Rozhovor
středa 13. ledna 2021

Chalupa driloval vedle Kanea: Zážitek!

Má za sebou životní zážitek a obří motivaci do dalších měsíců. Vždyť se v minulých dnech proháněl po ledě s největšími hvězdami NHL. Do prvního týmu Chicaga Blackhawks se útočník Matěj Chalupa nedostal, ale jeho zámořská štace bude pokračovat v AHL na farmě v Rockfordu. "Stále se musím štípat, jestli je to pravda," svěřil se ze Států v exkluzivním rozhovoru pro web Letňan, kde léta vyrůstal.

Je to pravda. Nebo ti snad stále přijde, že sníš?
Někdy mi to tak přijde. Ještě před šesti lety jsem hrál za letňanský dorost a v té době se mluvilo o Kubovi Vránovi, že je blízko NHL. Pořád tomu nemůžu uvěřit. že se to děje. Je to něco neskutečného.

I přesto, že tě vedení Blackhawks poslalo po přípravném kempu na farmu?
Tu zprávu jsem přijal jen pozitivně, vždyť mě to může jedině posunout a připravit na NHL. Budu dělat maximum pro to, abych se dostal nahoru. Tohle byl můj první kemp. Jsem z něj nadšený.

Z čeho všeho?
Ze všeho. Ze zázemí, z tréninků... A taky z komunikace. Jak se o nás tady starají, to je něco neuvěřitelného. Všechno máme jako hráči nachystané, na nás už je jenom se obléknout do výstroje a dělat svoji práci na sto procent. Už chápu, proč je NHL nejlepší liga na světě, každý okolo týmu dělá svoji práci na maximum, každý chce, aby hráči měli všechno, co potřebují. Do nejmenšího detailu. Neskutečné.

A co hokejová stránka? Na druhého Letce v kempu Michaela Krutila zapůsobilo, jak se všechno dělá v obrovském tempu...
S tím můžu jedině souhlasit. Všechno se tady jede v maximální rychlosti. A být toho součástí, to je něco.

Obzvlášť když se po ledě proháníš s Patrickem Kanem, že?
Byl jsem s ním zrovna v tréninkové skupině, pro mě úžasný zážitek. Mohl jsem sledovat a učit se od jednoho z nejlepších hráčů světa. Ty jeho šikovné ruce a navíc v maximální rychlosti, to vám hlava nebere. Nepopsatelné.

Jak na tebe vůbec ikony Chicaga jako Patrik Kane nebo obránce Duncan Keith působí lidsky?
Naprosto fajn kluci. S Duncanem jsem se potkal na záchodě, když probíhaly vstupní prohlídky - ptal se na moje jméno a odkud jsem. Když slyšel, že z Prahy, tak začal vyprávět, jak je to nádherné město a že tu máme skvělé pivo. Bylo to zábavné. (usmívá se)

Pomohlo ti, že jsi měl kolem sebe víc Čechů?
Určitě ano. Nejvíc jsme se bavili mezi sebou, samozřejmě Dominik Kubalík s Davidem Kämpfem nám hodně pomáhali, když bylo potřeba. Ptali jsme se jich, jak tu všechno probíhá a tak. Z tohoto pohledu to pro nás nováčky bylo snazší.

Jak vlastně probíhal první sraz na kempu. Byl jsi hodně nervózní?
Nervózní jsem trochu byl, nebudu lhát, přece jen jste nový a nevíte, co od toho čekat. Sešli jsme se v šatně, každý se představil svým jménem a šlo se makat - nejdřív do posilovny a pak na led. Hned odpoledne jsme měli mítink přes aplikaci Zoom.

A co tvé jméno? Stalo se terčem vtípků jako na jaře mezi fanoušky?
Právě že vůbec. (směje se) Trochu jsem to čekal, ale nic takového neproběhlo. (vysvětlení ZDE)

Přípravný kemp skončil v pondělí, jaký je tvůj program nyní?
V úterý jsme měli volný den, jen ráno jsme byli na testech na covid, který tu podstupujeme každý den. Ve středu začíná přípravný kemp s farmou Rockford. Pořád ale zůstáváme v Chicagu, kde budeme i první týden trénovat. To je zatím vše, co vím.

Mluvíl s tebou hlavní kouč Jeremy Colliton po přípravném kempu Blackhawks?
On i generální manažer si každého hráče pozvali na osobní mítink. Tam mi řekli, že jdu na farmu. A co mám udělat pro to, abych se dostal nahoru.

A co to podle nich je?
Prý se jim líbí moje výška i moje bruslení a krytí kotouče. Cesta nahoru prý vede přes hru do těla a přesné přihrávky na farmě. Zdůraznili mi, že musíme každý den makat na sto procent. Já si to uvědomuju. Hlavní tým je můj sen a jsem pro to ochoten udělat cokoliv.

Jak se cítíš po fyzické a psychické stránce?
Naprosto skvěle, opravdu! A jestli se mě ptáte na covid? Ten jsem prodělal v červenci, to už je dávno. Všechno už jsem dohnal, zázemí je tady perfektní. Je to jenom na mně.

Co bys vzkázal dětem v Letňanech, které mají podobný sen jako ty?
Chtěl bych jim vzkázat, ať ve sportu pořádně makají, ale taky ať se hokejem hlavně baví a nestresují se. Stres a nechuť je konečná. Chci jim taky vzkázat, že i když budou dávat hokeji maximum a stejně se nedostanou na draft, pořád to nic neznamená. Šance může přijít. Koukněte na mě.

Matěj Chalupa v dresu Letců

Čtěte také

Podcast hokej zblízka