David Pojkar radí, jak se udržovat v pohybu
pátek 20. března 2020

S "Pojkym" V KARANTÉNĚ: Na švihadlo stačí 15 minut

V Letňanech je stabilním členem trenérského týmu, kromě toho se David Pojkar stará o individuální přípravu mnoha mládežníků. A nejen mládežníků... Mezi jeho stálé klienty patří každé léto například i Radko Gudas, jeden z nejtvrdších hráčů NHL. V novém seriálu S "Pojkym" v karanténě vám tento kouč bude dávat tipy, jak se doma nebo na zahradě udržovat v pohybu. První díl začíná švihadlem.

Doma ho má snad každý. A tak se teď více než kdy jindy hodí švihadlo vytáhnout a začít s ním poctivě cvičit - tedy pokud máte dům se zahradou nebo v bytě pod vámi nežijí nervózní sousedé.

Švihadlu stačí věnovat poctivých 15 minut denně. Za tu dobu zjistíte, že se pořádně zadýcháte, a začátečníci druhý den rozhodně pocítí i nohy. Švihadlo je skvělý a jednoduchý nástroj na pohyb.

"Vím, že hodně dětí z Letňan umí švihadlo používat, ale v této době je vhodná příležitost k tomu, aby rodiny cvičily pospolu a do cvičení s dětmi se tak zapojili i rodičové," nabádá David Pojkar. "Švihadlo je vhodné na vytrvalost i koordinaci. Popíšeme si proto teď pár sestav a připomeneme si základní pravidla, která bychom měli u švihadla dodržovat."


Cvičení se švihadlem

- doba trvání: 15 minut

- počet sérií: 10 po 1 minutě, s pauzou 30 vteřin po každé sérii

- kombinace sestav:

1. sestava snožmo
2. sestava po pravé noze (30 vteřin) a po levé noze (30 vteřin)
3. sestava snožmo (stejná jako první)
4. sestava snožmo směrem vpřed a vzad
5. sestava snožmo směrem doleva a doprava
6. sestava snožmo s roznožkou
7. sestava nůžky (stříhání levé nohy s pravou směrem vpřed a vzad)
8. sestava boxer (střídání levé a pravé nohy po špičkách)
9. sestava snožmo (stejná jako první a třetí)
10. sestava double snožmo (snažit se švihadlo protočit dvakrát během jednoho výskoku)

- rady od trenéra:

- "Před každým cvičením, tedy i před švihadlem, bychom si měli alespoň krátce protáhnout tělo tak, abychom neriskovali přetažení svalstva."

- "Ideální délka švihadla se měří následovně: špičkami u sebe si stoupnete na švihadlo, které natáhnete podél svého těla až k podpaží. Právě na úrovni podpaží byste měli mít madla švihadla."

- "Důležité je pravidelné dýchání, nemluvit u toho, nekoukat na nohy a mít hlavu nahoře. Doma můžete využít zrcadlo, před kterým budete skákat."

- "Snažte se dělat co nejméně přerušení. Pokud uděláte chybu, nenarovnávejte se půl minuty a co nejrychleji pokračujte v sestavě."

- "Pokud máte doma nebo na zahradě dostatečný prostor, cvičte pohromadě ve dvojici, ve trojici, ve čtveřici, anebo na střídačku. Nakonec z toho může být rodinná soutěž, kdo vydrží nejdéle nebo kdo udělá nejméně chyb."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka