Které prvky jsou zásadní u distančních tréninků
neděle 25. října 2020

Letci opět home office: Jak na cvičení ve víru opatření?

Zodpovědnost, pracovitost a odhodlání. To jsou hlavní atributy, které hrají u cvičení „home office" klíčovou roli. Bez nich ani klasické tréninkové dávky nahradit nejde. Letci se znovu, po půl roce, vyrovnávají s vládními nařízeními ohledně omezení pohybu, klub se kompletně přesunul k domácí přípravě. Jak naruší nový režim výkonnost hráčů v rozjeté sezoně a dá se s ním vůbec vyrovnat?

Zvláštní doba vyžaduje improvizaci. Na Letňany dopadlo kladivo vládních opatření stejně jako na všechny sportovní celky v republice, možnost přípravy ve skupinách po šesti je fuč. Letce ale sada pravidel pro boj s pandemií nového typu koronaviru nezaskočila, na krizový scénář treninků v „home officu“ se připravovali. 

„Měli jsme distanční řešení. Plus minus jsme na domácí přípravu hráčů byli připraveni, koneckonců také plán na trénování venku byl vypracovaný už předběžně," vysvětloval kouč dorostu Martin Uldrich. Jak vše funguje? Trenéři posílají hráčům tréninkové materiály, buď nahrané, nebo sdílené ostatními trenéry včetně svazových doporučení Českého hokeje – Hokej doma.

„Situace je těžká, musíme se s ní popasovat. I na internetu kolují různá videa, která jsou uzpůsobená, aby šla dělat v jakémkoliv prostoru. Dopředu jsme vytvořili materiál s naší trenérkou na protahování a posílení středu těla," řekl šéftrenér základny Ladislav Kadaně. Právě u menších dětí je cvičení lehce problematické, i tak však uskutečnitelné. 

„Děti ve třetí nebo čtvrté třídě s technikou umí, takže vám pošlou videa zpátky. Vidíte, jak cvičí, což je dobrá kontrola," pokračoval Kadaně s dovětkem, že si hráči režim vyzkoušeli už během jarního „lockdownu“.

Způsob dálkového tréninku bezesporu vyžaduje maximální vůli všech zúčastněných, bez ní se vyrovnat s nezvyklou situací nejde. „Problém je v tom, že česká mentalita – třeba konkrétně u hráčů dorosteneckého věku – není úplně dobrá. Když dostanou materiály, myslím, že je poctivě odcvičí tak čtvrtina kluků," poznamenal Uldrich. Ten ze své role nevidí přemlouvání jako cestu. „Nejsem pro. Motivace je důležitá, ale u těch hráčů, kteří sami chtějí. U těch, kterým se nechce, jde o ztrátu času pro obě strany."

Hráči si podle něj sami musí uvědomit, jestli chtějí hokeji věnovat maximum. Podobný názor sdílí také David Pojkar, jenž má stejně jako ostatní letňanští kouči k dispozici poznatky z období před půlrokem.  „Nahradit klasický trénink na dálku nejde. Po internetu je to málo. Samozřejmě je důležité, že se děti hýbají, můžou dělat třeba kliky... Ale skupinový trénink jak na suchu, tak na ledě je o něčem jiném."

Cíl pro období související s vládním omezením pohybu je proto jasný: neztratit fyzičku. „Nikdo neví, jak dlouho situace může trvat, je potřeba proto plnit důsledně tréninkové plány," pokračoval kouč sedmáků. Na stejnou věc apeloval také Martin Dufek.

„Vše je o spolupráci rodičů, hráčů a trenérů, jaký režim si nastaví. Otázkou je, kdo jak k povinnostem přistupuje, do situace se samozřejmě promítá i samotné nastavení rodin," popisoval problematiku z širší perspektivy trenér šesté a osmé třídy. Metodicky postupovat je dle něj možné i během nouzových opatření. „Tréninky jdou dělat čtyřikrát týdně, cvičení spojená se střelbou, kondiční trénink včetně techniky hole, aby bylo napojení na hokej."

Koncepční práce ale musela být pozastavena. Je v ústupu.  „Soutěže byly naplno rozběhnuté, na ledě se začínala promítat kondiční průprava z května a srpna, která se propojila s ledem. Není to optimální," pokračoval Dufek. 

Žáci a dorost s juniorkou mohou stavět na základu z předešlých let, problém nastává hlavně u dětí, které s hokejem teprve začínají. Jak se na situaci připravil trenér prvňáků Marco Vrba? „Budeme posílat videochallenge. Pohybové základy i jednoduché cviky. Chceme také dětem zařadit do programu dřevěnou kuličku a práci s hokejkou."

„Nikde není psané, že si děti nemohou udělat na zahradě branku a kopat si s míčem. Nebo dělat nožičky, házet si na koš... Je to stejné jako na ledě, můžeme všemu dát kostru, ale za nikoho cvičení neodbruslíme," přiznal Vrba. „Jestli někdo bude měsíc ležet u telky a hrát playstation, to neovlivníme." 

Právě proto je důležitá především pracovitost a osobní disciplína. Letci vyhlížejí rozvolnění státních opatření, epidemiologická situace se však doposud nelepší. Domácí trénink se stal klíčovým hlavně proto, aby pak týmy mohly navázat tam, kde skončily.  „Snad to nějak zvládneme, všem držíme palce," uzavřel Kadaně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka