Starší dorost v krizi, prohrál další dva duely
sobota 11. ledna 2014

Klečkův hattrick nestačil. Vedení o tři góly rovněž ne

Je to jako zlý sen, ze kterého se ne a ne probudit. Trvá už příliš, příliš dlouho... Starší dorostenci Letňan bojují s psychickou dekou, která na ně v posledním období padla. A byť se snaží ji ze sebe co nejdříve setřást, je to zatím marný boj. Letci si v posledních dvou dnech připsali další dvě porážky a obzvlášť ta poslední byla pro ně krutá. Ještě necelých 19 minut před koncem vedli i díky hattricku a jedné asistenci Jana Klečky o tři branky. Jenže nakonec nemají nic.

Zatímco mladší dorost se momentálně drží na vítězné vlně, ten starší prožívá úplně opačnou náladu. Přímo mizernou. V extralize tento víkend protáhl sérii porážek už na číslo 11. Od 20. listopadu získal jeden jediný bod.

Bez výher zakončil už skupinu Západ, v nadstavbě o udržení má na kontě další čtyři porážky. Včetně té páteční 2:5 s ostravskou Porubou, i o den později 5:6 s rozjetým Havířovem.

Letci ztrácí důležité zápasy i v novém roce. A v tabulce jsou předposlední.

Horší už je pouze Ústí nad Labem, které poslední dvě utkání také nezvládlo. To letňanský tým byl v sobotu úspěchu zatraceně blízko.

"Je těžké k tomu vůbec něco říkat," hledal horkotěžko slova trenér Jiří Žůrek. "Psychická deka už je na všech - nejen na hráčích, ale i na trenérech."

Vždyť po dvou třetinách jeho dorostenci odcházeli do šaten za stavu 4:2 a tu třetí začali hned v první minutě zvýšením náskoku na tři góly. V tu chvíli se to zdálo jako pevně kontrolovaná cesta k vítězství. Kdepak.

Hosté manko během několika minut smazali a zvlášť domácí gólman Michael Dubský nemohl mít čisté svědomí. Co víc - už v 54. minutě přidal Havířov pohlednou kombinací rozhodující branku.

"V poslední třetině byl soupeř aktivnější, má velmi kvalitní, silový mančaft," hlesl Žůrek. "My ale s ním odehráli vyrovnanou partii, stejně jako proti Porubě. Kdo ten zápas viděl, dá mi za pravdu. O to víc ty porážky naštvou."

V pátek pro změnu Letci ztratili zápas ve druhé části, kterou prohráli 1:3 - a v brance Dubský pro změnu střídal nejistého Adama Provazníka. Post gólmana, to byl jeden z největších rozdílů mezi oběma soupeři.

"Těch porážek je škoda. V posledním týdnu jsem měl z přístupu hráčů velmi dobrý pocit," přiznal asistent kouče Jan Zlatohlávek. "Tréninky byly velmi intenzivní, dynamické, na vysoké úrovni. A pak přijde zápas a bum, prásk... I když většina kluků šla na krev."

Co platné. Pokud se v Letňanech chtějí vyhnout baráži a případnému sestupu, budou muset konečně zabrat.

Nejlépe už příští týden, kdy je čeká výjezd na Moravu. V pátek se utkají ve Vsetíně, den nato v Olomouci.

HC Letci - Poruba Ostrava 2:5 (1:1, 1:4, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Horák (Poljanyčka, Starosta), 40. Čapek - 11. Gřes (Mládek, Csomor), 23. Gola (Široký, Mládek), 29. Kurnik (Mládek), 32. Bartoň (Gřeš), 32. Csomor (Kurnik). Rozhodčí: Nečas, Battěk - Svobodová, Špála. Vyloučení: 6:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 78. Střely na branku: 33:32. HC Letci: Provazník (Dubský) - Hůla. Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Poljanyčka, Klečka, Tomek, Čapek, Smejkal, Horák, Hroboň, Polák.

HC Letci - Havířov 5:6 (1:1, 3:1, 1:4)
Branky a nahrávky:
9. Klečka (Poljanyčka), 30. Klečka (Poljanyčka), 37. Klečka, 40. Poljanyčka (Klečka), 41. Čapek (Kučera) - 16. Ďurkáč (Polak, Orság), 24. Polak (Wróbel), 42. Moravčík (Hendrych), 46. Orság (Wróbel), 50. Bednář, 54. Fejko (Bednář, Pořízek). Rozhodčí: Horák - Beránek, Karda. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 57. Střely na branku: 33:36. HC Letci: Dubský (Provazník) - Hůla. Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Burda, Poljanyčka, Klečka, Tomek, Čapek, Smejkal, Horák, Hroboň, Polák. AZ Havířov: Šimeček (Turšner) - Heunzl, Chroboček, Dudek, Štefko, Trombik, Ďurkáč - Orság, Polak, Fejko, Wróbel, Moravčík, Hendrych Pacas, Pořízek, Bednář, Sap.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka