V Letňanech jsou různé metody trestů
středa 12. února 2020

Za porušení pravidel postih! Jak a za co trestají trenéři?

Nechtějte být v osmé třídě Letců! Tedy pokud vám chybí morálka a neděláte hokej naplno. Z malého průzkumu napříč věkovými kategoriemi vyplývá, že právě u osmáků se prohřešky a nedisciplinovanost trestají asi nejrazantněji. Na toto téma byli dotázáni trenéři všech letňanských týmů, v nichž dochází k týmovým či individuálním trestům. Malé děti od 1. do 3. třídy jsou samozřejmě takových věcí ušetřeny.

Čtvrtá třída

První stanicí, kde se u dětí začínají trestat prohřešky, je čtvrtá třída. Tady k nim ale došlo zatím jen minimálně. "Nejvážnější prohřešek jsme zatím řešili, když se k sobě kluci nechovali hezky, v kabině se vytvářely rozbroje a naschvály. Musí pochopit, že jsou tým a že mají držet pospolu," vypráví kouč Martin Hušpauer. A tak naordinoval letecký trénink bez puku, kdy hráči pouze bruslili. Sem tam sáhne k bruslení s brzdami nebo "power skating" protáhne na celý trénink. Mužstvu dal také varování postihu za nepořádek v sušárně a na suchý trénink po ledu nikdo nesmí přijít pozdě. "Komu se to povede, oblékne se zpátky do hokejové výstroje a bude běhat kolem stadionu. Ale ještě se to nestalo, byť to nad některými hodně visí." V týmu fungují i tresty, kdy se dítě v poloze dřepu opře o zeď a na předpažených rukou musí držet určitý čas hokejku.

Pátá třída

Ani pětka není výjimkou, co se týče trestů. Trenéři je zde uplatňují za kázeňské prohřešky nebo neochotu pracovat naplno. Avšak s mírou, pořád jde o děti kolem deseti let. "Pokud vyhodnotím, že je potřeba zakročit, jezdíme cvičení bez puku. Aby hráči cítili, že si nemůžou dovolovat," přibližuje trenér Ladislav Kadaně. Sám dříve trestal starší kategorie tvrdším způsobem, tady si ale uvědomuje stále nízký věk. "Takže si odjedeme bazény na kratší vzdálenost a pokračujeme v tréninku," dodává.

Šestá třída

Vzájemný respekt mezi sebou, slušné chování, týmový duch, pořádek v kabině i sušárně, netrénovat v zápasových dresech, pozdravit při příchodu do haly, neodmlouvat. To je výčet mnoha pravidel, která se nesmí v šesté třídě porušit - a když k tomu dojde, následují tresty. "Domlouvání, jak radí moderní metody, neuznáváme," tvrdí trenéři Martin Uldrich s Davidem Pojkarem. "Takže se buď přelézají mantinely, což je pětkrát až třicetkrát podle míry prohřešku, anebo si promítáme Zázrak na ledě, popřípadě jezdíme kolečka po celém kluzišti," líčí Uldrich. Pod promítáním Zázraku na ledě si představte bruslařský dril ze slavného hollywoodského filmu, v němž kouč amerického výběru trestal mužstvo nekonečnými "bazény" přes celé hřiště.

Sedmá třída

U sedmáků dochází k trestům v případě, kdy nepřesvědčí svého kouče, že v trénincích dělají cvičení naplno. Anebo když několikátý hráč v pořadí, kdy se jede cvičení, neví, co má vlastně při daném cvičení dělat a naruší tak celý systém. "To pak následuje přeskakování mantinelů nebo klikování. Většinou desetkrát až dvacetkrát," popisuje trenér Martin Rousek. Pokud mužstvo nemá den, ordinuje se pěti až desetiminutové bruslení bez puku. "Většinou jde o krátké bruslení se starty. Pak se zkoušíme znovu soustředit."

Osmá třída

V osmičce má nedisciplinovanost nulovou toleranci, a to jak na ledě, tak i mimo něj. Stejně tak trenéři nemají pochopení ani pro případ, že někdo nepracuje v zápasech naplno. Pokud se něco takového stane, následují tvrdé tresty. A rozhodně se netěšíte na trénink. "Pak trénujeme úplně jednoduše: bez kotoučů, s hrou do těla a mnoha osobními souboji. Někdy to trvá i celý týden, protože pokud se hráči nechtějí vymáčknout jednou týdně v zápase, nezaslouží si ve zbývajících dnech odpočinek," je v tomhle nesmlouvavý kouč Marek Čurilla. Za individuální přestupky následuje běhání kolem stadionu, někdy i v hokejové výstroji, ale obzvlášť "výživné" jsou od něj týmové tresty na ledě. Obvykle s těžkými pneumatikami v rukách místo hokejky, tlačení hokejové branky před sebou, popřípadě to samé se vzájemným přibržďováním proti sobě. "Vypočítám to na celý trénink tak, aby měli odpočinek v poměru 1:3. Věřte, že fyzickou námahu pocítí," tvrdí Čurilla.  

Devátá třída

Ani deváťáci nejsou trestů ušetření, ve srovnání s osmičkou však v mnohem menší míře. Tresty jsou naopak téměř totožné se sedmáky. Důvod je jednoduchý, sedmičku i devítku vede stejný trenér. "Takže tresty v tomhle případě nerozlišuji a v obou mužstvech se snažím uplatňovat to samé," povídá Martin Rousek.

Dorost

I dorost má stejný rukopis dvou trenérů, kteří zároveň vedou šestou třídu. Proto i tady platí stejně nastavená pravidla jako u šesťáků. "Jen s tím rozdílem, že dorostence jsme to v sezoně nějakou chvíli učili dostat do hlavy. Šesťáci nás přece jenom znají o něco déle," říká Martin Uldrich. Kromě zmíněných pravidel v šesté třídě je zakázána také jakákoliv diskuze s rozhodčími v zápase, komunikace s rodiči během tréninku i utkání, zbytečné odmlouvání, kroucení hlavou, sahání na puky po odpískání, nedodržování zavřených vrátek u mantinelu. "Postihy jsou stejné jako u šesťáků, jen s tím rozdílem, že u dorostu se to liší v čase nebo množství, protože jsou větší. Jednou se jelo bez puku tři čtvrtě hodiny. Ano, je to neoblíbené, ale taky jim to něco dá," uzavírá Uldrich. "A kdo to bere jako zbytečnou buzeraci, neměl by hokej vůbec dělat."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka