Anketa o nejlepšího hráče má už 7. ročník
úterý 12. května 2020

LETEC SEZONY: Pět kandidátů usiluje o prestižní trofej

Čas neúprosně letí a letňanský klub pořádá prestižní anketu Letec sezony už posedmé v historii! I letos se pětice kandidátů tradičně utká o cenu pro nejužitečnějšího hráče uplynulého ročníku. Jméno vítěze pak bude opět vyryto na putovní křišťálové trofeji, rozhodne o něm hlasování mezi všemi trenéry působícími v této sezoně u Letců. Výsledky ankety poté budou zveřejněny na začátku června.

Mikuláš Wajtr, brankář 8. třídy

Jeden z brankářů, kteří v Letňanech zaznamenali za poslední rok obrovský progres. Mikuláš Wajtr se stal oporou osmé třídy, byť si prošel obdobím, kdy laboroval se zraněním ruky. Zdravotní potíže ho ale přibrzdily jen na chvilku. V sezoně předváděl fantastické zápasy a v některých nad jeho zákroky kroutili hlavou i trenéři soupeřova týmu. "On je gólman, který je z padesáti střel schopen pustit jeden gól. Normálně byste prohráli třeba 2:6, ale s ním uhrajete remízu. Prostě nebyl zápas, který by mu nevyšel," charakterizuje ho trenér brankářů Jiří Černoch. Právě konzistentnost výkonů je hlavní devíza 13letého klučiny, jenž ve svém věku výrazně poskočil i po mentální stránce. "Má zdravou ctižádostivost, nevypustí jediný trénink a můžete s ním mluvit jako s dospělým," vyzdvihuje přednosti kouč Černoch.

Daniel Novotný, útočník 7. třídy

V sedmé třídě najdete platné hráče, ale jeden vyčníval: velmi dobrým bruslením, herním přehledem i šikovností při vedení kotouče. Řeč je o útočníkovi, který v dubnu oslavil své 13. narozeniny a v minulé sezoně prokázal vzestupnou výkonnost. Daniel Novotný si vysloužil uznání trenérů i spoluhráčů svojí příkladností v zápasech i tréninku. "Je to hráč, se kterým se skvěle spolupracuje," chválí trenér loňské sedmičky Martin Rousek. "V každém utkání odvádí maximum, nic neošidí a vše dělá naplno. Vidíte na něm touhu stále se zlepšovat." Snad jen proměňování gólových šancí je zatím jeho výraznější slabinou, na druhou stranu - umí se do nich dostat. Ne nadarmo má kmenový hráč Letňan v příští sezoně přeskočit osmou třídu a jít rovnou do devítky. "Ofenzivní typ, ale umí si plnit úkoly i dozadu," oceňuje Rousek.

Štěpán Stránský, brankář 9. třídy a dorostu

Další postava, jež zaznamenala raketové zlepšení. Také proto si vysloužil důvěru v dorostu, přestože ve svých 14 letech patří ještě do 9. třídy. A tak v sezoně pendloval a pomáhal oběma kategoriím. "O to těžší bylo udržet si výkonnost, protože se musíte přizpůsobit odlišnému hokeji," upozorňuje trenér brankářů Jiří Černoch. Slova uznání má i Martin Rousek, kouč devítky. "Je fyzicky připravený na suchu i na ledě. Je mentálně vyzrálý a charakterově výborný typ kluka, kterého hokej baví." Štěpán Stránský je ve věku, kdy se začíná lámat chleba, ale dobře si uvědomuje, co chce. Obdiv má i za to, že pravidelně do Letňan dojíždí až z Nové Paky, kde byl loni oceněn mládežníkem roku. "Nikdy si nestěžoval, že je unavený. Nesváděl vinu na spoluhráče, naopak si góly zbytečně vyčítal. Je to profík," dodává Černoch.

Josef Adamec, útočník 5. třídy

Možná je vám to jméno povědomé, kdysi v této nominaci figurovalo. Jednalo se ale o staršího bratra Václava, který už v Letňanech nehraje. Mladší Josef však pokračuje v jeho šlépějích a díky výkonům v 5. třídě si vysloužil místo v elitní společnosti. "Slušné bruslení, výborná technika hole, dobré čtení hry a na jeho věk parádní koncovka," vypíchl atributy kouč Ladislav Kadaně. Malý forvard táhl ofenzivu Letců a stal se v této kategorii jedním z nejproduktivnějších hráčů celé Prahy. A to Letňany ve své soutěži rozhodně nepatřily ke špičce. Nebylo moc utkání, kdy by Adamec junior nebodoval, byť byl v týmu dva tisíce devítek jedním ze tří hráčů ročníku 2010. "Má výhodu, že něco pochytil od bráchy. A že je to pravák," dodává Kadaně. "Hlavně ho ale zdobí vzorná disciplína, stoprocentní přístup a perfektní docházka."

David Pojkar, útočník 6. třídy

Šestka byla v žákovských soutěžích nejúspěšnější třídou Letců a jedním z tahounů se stal bezesporu její kapitán. David Pojkar nezdědil po otci jen jméno, ale také hokejové vlohy. Díky jeho entuziasmu na něm snadno poznáte, co je pro něj číslo 1. "Na svých 11 let je to celkem komplexní hokejista," popisuje ho trenér Martin Uldrich. "Má perfektní vyražení s kotoučem, umí pracovat s hokejkou a dobře vystřelit. A snaží se vždycky makat na sto procent." Odměnou za to mu jest radost z gólů, kterou se nebojí dát výrazně najevo. Ale umí také připravovat šance svým spoluhráčům, což z něj dělá velmi produktivního hráče. "Geny zdědil i v tom, že se enormně snaží být důrazný, až je občas něco za hranicí," usmívá se Uldrich. "Je ale ještě ve věku, kdy to není schopen na sto procent rozlišit. Takže je to v pořádku."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka