V Letňanech se vytvořila nová funkce
úterý 27. srpna 2019

Nový impuls. Kadaně jde do sezony jako šéftrenér dětí

V Letňanech pracuje už spoustu sezon, přesto je pro něj ta následující přece jen v něčem odlišná. Ladislav Kadaně do ní vstoupí v nové funkci. Pravda, ujal se jí už v průběhu minulé zimy, ale v posledních měsících měl ideální prostor na přípravu. A i on sám přiznává: "Je to pro mě nový pracovní impuls. A určitý kariérní posun." U Letců je totiž nyní šéftrenérem nejmladších žákovských tříd.

Tato role je výsledkem nového svazového systému, který Český hokej nastavil pro lepší práci s mládeží a vlastně i vzdělávání trenérů. Ladislav Kadaně, jenž se kromě žákovských tříd dlouhodobě věnuje i kurzu bruslení, byl vhodným kandidátem.

Nabídku přijal. A odmítl ty z konkurenčních klubů. 

"Je to něco, co mi v Letňanech dodalo chuť a motivaci pracovat dál. Naplňuje mě to," říká.

Nyní má totiž zodpovědnost za všechny letňanské týmy od 1. do 5. třídy plus dětský nábor. Jako šéftrenér dohlíží na jednotlivé tréninky a spolupracuje s kolegy, kteří svá mužstva vedou.

Například zavedl pravidelné trenérské mítinky. "Na nich dáváme dohromady své nápady a debatujeme o různých tématech. Měl bych a musím určité věci řídit, ale jsem i rád za společnou diskuzi," přibližuje Ladislav Kadaně, který pracuje na nové koncepci.

Za sebou má trenérský seminář pořádaný Českým hokejem, nyní ho čeká druhý. Pečlivě z nich sbírá poznatky, které se snaží aplikovat i u Letců. 

Mezi své kolegy se snaží zavést aplikaci Coach Manager, kde se mohou trenéři dál vzdělávat, sbírat metodické materiály a videa. Funguje též jako nástroj komunikace a sdílení a svaz apeluje na to, aby aplikaci využívalo co nejvíce trenérů napříč celou republikou.

I tohle je jedna z novinek...

Tou další je například Letňanský den, tedy sportovní akce pro děti od 1. do 5. třídy. Pilotní díl úspěšně proběhl v červnu a zúčastnila se ho spousta rodičů s dětmi. "Šlo o to, aby si vyzkoušeli i další sporty, nejen hokej," vysvětluje mládežnický šéftrenér. "Vylepšuje to individuální dovednosti a zároveň stmeluje partu."

Už dříve trávil v Ice Areně spoustu času. Nyní tam bude možná ještě více.

"Jsem tam pořád, jen s tím rozdílem, že dříve jsem byl do večera pořád jen na ledě, kdežto nyní se věnuji i jiným věcem. Je to trochu odlišná práce."

Jaký přinese výsledek, ukáže až čas. 

Už nyní má však Ladislav Kadaně jasno, na co je potřeba se v českém hokeji u malých dětí zaměřit. 

"V dnešním hokeji je nejdůležitější bruslení, ale chci, abychom se v trénincích zaměřovali na dovednosti formou hry," přibližuje. "Rád bych bruslení a herní prvky vyvažoval padesát na padesát. Stejně jako nechat volnost dítě tvořit, ale zároveň ho taky dobře nasměrovat a vést."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka