Letci prohráli v Kolíně, v sobotu hostí Nymburk
čtvrtek 14. února 2019

Rousek vystřídal Seidla. "A" tým se chystá na boj o přežití

Na střídačce "A" týmu si odbyl premiéru v roli nového hlavního kouče. Jenže druholigoví Letci po necelých devíti minutách třikrát inkasovali a v Kolíně bylo prakticky po zápase. Právě Martin Rousek, v Letňanech zároveň trenér dorostu a šéftrenér žákovských tříd, má seniorské mužstvo zachránit v této soutěži. U kormidla střídá dosavadního trenéra Jiřího Seidla, který se přesouvá do pozice asistenta.

Rouskovi však premiéra příliš nevyšla. Muži si po výsledku 0:3 připsali už čtvrtou prohru v řadě a zůstávají nadále odsouzeni k rozhodujícímu souboji o záchranu. Ten po konci základní části svedou dva nejhorší celky z republiky. Jako nejpravděpodobnější soupeř Letňan se jeví Pelhřimov. 

Partie pravdy na tři vítězná utkání odstartuje 2. března. 

V Letňanech už se na ni chtě nechtě začínají soustředit. Vedení klubu se proto odhodlalo ke změně v realizačním týmu a místo Jiřího Seidla zařadilo na post hlavního trenéra Martina Rouska. Dosavadní asistent Martin Kotyra se do konce sezony oblékne do výstroje. Loňský kapitán by měl pomoct ofenzivě týmu.

"Stále má mužstvu co dát, i když většinu sezony nehrál. Má dobrou koncovku a přichází s ním na led i osobnost," věří mu Rousek.

Jenže zrovna ofenziva ve středečním kole vůbec nefungovala, Letci v Kolíně nevstřelili ani gól. O výsledku se přitom rozhodovalo už v úvodních momentech celého utkání - domácí udeřili v 1., 4. a 9. minutě a tohle skóre jim pak už jen stačilo kontrolovat až do závěrečné sirény.

Trenér Rousek se tak alespoň blíže seznamoval s mužstvem, které občas sledoval z tribuny už v průběhu sezony. "Nejvíc musíme zapracovat na obranném pásmu a celkové hře dozadu," všiml si.

Před baráží si potřebuje kompletně vytvořit obraz o současném kádru. V kritických časech mu záleží především na tom, aby každý plnil veškeré taktické pokyny a hráči tak byli zodpovědní jeden ke druhému. "Rozdělím si hráče na ty, kteří si dělají, co chtějí, a na ty, kteří budou plnit úkoly. Podle toho je budu nominovat."

"Co jsem zatím stačil vypozorovat, musíme být zodpovědnější, protože to momentálně nejsme," varuje Rousek. "Hrajeme takový bezstarostný žákovský hokej a plynou z toho obrovské problémy především v obraně. Já na hráčích nechám kreativitu ve hře dopředu. Ale vzadu každý musí mít jasnou úlohu."

Tým je hodně mladý, zkušenosti v dospělém hokeji spíše sbírá. A také je odkázán na hostování mladých hráčů vypůjčených ze Sparty či Slavie. Ostatně ty bude před baráží vyhlížet i nový kouč. Vždyť v minulých měsících zařídili většinu vstřelených gólů.

"Doufám, že tu budou moct tihle kluci ještě nastoupit. Nepřeju Slavii nic špatného, ale vypadá to, že se nedostane do play-off, takže by to mohlo vyjít," uvažuje Martin Rousek, otec Lukáše, jenž momentálně válí za extraligovou Spartu. 

Změna v realizačním týmu přišla po sobotním domácím debaklu 3:13 s Děčínem a i ten nový kouč viděl na vlastní oči. "Do půlky jsme prohrávali 1:2, ale pak jsme dostali dva góly a najednou se sesypali," nelíbilo se mu. 

Když v pondělí předstoupil před kabinu, zlomené tváře však nikde nespatřil. "Tihle mladí kluci se z takových porážek rychle otřepou. Přál bych si, aby to byla naše výhoda."

V Letňanech je záchrana II. národní ligy klíčová. Po loňské sezoně, kdy klub přišel o obě dorostenecké kategorie v extraligových soutěžích, by to totiž byla další rána, kterou si nikdo v klubu nechce připustit.

"Víme, o co se tu hraje," uvědomuje si nový kouč. "A uděláme pro to vše, co bude v našich silách."

Však se Letci mohou pokusit ještě o malý zázrak a baráži uniknout, ale nemají příliš snadný los. Zbylé tři únorové zápasy však hrají na domácím ledě. Už tuto sobotu přivítají od 17.00 Nymburku, týden nato zase Jablonec n. N.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka