Odchovanec Letňan trénuje v klubu NHL
čtvrtek 27. června 2019

Pařík na kempu oslnil Kings. V LA chválí jeho pracovitost

Ještě před týdnem touto dobou žil poměrně běžný život hokejového mládežníka. Po sobotním draftu NHL nabrala cesta Lukáše Paříka rychlý spád. Hned v neděli odletěl směr Los Angeles, kde tamní Kings pořádají letní kemp nováčků. A vedení klubu si letňanského odchovance nemůže vynachválit. Uchvátil je nejen svým brankářským projevem, ale i svou pílí a pracovitostí. A i gólman hýří nadšením.

Nováčkovský Development Camp se v tréninkovém centru Toyota Sports Center koná od úterka a za tu dobu se 18letý Lukáš Pařík stihl v novém prostředí poměrně rychle adaptovat. A je to znát i na jeho výkonech. 

Ostatně šéf týmového skautingu Mark Yannetti novinářům tlumočil první dojmy klubového vedení. Nepřemýšlel dlouho, aby vyzdvihl, čím Pařík hokejové "Krále" baví.

"Je to od přírody atlet a sportovec, navíc se nespoléhá jen na svou výšku a skvěle proti pukům vyjíždí," citoval Yannettiho server Dailynews.com. 

Pařík se o víkendu stal českou jedničkou draftu, když byl ve třetím kolem zvolen jako 87. v pořadí. Z draftu od začátku neskrýval nadšení, druhý den už seděl v letadle mířící přes oceán. 

I on už přes sociální sítě stihl sdílet své dojmy z Kalifornie. "Jen bych chtěl vyslovit velké díky každému, kdo mi věří a podporuje v mé cestě za splněním snu. Díky mé mamce, tátovi, bráchovi, prarodičům, kamarádům, trenérům, učitelům, spolužákům a tak dále. Díky, že jste součástí mého života!" napsal v angličtině.

Ano, i to je důkaz toho, že hokej není jen o hokeji. 

Pařík během kariérního růstu nepodcenil ani studium cizího jazyka a tohle se mu teď vyplácí.

Vždyť i Christian Ruuttu, šéf evropského skautingu LA, tvrdí: "Dobrá komunikace nám hodně pomáhá. Z lidského hlediska se nám taky líbí, že je ten kluk do všeho nadšený. Je to bojovník, který se nikdy nevzdává a pořád na sobě tvrdě maká."

Tato slova mohou Paříka jen podpořit, byť je před ním ještě dlouhá cesta k branám NHL. V klubu dlouhé roky vládne jasná brankářská jednička Jonathan Quick, který měl téměř neotřesitelnou pozici. Avšak s přibývajícím věkem se potýká častěji se zraněním. 

Lukáš Pařík, jenž v Letňanech vyrůstal až do dorosteneckého věku, na Quickovu adresu už vyjádřil zámořským novinářům obdiv. "Je neskutečně pohyblivý a rychlý," říkal s jeho typickým úsměvem.

Velkou radost v posledním týdnu prožívá i Jiří Černoch, který v Letňanech naučil talentovaného mladíka chytat. 

"Jeho kariéru jsem sledoval od úplného začátku. Xkrát jsme se spolu hádali, ale vždy to bylo k dobré věci," svěřil se kouč gólmanů. "Od 8. třídy se Pářa naučil hodnotit situace z vlastního pohledu, což je pro trenéra dobře. Vedli jsme časté diskuze a nejen o hokeji debatujeme dodnes."

Na svého bývalého svěřence nenajde jediné špatné slovo. "Pořád je to někdy přerostlé dítě, ale má to v hlavě opravdu srovnané. A ví, že pokud doteď musel na sobě makat, nyní bude muset makat dvakrát tolik."

Lukáš Pařík je prototypem Letce, který zůstal trpělivý a soustředil se především na svůj vývoj. Neměl potřebu odcházet ke konkurenci za každou cenu a v letňanském klubu setrval až do chvíle, než si ho vzali na starost v Liberci, aby ho připravili na seniorský hokej.

"Nebyl ve špičkovém týmu, ale právě proto se u nás vychytal do takové kvality," těší Černocha. "Pak šel do liberecké juniorky, do prvoligových Benátek a teď nejspíš udělá další krok v podobě angažmá v kanadské juniorce. Jeho cesta dává smysl a nemá zbrklá rozhodnutí."

"A kdyby v brzké době dostal možnost odchytat třeba zápas v AHL za farmu, byl by to pro něj další obrovský úspěch," přeje Paříkovi kouč. "Budu ho dál bedlivě sledovat." 

Kdoví, třeba ta představa není úplně nereálná.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka