Dospělí Letci se snaží pozměnit přípravu
neděle 23. prosince 2018

Kruháč, co má říz... "Áčko" si zavedlo speciální tréninky

Poslední domácí zápas letošního roku sice nezvládli, ale prosincová bilance tří vítězství a tří porážek i tak znamená výrazné zlepšení. Možná je to také díky tréninkovým metodám, které teď v "A" týmu Letců zavedli. Když je totiž příležitost, mužstvo si dá na ledě "kruháč", jak speciálnímu tréninku v Letňanech říkají. "Nejenže si to hráči chválí, ale taky domů odcházejí vyřízení," tvrdí Martin Kotyra.

A právě asistent trenéra je hlavním iniciátorem této metody. S týmem ji absolvoval i v předvánočním týdnu. "Trénujeme takhle už několik týdnů," upřesňuje Kotyra. "Nejlepší je, když se nehraje ve středu, protože v úterý můžeme kluky pořádně zatavit."

Jak takový trénink vypadá? Ledová plocha je rozdělena na několik stanovišť, kde se dělají různá cvičení se zakončením na branku. Branky jsou po hřišti čtyři. Do toho se přidá těžké lano ve středním pásmu, aby hráči trénovali sílu a koordinaci těla. Součástí tréninku jsou třeba i pomůcky na pilování techniky s kotoučem. 

"Nevím, jestli to má vliv na naše výsledky v poslední době, ale minimálně se jde do tréninku s větším elánem," všímá si Kotyra. Jeho nápad měl pozitivní ohlas u všech hráčů, kteří si tento dril přáli s větší pravidelností.

"Říkají, že to má náboj, intenzitu. Hodně se zpotí a hodně si taky zastřílí ze všech možných úhlů," doplňuje Kotyra. A právě častá střelba se projevuje i v zápasech, byť - trochu paradoxně - Letci v tom posledním s Klatovy neskórovali ani jednou a prohráli 0:4. 

Předtím se ale vymanili ze střeleckého trápení a hlavně začali sbírat body do tabulky. "Produktivita je náš největší problém. Jenže zatímco dřív jsme proměnili tak jednu z deseti šancí, teď už proměníme třeba jednu z pěti," říkal Kotyra ještě před sobotním utkáním.

Kruhový trénink na ledě trvá většinou 40 minut, ale podle výrazů ve tvářích hráčů rychle poznáte, že to bohatě stačí. Ostatně na ukázku se můžete podívat na facebookovém profilu Letců ZDE.

Kde kouč čerpá inspiraci? "Něco už jsem někde viděl, nebo mě to napadne při situacích během utkání." 

"Tam když vidíte chybu, můžete na to pak v tréninku reagovat právě tím, že postavíte nové cvičení. Ono se to nezdá, všichni si myslí, že dospělý hokejista musí vše umět. Ale když to bude pilovat víc a víc, bude si i víc věřit, a to může být právě v zápasech rozhodující."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka