Žáci pokračovali remizovým víkendem
úterý 29. září 2020

Osmičku složil závěr, sedmáci se srovnávali s budíčkem

Bláznivý týden žákovských kategorií. Sedmička na půdě Chrudimi neprodloužila třízápasovou sérii vítězství a poprvé v sezoně padla, osmá třída zase během posledních minut zápasu s Neratovicemi nevídaným způsobem přišla o tříbrankové vedení. Devítka trenéra Martina Rouska naopak v improvizované sestavě vybojovala bod za remízu s Neratovicemi, stejně jako páťáci proti Kobře.

Pátá třída je z remízy zklamaná

V sobotu přivítali páťáci na domácím ledě pražskou Kobru. Po prvních dvou třetinách svítil na tabuli stav 1:2, nicméně až v závěrečné dvacetiminutovce padlo nejvíce branek. Letci nakonec rivala nepřetlačili a duel skončil vyrovnaně 4:4, z toho dva góly vsítil Matyáš Konečný.

Ačkoliv pětka nastoupila v lehce oslabené sestavě, u trenéra Martina Hušpauera výsledek vzbudil vlnu nevole. „Trápili jsme se s ne příliš zdatným soupeřem. Předvedli jsme špatný výkon a nebojovali jsme o puk ani za celý tým,“ vrtěl hlavou.

Kouč ale zároveň vypíchnul dobrý výkon gólmanů, kteří měli velký podíl na výsledném skóre. „Brankáři chytali slušně, ale na ledě jsme nebyli rozdílovými hráči. Po zápase jsme si vše s kluky vyjasnili. Věřím, že do příštího zápasu vstoupíme jinak,“ zakončil Hušpauer.

Následující týden se pátá třída vydá na led Smíchova.

Letňany – Kobra 4:4 (1:1, 0:1, 3:2)
Góly Letců: Konečný 2, Bosák, Freiberg. Asistence: P. Martínek.

Šestka poznává realitu

V přípravě šesťáci váleli, neprohráli z osmi zápasů ani jeden a vstupovali do nové sezony plní očekávaní. Úvodní dvě kola jim však nevyšla podle představ, po prohře s Benátkami (3:6) nestačili ani na Neratovice 5:7. „Je to pro kluky taková tvrdá realita. Prozření. Jsme překvapení připraveností a kvalitou v naší skupině, soupeři jsou daleko silnější než v přípravě," přiznal kouč Martin Dufek. 

Tým každopádně získává z bojů proti kvalitním protivníkům velké zkušenosti.

„Věřím, že se zvedneme a v dalších kolech budeme soupeře porážet. Kluci makají, jde o to se nebát hrát a nebýt překvapený, že soupeř bruslí, napadá a rychle kombinuje. Je potřeba hrát celý zápas," věděl trenér. Právě poslední zmiňovaný problém byl tím největším, Letci se nadechli k solidnímu výkonu pozdě.

„Poslední třetinu jsme začali hrát hokej, který kluky učíme. Bohužel už výkon na body nestačil. Je však potřeba říct, že hrajeme dvouročníkovou soutěž a malé týmy hrají na starší, což nebyl případ Neratovic, ale do budoucna se s tím budeme muset vyrovnat," uzavřel Dufek. 

Letňany čeká v příštím kole Mladá Boleslav.

Neratovice – Letňany 7:5 (3:3, 2:0, 2:2)
Góly Letců: Bláha 3, Šimáček, Kalčev. Asistence: Andrushchenko, Kraus, Kalčev, Šimáček.

Sedmou třídu rozhodil i brzký budíček

Vstávat v pět ráno, o půl sedmé vyjet a dorazit půl hodiny před zápasem? Rozhodně ne ideální situace, sedmáci se s ní před zápasem s Chrudimí ale museli popasovat. „Je to trochu nesmysl, u vzdálenějších soupeřů by se mělo hrát v 11 hodin. Hlavně ať mi nikdo neříká, že jsme to tak měli zamlada my. Já jsem nikdy takhle brzo nevstával, dítě se nenaučí chodit v osm spát," kroutil hlavou trenér David Pojkar.

„Projevuje se to. Nejsem pro podobné časy, ale nikdo s tím nic neudělá. Peklo pro děti, natož pro dospělé. Doslova jsme se probrali v půlce zápasu, pak kluci začali hrát. Ale rozhodně se nevymlouváme, zápas jsme prostě nezvládli," pokračoval trenér, který věděl, že tým na soupeře měl.

„Pro trenéra je podobná prohra super věc. Vidí, na čem by měl s dětmi dál pracovat. Kluci si pak dali suchou se mnou a žádné protahování, které zkrátka suchou není. Přístup máme dobrý, jen musíme některé věci vylepšit," pokračoval Pojkar.

A které? „Vlastně od všeho něco, jsou to detaily. Není třeba možné, aby mi kluk uhnul před střelou od modré tak, že div nevyskočil z ledu," usmál se kouč. Jde však i o bruslení, v němž soupeř během první poloviny zápasu vynikal. „Na malém prostoru se umí motat každý, na to stačí jeden trénink v týdnu. Hokej byl, je a bude o plošném bruslení. Musíme na tom pracovat, abychom stíhali bruslit s hráči."

Sedmé třídě skončila série tří vítězství za sebou, o víkendu hostí Liberec.

Chrudim – Letňany 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Góly Letců: Václavík. Bez asistencí.

Osmičku připravila o výhru specialita

Když váš tým tři minuty před koncem vede o tři góly, tak nějak věříte, že si ze souboje odnesete všechny body. Osmáci však proti Neratovicím náskok nezvyklým způsobem promarnili. Ještě tři minuty před sirénou vedli 7:4, po nevyužité gólovce Letců soupeř snížil a pak se děly věci...

„Soupeř si vzal timeout 90 vteřin před koncem. Říkal jsem klukům, že budou hrát bez brankáře a nabádal jsem je, aby měli kotouč na hokejkách a kontrolovali hru v útočném pásmu," popisoval Martin Dufek. Letcům se však úkol splnit nepovedlo, inkasovali rozdílovou branku. Instrukce zůstaly stejné.

„Nechtěli jsme soupeře pustit k nám, ale za dvacet sekund bylo srovnáno," vysvětloval trenér osmáků dál, sám něco podobného dlouho neviděl. „Rozhodně neobvyklá věc, nestává se to. Porážka nás určitě mrzí, tým makal už proti Benátkám, kdy nás ale soupeř přehrál. Teď kluci bojovali od první minuty."

A důvod nevydařeného závěru? „Projevila se nezkušenost. Tým minulou sezonu moc nevyhrával, herně se každopádně hodně zvedl. S přístupem jsem spokojený, o to víc nás remíza mrzí. Uvidíme, co napoví další kolo," uzavřel trenér. 

Osmou třídu čeká stejně jako šesťáky Mladá Boleslav.

Neratovice – Letňany 7:7 (2:4, 2:1, 3:2)
Góly Letců: Svoboda 2, Surkov 2, Maršík 2, Fagoš. Asistence: Svoboda, Surkov, Topol, Fagoš, Suda, Barninec.

Devítka se podělila o body 

Deváťáci se o víkendu utkali s Chrudimí a do zápasu vstoupili ve zvláštní sestavě, jelikož je aktuálně několik hráčů na marodce. „Měli jsme jen tři útočníky, takže jsme některé obránce přemístili do útoku. Hráči se toho ve finále zhostili výborně,“ pochválil mladé Letce Martin Rousek.

Podle trenéra byla klíčová druhá třetina, kde byli letňanští mladíci lepší. „Ve druhé části jsme získali převahu a měli jsme zápas rozhodnout, ale nedali jsme pět nebo šest velkých šancí. To nás stálo vítězství,“ komentoval. „Ve třetí třetině se to prohodilo a byla lehce lepší Chrudim. Dostali jsme se do vedení šťastným gólem, ale poté jsme soupeři na vyrovnávací branku sami nahráli.“

Rousek je nicméně s výsledkem sobotního klání spokojený. Zároveň přiznal, že u něj zprvu panovaly obavy kvůli nízkému počtu hráčů v sestavě. „Kluci makali celou dobu naplno a nakonec z toho je, dle mého názoru, zasloužená remíza. Pro beky je samozřejmě nezvyk hrát v útoku, nemají to zažité.

Příští víkend devátá třída vyzve Liberec a kouč má jasno, co je třeba posílit. „Musíme bojovat, být důrazní, ať je výsledek jakýkoliv. Tým se nemůže z pár inkasovaných gólů položit, silná psychika je důležitým prvkem. Budeme se teď více soustředit na naše obranné pásmo a uvidíme, jak si s tím poradíme,“ dodal na závěr.

Chrudim – Letňany 3:3 (1:1, 1:1, 1:1)
Góly Letců: Panýr 2, Vítek. Asistence: Klíma 2, Novotný.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka