Pětka měla jako jediná třída žáků volno
pondělí 14. října 2019

Šesťáci a sedmáci si zastříleli. Ostatní zůstali bez bodu

Vyrovnaná bilance dvou vítězství a dvou porážek. Tak se dá ve stručnosti shrnout uplynulý víkend letňanských žáků v měření s týmy z Kralup nad Vltavou a Českých Budějovic. Zatímco šestka se sedmičkou si užívaly střelecké kanonády, devítka naopak odjížděla z ledu s nejtěžším debaklem v sezoně. Nejvyrovnanější bitvu, byť bez bodu, sehráli osmáci. Pětka měla tentokrát volný program.

Šestka si užívala roli favorita

Šesťáci před týdnem poprvé ochutnali hořkost porážky, a tak si chtěli vše vynahradit proti Kralupům nad Vltavou. A roli papírového favorita splnili do posledního puntíku, když bez potíží vyhráli 13:0.

"Měli jsme dobrý vstup do zápasu, slušný tlak do branky. A brzy jsme proměňovali své příležitosti," vysvětloval trenér Martin Uldrich. "Nabádal jsem hráče, abychom neustále drželi své tempo a nepřizpůsobovali se horšímu bruslení soupeře. Jsem rád, že to plnili."

Mužstvo Letců disponovalo herním apetitem a v sobotu si užívalo střelecké hody. Navzdory povinnému vítězství drželo vysoké nasazení až do konce a předvádělo rychlý, kombinační hokej.

"Líbilo se mi, že jsme nic nevypustili ani za stavu 6:0 po první třetině. Pořád byla u kluků cítit radost ze hry, chtěli vyloženě hrát a užívat si to," dodal Uldrich, který vedl tým - ze zdravotních důvodů - v ještě ne úplně kompletní sestavě.

Letňany - Kralupy n. V. 13:0 (6:0, 4:0, 3:0)
Branky Letců: Václavík 3, Plaček 2, Burda 2, Špaňo 2, Blažek, Rybák, Bosák, Verbeščuk. Asistence: Polka 2, Liemann 2, Plaček 2, Burda 2, Blažek 2, Bosák, Rybák.

Sedmička natáhla sérii výher

Sedmáci si v sobotu připsali třetí vítězství v řadě a tentokrát s nejvyšším skóre jejich dosavadní sezony. Na svém ledě totiž přesvědčivě přehráli České Budějovice, které deklasovali 10:1.

Jednu věc trenér Martin Rousek ocenil především: "Konečně jsme do utkání vstoupili tak, jak jsem si přál," pochvaloval si. "Kluci hráli aktivně, napadali, vytvářeli dobré kombinace. Byl to velmi dobrý hokej."

Letci drželi otěže zápasu ve svých rukou a náskok sebejistě navyšovali. "Potěšilo mě i to, že jsme tentokrát vydrželi hrát ve stejném nasazení všechny tři třetiny," vyzdvihl letňanský kouč, "ale je otázka, jestli to bylo slabším soupeřem nebo naším přístupem."

Hra svých svěřenců se mu líbilo založením útoku počínaje, držením kotouče v útočné třetině konče. "Myslím si, že začátek sezony jsme odehráli s těmi nejsilnějšími soupeř. Rád bych, abychom se zlepšovali a na konci sezony porazili i je," vyslovil své přání.

Letňany - České Budějovice 10:1 (4:0, 4:0, 2:1)
Branky Letců: Topol 2, Vítek 2, Novotný 2, Surkov 2, Kofroň, Svoboda. Asistence: Merenus 2, Voňka 2, Vítek 2, Surkov 2, Novotný, Topol, Barninec, Špaček.

Osmička prohrála, ale se ctí

Osmáci v průběhu dosavadní sezony nepředvádějí špatné výkony, byť se to zatím neprojevuje na výsledcích. Na premiérovou výhru z minulého týdne nenavázali a v sobotu prohráli 2:4 s Kralupy nad Vltavou.

Soupeř nasadil deset hráčů staršího ročníku. "A trochu mě zarazil, jakou hrou se prezentoval," doplnil trenér Marek Čurilla. "Oni jen vyhazovali puky a pokoušeli se o lobované kotouče z pásma. Na rozdíl od nás se jim moc nechtělo hrát hokej."

Domácí v utkání vedli 2:0, vedení ale neudrželi a Kralupy vývoj otočily. Za obdržené branky trenéři Letce nepochválili. "Za celkově předvedený výkon ale ano, kluci hráli výborně a od první do poslední minuty to odmakali. To, že dostanete gól, to se prostě stane," hledal pochopení.

Zřejmě klíčový byl moment ze třetí třetiny, kdy měli Letci velkou šanci vyrovnat na 3:3. Místo toho nakonec inkasoval při vlastní power-play do prázdné branky. "Jsem rád za hokej, jakým se prezentujeme. Navíc tenhle zápas jsme odehráli na dvě lajny a proti deseti starším," připomněl Čurilla.

Letňany - Kralupy n. V. 2:4 (2:0, 0:1, 0:3)
Branky Letců: Panýr, Neuhausl. Asistence: Vančura 2.

Devítka zažila nejtěžší porážku

Deváťáci zatím recept na úspěch nenašli, ba naopak - v sobotním střetnutí s Českými Budějovicemi utrpěli nejtěžší porážkou v dosavadním průběhu soutěže, když padli 2:15.

Šestá porážka v řadě byla neodkladná. I kvůli nasazení letňanského týmu. "Byl to náš nejhorší výkon, na dvě až tři výjimky se kluci nechtěli poprat o přijatelný výsledek," popisoval trenér Martin Rousek. "Předtím jsme aspoň bojovali, ale teď ne. A to mě zklamalo."

Za vše asi hovoří jeden statistický údaj: domácí gólman si kromě 15 obdržených branek připsal dalších 65 zásahů. Což znamená, že soupeř Letce neustále odstřeloval a na letňanskou branku vyslal celkem 80 pokusů.

"Přitom jsme se dostali do vedení, takže jsem věřil, že to můžeme alespoň chvíli udržet. Po třech rychlých gólech se to ale na nás jen valilo a bylo otázkou, na jaké cifře se to skóre zastaví," sportovně uznal kouč Rousek.

Letňany - České Budějovice 2:15 (1:6, 0:6, 1:3)
Branky Letců: Janouch, Tejkl. Asistence: Tejkl.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka