Český hokej se rozhodl pro změny v mládeži
pátek 15. února 2019

Vznik 9. třídy u Letců vítají. Sen o extralize se ale vzdálí

O čem se v kuloárech dlouho spekulovalo, se tento týden stalo skutečností. V českém mládežnickém hokeji dochází k několika zásadním změnám pro příští sezony. Počet účastníků extraligy juniorů se sníží ze současných 24 na 17 nebo 18 a soutěž bude nesestupová. Od sezony 2020/2021 se zúží ze 30 na 24 týmů i extraliga dorostu, jež však zůstane otevřená. Od nové sezony vznikne také 9. třída.

O těchto změnách ve čtvrtek rozhodl výkonný výbor Českého hokeje, který zároveň zrušil baráž v seniorské extralize a dal tak prvoligovým klubům šanci postupovat přímo. Tohle téma se však Letňan netýká.

Jiné už ano - především nová struktura věkových kategorií v mládežnickém hokeji, která vstoupí v platnost od sezony 2019/20. Juniorské soutěže budou tříročníkové pro ročníky U18 až U20, dorostenecké dvouročníkové pro ročníky U16 a U17, kategorie starších žáků dvouročníková pro 8. a 9. třídy (U14 a U15) a kategorie mladších žáků dvouročníková pro 6. a 7. třídy (U12 a U13). Mladší ročníky, včetně páté třídy, budou organizovány v kategoriích přípravek a minipřípravek.

"My jsme byli pro 9. třídu," vítá toto rozhodnutí Tomáš Blažek, sportovní manažer letňanského klubu. "Týká se to přechodu do dorostu, kde je teď velký růstový rozdíl. Není na škodu takový přechod o rok oddálit. Navíc to kopíruje školní model."

Na základě rozhodnutí výkonného výboru ČSLH bude zároveň projekt Výchova talentované mládeže probíhat od sezony 2019/20 ve stávající podobě pouze pro kategorie starších žáků, tj. pro ročníky U14 a U15. 

V kategorii mladších žáků budou srazy a zápasy krajských výběrů nahrazeny klubovými turnaji, v jejichž rámci se mužstva budou utkávat nejen v hokeji, ale i v dalších sportovních disciplínách, zejména v míčových hrách nebo atletice. 

"Vyslyšeli jsme tak mimo jiné názory odborníků upozorňujících na ranou specializaci a akceleraci hráčů v našem mládežnickém hokeji," vysvětlil pro server hokej.cz Tomáš Král, prezident ČSLH. 

"Na jednu stranu to nezní špatně, protože to, že dnes dítě chodí třikrát týdně na hokej, ještě neznamená, že je sportovně založené," uvažuje za Letce Tomáš Blažek. "Ale potřebujeme tím pádem i víc peněz na trenérský personál a pronájem sportovních hal."

Ještě zpět k juniorským a dorosteneckým soutěžím: zatímco juniorská extraliga bude výlučně přístupná pro kluby se statutem Akademie Českého hokeje, do extraligy dorostu budou moct kluby i nadále postupovat. Jenže se zúžením startovní listiny se šance na návrat do nejvyšší soutěže pro Letňany výrazně ztenčí. Pokud taková naděje bude v příští sezoně vůbec reálná...

"Uvědomujeme si to," přiznává Blažek. "Samozřejmě by se nám líbilo, kdyby tam bylo víc míst, ale taková je bohužel realita. Český hokej v současnosti nevychovává tolik talentů. A my jsme spadli a holt si musíme vychovat nové hráče, kteří třeba v budoucnu dostanou Letňany zpátky do extraligy."

"Podpora zúžení byla při hlasování jednomyslná. Slibujeme si od toho vyšší konkurenci a větší nároky na hráče," pronesl svazový šéf Král. 

Struktura mládežnických soutěží však bude trojstupňová - tedy extraliga, druhá nejvyšší soutěž a regionální ligy, zatímco momentálně je jen extraliga a první liga.

"Když už v současnosti nemáme extraligu, tento krok rozhodně vítáme," souhlasí Blažek. "Potřebujeme hrát s dorostenci co nejvíc kvalitních utkání, a když se to takhle zredukuje, bude soutěž mnohem vyrovnanější. To je pro nás nejdůležitější."

Čerstvé změny by se měly ze strany Českého hokeje upravovat do konkrétní podoby v průběhu března.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka