Pařík, Rousek a Haš vyrůstali v Letňanech
neděle 23. června 2019

Tři Letci letos prošli draftem NHL! Pařík českou jedničkou

Je to pro Letňany úspěch obřích rozměrů a odměna za práci z minulosti! Během víkendu byli totiž do NHL draftováni hned tři hokejisté, kteří touto organizací prošli a dva z nich tu dokonce ještě donedávna hráli! "Je to až neuvěřitelné," míní Martin Rousek, otec jednoho z tria. Spolu s jeho synem Lukášem se jedná o Martina Huga Haše a Lukáše Paříka. Ten se letos stal nejvýše postaveným Čechem.

Podržte se: na letošním draftu si kluby NHL rozebraly celkem sedm Čechů. Hned tři z nich spojuje letňanská minulost. A dva výrazně! Zatímco Martin Hugo Haš Letce opustil v žákovských letech, Lukášové Pařík s Rouskem v Ice Areně vydrželi, jak nejdéle mohli.

Klubu byli věrni až do dorosteneckých kategorií a několik startů stihli i za "A" mužstvo!

To je pro Letňany neuvěřitelný úspěch, který se podobá roku 2014, kdy byli do NHL jako první Letci v historii draftováni Jakub Vrána s Václavem Karabáčkem. První jmenovaný už stihl vyhrát Stanley Cup.

Nikde není psáno, že zářivá budoucnost v nejslavnější lize světa nečeká i další naděje. "Ale teď už je na nich, jak tvrdě budou dál na sobě pracovat a jak moc budou trpěliví," uvědomuje si Rousek starší, šéftrenér letňanské mládeže.

Fakta mluví jasně: na draft se už dostalo pět klubových odchovanců. A stejně jako Vrána před pěti lety byl i letos jeden Letec nejvýše postaveným Čechem. Pravda, tentokrát až jako 87. volba, ale o tohle přece vůbec nejde. Když si Lukáše Paříka v tu chvíli vybralo Los Angeles Kings, pohltil ho pocit štěstí a neskutečná úleva.

V jeho kariéře se mu najednou splnil další sen.

Jako 153. v pořadí připadl v sobotu Martin Hugo Haš organizaci Washingtonu Capitals, kde shodou okolností působí právě Vrána. A jako 160. uspěl Martin Rousek, který pro změnu míří do Buffala Sabres, kde štěstí zkoušel jeho předchůdce Karabáček.

Už během neděle se Rousek do Buffala přesune, ale tak daleko to současný útočník Sparty zase mít nebude. Přes dva týdny se totiž připravuje ve Spojených státech se skupinou dalších mladíků, kteří spadají pod jejich zastupující agenturu.

To Pařík letí přes oceán. Sotva se doma v sobotu večer dozvěděl o zájmu LA, agent mu už na neděli bookoval letenku. Událost nabírá rychlý spád a talentovaný gólman, který byl v Letňanech velmi oblíbený a poslední dvě sezony působil v Liberci, už je na cestě do Kalifornie.

"Samozřejmě že jsem to netrpělivě sledoval na internetu," svěřil se jeho dlouholetý kouč Jiří Černoch, který má u Letců na starost výchovu brankářů. "Hned jsem mu gratuloval, on mi chvilku nato volal a prohodili jsme pár vět. Lukáš na tom cítí i můj podíl. A já mám z toho obrovskou radost."

Radost rozhodně neskrývá ani šéf letňanského klubu František Kučera: "Těší mě to hlavně za kluky. Je to další krůček v jejich kariéře, i když to ještě nic neznamená. Ale věřím, že všichni tři cítí závazek, aby o to víc makali dál."

Skvělá vizitka je to i pro letňanský klub. "Je to příjemné, ano. A zvlášť Lukáš Rousek je příklad toho, že vyrůstat v menším klubu není vůbec na škodu. Vydržel u nás až do svých 17, 18 let. Draft je především jeho zásluha, ale asi se to u nás nedělá a nedělalo úplně špatně," dodal olympijský vítěz z Nagana.

Hráče v nejbližší době čekají ve svých nových působištích tzv. Development Campy pro nováčky, kde se mohou poprvé ukázat klubu i fanouškům. A Rousek starší tuší: "Může to Lukášovi pomoct, když se tam ukáže v dobrém světle. Ale hlavně musí ještě zesílit, pracovat a zůstat pokorný."

Však do samotné NHL vede velmi tvrdá a dlouhá cesta, byť se na ní tihle tři Letci posunuli zase o několik kroků dál. Sen z dětství může být zase o něco reálnější. A není vyloučeno, že Jakuba Vránu časem napodobí starty v nejprestižnější soutěži světa další odchovanec.

V Letňanech věří, že se právě tato cesta stane inspirací i pro další děti a že to rodiče přesvědčí k tomu, aby je předčasně neodváděli do konkurenčních klubů v Praze. "Protože někteří tady opravdu končí předčasně a raději odejdou hrát 3. lajnu do Sparty, místo aby do 9. třídy hráli 1. lajnu za Letce," tvrdí Černoch.

Rousek souhlasí: "Chápu, že už nemáme v extralize dorosty, ale do 9. třídy jsou všude soutěže na stejné úrovni. Když budete dobří, prosadíte se dál z jakéhokoliv týmu. Hlavně tady dostanete prostor."

Pět let, pět Letců draftovaných slavnou NHL...

Přibudou další?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka