Žákovské třídy měly odlišně nabitý týden
pondělí 13. ledna 2014

Zápasový maraton. Šestka a osmička hrály šest duelů

Hodně nabitý týden mají za sebou především žáci 6. a 8. třídy. Kvůli dohrávkám totiž museli absolvovat tři utkání v pouhých čtyřech dnech - a ještě proti velmi kvalitním soupeřům. Zatímco šesťáci byli úspěšní ze dvou třetin, osmáci vyhráli jen jednou. Pětka i sedmička využily méně náročného programu a na svou šňůru vítězství nasadily další korálek. Soutěžní premiéru na velkém hřišti si měla odbýt také čtvrtá třída, jejíž zápas proti Zbraslavi byl odložen na neděli.

Vítězství a z minima vytěžené maximum

Páťáci v nadstavbové části, kterou rozehráli od nového roku, zvládli také druhý zápas - tentokrát 7:4 v Benátkách nad Jizerou. "Ale v prvních dvou třetinách jsme podali průměrný výkon, kde jsme z minima šancí vytěžili maximum," postěžoval si kouč Zbyněk Zavadil. Podle něj jeho svěřenci začali předvádět líbivý hokej až za stavu 6:3. "Bylo to trochu poznamenané zbytečnými fauly a nepřesností přihrávek," dodal.

V utkání se dvakrát trefil Marek Vlasák, po jednom gólu přidali Lukáš Strnad, Josef Broš, Tomáš Václavík, Matouš Šmerák a David Smrt. Trenérovi udělala radost hlavně trefa posledního jmenovaného. "Konečně prorazil střeleckou smůlu," řekl a tentokrát nejvíce vyzdvihl výkon gólmana Vojtěcha Steindla. "V obraně je také neustále lepšící se Tomáš Václavík." Tým si připsal osmé vítězství v posledních devíti zápasech.

5. třída: Benátky nad Jizerou - HC Letci 4:7 (1:2, 2:4, 1:1)
Branky hostů:
Vlasák 2, Strnad, Smrt, Broš, Václavík, Šmerák.

Konec dlouhé série, ale setrvání v boji

Tři utkání ve čtyřech dnech šestá třída poměrně ustála. Byť po dlouhé době přišla o svou neporazitelnost. Po středečním hladkém vítězství 10:4 nad Kolínem v pátek zavítala na led pražské Slavie, kde kvůli třem brankám ve druhé třetině prohrála těsně 2:3. A zároveň tím ukončila téměř tříměsíční období bez prohry.

"Moc jsme to chtěli otočit, ale nedařilo se nám využít šance, i když jsme měli drtivý závěr," litoval trenér Jan Zlatohlávek. "Soupeř byl o chloupek lepší." Jeho parta se v současnosti potýká s velkou marodkou, proti Slavii už nenastoupil ani Václav Adamec - autor středečního hattricku. A lepší to nebylo ani v sobotu, kdy Letce čekal jeden z nejdůležitějších zápasů v sezoně

Na jejich led totiž zavítal Liberec, se kterým Letňany bojují o vítězství ve své ligové skupině. Případná další ztráta by se už těžko doháněla. "Ta prohra na Slavii nám ze dne na den vážně zkomplikovala jinak výborně rozjetou sezonu. Utkání s Libercem bylo pro nás do or die game," použil kouč v hokejové terminologii anglický výraz, kdy jde o všechno.

Výhra 8:4 těší o to víc, že Liberec, jenž na vedoucí Letce ztrácí bod a má zápas k dobru, prohrál v sezoně jen dvakrát - a vždy na ledě Letňan. "Jsem rád, že hráči pochopili, že nic jiného než vítězství neexistuje. Zápas ve 12 lidech bez několika opor zvládli heroickým způsobem, zaslouží si absolutorium," děkoval Zlatohlávek týmu. "Nejvíc za to, jak ten náročný program kluci zvládli." 

6. třída: HC Letci - Kolín 10:4 (5:1, 4:1, 1:2)
Branky domácích:
Adamec 3, Klatt 2, Jansa, Klimo, Stupka, Zrcek, Straka.

Slavia Praha - HC Letci 3:2 (0:1, 3:0, 0:1)
Branky hostů:
Klimo, Hlaváč.

HC Letci - Liberec 8:4 (4:2, 4:0, 0:2)
Branky domácích:
Hlaváč 2, Jansa 2, Petr, Klimo, Stupka, Zrcek.

Skvělý začátek a stoprocentní výkon všech

Sedmáci se v nadstavbové části nechtěli nechat zahanbit a napodobili své mladší parťáky z páté třídy. Jen s tím rozdílem, že Benátkám nad Jizerou vstřelili o dva góly méně, zato také o dvě branky méně inkasovali. Trenér Martin Rousek se netajil tím, že mu mančaft udělal kromě výhry 5:2 radost také předvedeným výkonem. "Odehráli jsme výborný zápas od začátku až do konce. Každý se vydal na své možnosti."

V sobotním duelu se blýskli dvěma trefami Kryštof Pejchal se Samuelem Duchanem, jednu branku přidal ještě Tadeáš Pinkas. O tom, že si Letci přivezou domů plný počet bodů a vyhrají popáté v řadě, bylo vlastně rozhodnuto už po první třetině za stavu 4:0. "Hráči si do puntíku plnili to, co měli, a za to jim patří velká pochvala," uzavřel spokojeně kouč Rousek.

7. třída: Benátky nad Jizerou - HC Letci 2:5 (0:4, 1:1, 1:0)
Branky hostů:
Duchan 2, Pejchal 2, Pinkas.

Nejprve obrat, pak už rychlé ubývání sil

Osmička během hektického třízápasového programu získala jen jedno vítězství, a to hned ve středečním utkání s Kolínem. Díky hattricku Dominika Sklenáře a jedné trefy Ondřeje Šíby vyhrála 4:2, když zápas otočila ze stavu 0:2. "Začali jsme špatně, ale kluci to ve třetí třetině naštěstí dokázali zvrátit," hodnotil trenér Milan Antoš.

Ten šetřil kritikou i po pátečním utkání na ledě Slavie, kde Letci prohráli 2:5. "Sice jsme prohrávali, ale kluci se neustále lepšili a nakonec odehráli celkem slušný zápas. Slavia měla daleko silnější kádr, já na našem týmu oceňuju snahu," dodal kouč k duelu, v němž vstřelil oba góly jeho syn Milan.

V sobotní bitvě s Libercem už bylo vidět, že osmákům s blížícím se koncem týdne ubývaly rychle síly. To se také podepsalo na domácí porážce 3:5. "Mohli jsme to zvládnout líp a v jednu chvíli to vypadalo, že máme na srovnání skóre, ale zápas nás stály individuální chyby," prohlásil Antoš. "K hokeji to ovšem patří." Branky si rozdělili středeční kanonýr Sklenář, Jakub Mařík a David Kalina.

8. třída: HC Letci - Kolín 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)
Branky domácích:
Sklenář 3, Šíba.

Slavia Praha - HC Letci 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)
Branky hostů:
Antoš 2.

HC Letci - Liberec 3:5 (0:1, 0:1, 3:3)
Branky domácích:
Sklenář, Mařík, Kalina.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka