Vzpomínka na šest let starou událost
pátek 30. října 2020

STALO SE | Jak starší dorost udělal z Letňan hrdý klub

Bylo to něco, co zažijete možná jednou za svou kariéru. A někdy ani to ne. Psal se říjen 2014, když starší dorost vystřelil letňanský klub do totální euforie. Ještě coby extraligový účastník prožil nezapomenutelný víkend, ve dvou dnech předvedl dva nevídané obraty proti papírovým favoritům a napsal inspirující příběh, na který se v Ice Areně vzpomíná dodnes. Přitom od té doby uplynulo už šest let.

Říjen, rozjetá extraliga, 11. a 12. kolo. 

Je pátek večer a v týmovém autobusu odjíždějícím z Plzně je pořádně živo. Letci před chvílí na tamním ledě otočili téměř ztracený zápas, když po dvou třetinách prohrávali 1:4. Jenže neuvěřitelným výkonem v poslední části srovnali na 4:4 a senzační obrat dokonali v samostatných nájezdech.

To zdaleka nebylo všechno. A nikdo to v tu chvíli netušil.

Hned o den později se opakuje téměř totožný scénář. Jen s rozdílem, že hokejové déjà vu se koná na ledě Ice Areny a proti silnému Chomutovu. Favorit ve 49. minutě zvyšuje už na 5:2 a v Letňanech se zdá být vše jasné. O chvíli později však začíná zmrtvýchvstání v přímém přenosu, které graduje vyrovnávacím gólem v 60. minutě při hře bez brankáře. V prodloužení je senzační obrat Letců dokonán!

„Ano, ten víkend si vybavuji. Vzpomínám, že skvělá nálada byla už po vítězství v Plzni, to nás hodně nakoplo," pamatuje Jiří Horák, člen současného "A" týmu, který tehdy v bitvě s Chomutovem přihrával na gól v prodloužení. „Prožívali jsme každé vítězství, protože ta soutěž nebyla snadná. Ale tohle bylo něco víc. Skalpy takových soupeřů za takového průběhu ještě vše umocňovaly."

Hala se tehdy otřásala v základech. A starší dorost se stal hlavním tématem týdne.

Kromě přítomných rodičů byli svědky mimořádné události i mladší dorostenci Letňan. Na led po rozhodující trefě létaly čepice i boty, tak bláznivá byla atmosféra po tak bláznivém představení. 

„Mužstvo, kterému se před sezonou nedávalo příliš šancí. Mužstvo, které se nevzdává a věří v sebe sama. Mužstvo, které dokáže otáčet ztracené zápasy a baví se hokejem," psal tehdy klubový web. „Teď se mu vše vrací, protože tohle je počin roku, jaký se v Letňanech bude těžko překonávat."

Jedno je třeba zdůraznit: dorosty Plzně i Chomutova platily v té sezoně za extra silné týmy své kategorie. 

A Letňany naopak za podceňovanou partu, která si postupně budovala respekt mnoha soupeřů. Na předměstí Prahy tehdy válel třeba Matěj Chalupa, jenž má dnes kontrakt v Chicagu Blackhawks, další z tahounů Jiří Průžek hraje extraligu za Bílé Tygry v Liberci. Oba mužstvo v obou utkáních bodově táhli.

Tým tehdy vedli trenéři Milan Antoš s Janem Zlatohlávkem, ani jeden už v Letňanech nepůsobí. „Za sedmnáct let, co trénuju v mládežnickém hokeji, jsem ještě nic takového nezažil. Je to naprosto neuvěřitelné," hledal po dvojnásobné senzaci slova druhý jmenovaný.

Dojetí u trenérů příliš často nevídáte, ale tady bylo znatelné. A naprosto pochopitelné, to se ví...

Však ani Antoš, jenž léta pracuje pro Českou televizi v roli hokejového experta, se mu nevyhnul. „Tohle jsou přesně ty důvody, kvůli kterým hokej děláte. Vidět, jak lidé výhru prožívali, byl nádherný zážitek," pravil tehdy během nevídaného víkendu. „Objevil jsem partu kluků, v níž se jeden obětuje pro druhého. Vidí, že když bojují do poslední vteřiny, může jim to dát zážitky na celý život. A to se nedá ničím nahradit."

I po šesti letech budí tento příběh silné vzpomínky s jasným poselstvím: Nikdy se nevzdávej. 

Třeba bude inspirací pro další ročníky. Kdo ví, snad jednou opět i v nejvyšší soutěži.

CO SE TEHDY STALO

Plzeň - HC Letci 4:5sn (2:1, 1:0, 1:3 - 0:0) 
Branky a nahrávky: 3. Kaňák, 13. Kantner (Pokorný, Rubner), 31. Rubner (Kaňák, Stráský), 41. Hajšman (Kučera, Kaňák) - 5. Burda (Horák), 44. Průžek (Chalupa, Procházka), 54. Průžek (Chalupa), 58. Urban, rozh. nájezd Chalupa. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 44:26.

HC Letci - Chomutov 6:5p (1:2, 1:2, 3:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Kolenatý (Průžek, Chalupa), 38. Kubát (Šimon), 51. Průžek (Brabec), 53. Chalupa (Průžek), 60. Chalupa, 63. Kučera (Horák) - 8. Toman (Svoboda), 15. Palička (Šilar, Jindra), 25. Hlaváček (Novák), 30. Lyszczarczyk (Polák), 49. Toma. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Střely na branku: 27:51.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka