Letci začínají doma a potřebují vaši podporu
čtvrtek 28. února 2019

Boj o přežití je tady... "A" tým v baráži vyzve Pelhřimov

V Letňanech se bije na poplach, důležitější zápasy dospělí Letci za dvě sezony ve II. lize nehráli. Teď je čeká doslova boj o přežití. O víkendu startuje napínavá baráž o udržení, po níž se "A" tým buď zachrání, anebo soutěž opustí. Pokud jste dosud váhali nad návštěvou domácích duelů, přijďte do ochozů nyní. Letňanští potřebují vaši podporu. První bitva s Pelhřimovem začíná v sobotu od 17.30.

Teď už se není na co šetřit. Letci hrají o všechno. 

Nešťastnou sezonu mohou zachránit v barážové bitvě, kterou svedou nejhorší dva celky z celkem čtyř různých skupin. Ve skupině Střed padl Černý Petr na Letňany, ještě o tři body méně - tedy 19 - nasbírali na Jihu pelhřimovští Medvědi.

Lepší z této dvojice dostane právo ve II. národní lize setrvat. Poražený se poroučí.

V Letňanech je o záchranu samozřejmě velký zájem, jenže zároveň si všichni velmi dobře uvědomují, jak těžký krok to bude. "Moc toho zatím o soupeři nevíme," přiznal trenér Martin Rousek. "Budeme si nyní zjišťovat informace od kluků ze Žďáru nad Sázavou." 

"Áčko" v úterý zakončilo základní část domácí porážkou 2:4 s favorizovaným Vrchlabím a protáhlo tak sérii na sedm porážek v řadě. Pelhřimov má bilanci ještě horší: naposledy slavil vítězství 12. prosince, od té doby šestnáctkrát prohrál.

A tak lze očekávat, že oba týmy na tom budou podobně jak po herní stránce, tak v psychickém rozpoložení. Víc než hokejový um nejspíš bude rozhodovat taktika a maličkosti. A samozřejmě poměr toho, kdo v sobě uchránil větší zbytek sebedůvěry. 

Ani jeden ze soupeřů nemůže oplývat přílišným sebevědomím, ovšem trenér Rousek ví: "Všechno, co se stalo, je minulost. Musíme to hodit za hlavu, protože začínáme od nuly. Kluci mají před sebou maximálně pět posledních zápasů. A musí dát do toho všechno."

Baráž se hraje na tři vítězná utkání. Po sobotní bitvě v Letňanech se v úterý přesouvá do Pelhřimova, aby se příští pátek znovu vrátila do Letňan. Případný čtvrtý zápas je na programu v neděli 10. 3. opět na ledě soupeře, pátý rozhodující duel by se hrál ve středu 13. 3. v Ice Areně.

Domácí výhodu si Letňany zasloužily právě větším počtem bodů, ale dá se to vůbec považovat za výhodu? Bilance Letců je v letošní sezoně vyrovnaná: 11 získaných bodů doma, 11 venku.

"Myslím, že je jedno, kde začínáme, protože u nás není velká základna fanoušků," tvrdí letňanský kouč. A znovu opakuje, čeho se vyvarovat: "Zmatku v obranné činnosti, kde strašně moc blázníme. Nemůžeme všichni lítat za kotoučem."

Jedna věc ale přece jenom pozitivní je: prvoligová Slavia, která se neprobila do play-off, uvolnila do Letňan čtyři hráče, kteří už Letňanům v sezoně pomáhali. A právě na ty bude "A" tým hodně spoléhat i tentokrát.

Ostatně na čtvrtečním tréninku by se už mělo objevit kompletní kvarteto Hejda, Valík, Kohút, Tejral. Klub ještě jedná o uvolnění Karla Klikorky, odchovance Letňan, jenž v minulosti přestoupil do Mladé Boleslavi. "Měli by nám dodat klid a zlepšení v koncovce," očekává Rousek.

Je jasné, že i oni mají vylepšit letňanskou produktivitu. Vždyť v gólové potenci jsou Letci ze všech 28 týmů v soutěži jasně nejhorší. Jako jediní se během základní části nedostali na trojcifernou sumu vstřelených gólů, dali jich jen 86.

Teď se potřebují prosadit jako nikdy předtím. Buďte u toho i vy.

Vstupné je i na baráž tradiční: 60 Kč pro dospělé, 30 Kč pro děti a zdarma pro děti, které přijdou fandit v letňanském dresu. Užijte si tohle drama a podpořte Letce v boji o záchranu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka