiří Žůrek. "Boleslav má rychlé brejky a především výborného reprezentačního gólmana Růžičku."

Základem k uchování nadějí na vyhnutí se baráži bude především první duel - a Pražané ho musí bezpodmínečně vyhrát. "Jestli ne, bude to s námi už hodně zlé," tuší Zlatohlávek.

Po posledních porážkách 3:4 v prodloužení v Olomouci a 1:8 ve Vsetíně týmu paradoxně nahrál fakt, že na poslední místo spadli. Stalo se to totiž díky Ústí nad Labem, které Písek porazilo a nenechalo Jihočechy bodově výrazněji odskočit.

Ti by totiž v případě úspěchu měli ve 12členné tabulce už sedmibodový náskok na Letňany a taková ztráta by se jen těžko doháněla. Do baráže přitom sestupují dvě nejhorší mužstva. Letci momentálně ztrácí na Ústí tři body, na Písek pak čtyři.

Pravda, svádějí teď dostihy s dvěma celky, ale s oběma mají reálnou šanci nakonec vše zvládnout. Pokud o víkendu uspějí, vrátí se zpět do hry.

Přitom do nového týdne znovu vstoupili velkou dynamikou v trénincích, jako by měli chuť nepříznivý osud zvrátit. A to i přesto, že na ně díky třináctizápasové sérii bez výhry spadla ještě větší psychická deka.

"Nechceme klukům vštěpovat do hlavy, že se jedná o bytí či nebytí. Spíš musíme najít správnou cestu - aby k těm zápasům přistoupili jako jeden dobrý kolektiv, ve kterém si stoprocentně splní každý svoji roli," přeje si Žůrek.

Až samotné duely ukáží, jestli se to podaří. Na střídačce by při nich znovu neměl chybět olympijský vítěz František Kučera. Letci chtějí extraligu staršího dorostu udržet za každou cenu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka