Legendární kouč byl u Letců od jejich zrodu
pondělí 20. ledna 2014

Letňanská ikona Zbyněk Zavadil končí s trénováním

Za svůj život dokázal vychovat takové hokejové persony jako Petr Bříza, Richard Žemlička, Jaroslav Bednář, David Volek nebo Tomáš Vlasák. A spoustu, spoustu dalších. Když v roce 2002 přešel z pražské Slavie do Letňan, byl to on, kdo výrazně pomohl klub nastartovat kupředu. Trenérská legenda Zbyněk Zavadil je s Letci od jejich založení a za dvanáct let oddané práce jim pomohl k dosažení výrazných úspěchů. Teď kvůli zdravotním problémům s trénováním končí.

Uznávaný kouč napříč celou republikou je dodnes pýchou letňanského klubu. Kromě individuálních tréninků měl v současnosti na starost 5. třídu Letců, jež patří za přední tým svého ročníku. V sobotu proti pražské Spartě odtrénoval poslední zápas. Vítězný.

"Zažil jsem tu krásné chvíle, ale věk nezastavíte. Čeká mě operace, proto jsem musel jako trenér skončit," řekl Zbyněk Zavadil. Žezlo od nového týdne přebírá dosavadní asistent Martin Uldrich. Pomáhat mu bude Petr Míka, bývalý úspěšný hokejista se zkušenostmi z NHL.

"Dva, tři roky jsem pod ním působil ještě jako hráč a jsem nesmírně šťastný, že jsem s ním mohl pracovat i na střídačce," prohlásil o svém předchůdci Uldrich. "Zažili jsme toho spolu hodně, beru ho jako svého vlastního dědu. Je to mimořádný člověk i trenér a můj velký vzor. Je mi líto, že už končí."

Zbyněk Zavadil letos oslaví 75. narozeniny. Za 43 let své trenérské kariéry získal obrovské renomé. Vyhlášen byl svými vysokými nároky a u hráčů vyžadoval disciplínu a přísnou kázeň. "Na druhou stranu - nikdy jsem jim neřekl jediné sprosté slovo," vypráví.

O tom, co zažil ve své kariéře, jak se dívá na letňanský klub, s kým má jaký vztah, a o mnohém dalším se můžete dočíst v připravovaném rozhovoru, který vyjde tento týden...

"S panem Zavadilem jsme na jaře 2002 zakládali náš klub HC Letci Letňany a hlavně díky jeho trenérským schopnostem jsme se během několika let propracovali mezi přední mládežnické kluby v Praze," připomíná šéf klubu Vojtěch Kučera. "Za dobu svého působení v Letňanech dosáhl velkých úspěchů se svými týmy a vychoval několik dnes velmi úspěšných hokejistů."

Za svou férovost byl Zbyněk Zavadil oblíbený nejen u hráčů, ale i u rodičů. I v současnosti k němu jezdili pilovat střelbu nebo bruslení reprezentanti mládežnických kategorií. V Letňanech vybrousil takové diamanty jako Jakub Vrána, Václav Karabáček nebo Daniel Nádraský. Všichni dnes patří za talenty českého hokeje a jsou členy juniorských národních výběrů.

Přínos tohoto trenéra je pro klub neocenitelný, i proto mu vedení vyjadřuje obrovský vděk.

"Za jeho obětavou práci pro naši organizaci bychom panu Zavadilovi chtěli moc poděkovat a popřát mu hodně zdraví a spokojenosti v jeho dalším životě. Doufáme, že si k nám najde cestu i nadále a bude se chodit dívat, jak si jeho klub vede," stojí v klubovém prohlášení.

K těmto slovům se samozřejmě připojují všichni Letci.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka