Letci vezou dva body po výhře v prodloužení
neděle 16. prosince 2018

"A" mužstvo loupilo v Děčíně. Kohút rozhodl hattrickem!

Dvě třetiny hokejově mlčel. Od té třetí si vzal hlavní slovo. David Kohút totiž rozhodl dramatickou bitvu 26. kola na ledě Děčína, odkud letňanští muži vezou dva body za výhru 5:4 v prodloužení. To v 64. minutě ukončil právě 20letý forvard, který tak dokonal hattrick. Letci se z posledních pěti zápasů ve II. národní lize radují z vítězství už potřetí a nyní je čeká týden zaslouženého volna.

Přitom nebýt využité power-play domácích, mohli Letci získat ještě o bod víc. Děčín totiž vyrovnal na 4:4 až 59 vteřin před třetí sirénou. V současné situaci je ovšem dobrý každý uhraný bod, obzvlášť když se pro Letňany sobotní zápas nevyvíjel dobře. Dvě třetiny doháněly manko. 

Ovšem v té třetí zabraly - a pořádně...

Dvěma góly skóre otočil právě Kohút, jehož Letcům vypůjčuje na střídavé starty prvoligová Slavia. Už před pár týdny si od něj trenéři slibovali: "Patří mezi hráče se zkušenostmi z 1. ligy. A ti by tu měli být rozdíloví."

Kohút svůj potenciál znovu prokázal - třemi gólovými akcemi. První přišla ve 43. minutě sólovou akcí zakončenou bekhendovým blafákem, druhá po sérii dorážek z 56. minuty, aby utkání ukončil skvěle umístěnou střelou k tyči. Na tu domácí gólman nemohl příliš reagovat.

"Upřímně? První půlku zápasu byl téměř neviditelný, ale potom za to vzal," říkal šťastně Martin Kotyra, asistent trenéra. "On má občas takový ležérní styl hokeje. ale ve skutečnosti je hodně šikovný."

Utkání rozjela divoká první třetina, která skončila 3:2 ve prospěch domácích. "Bylo tam hodně chyb na obou stranách," viděl Kotyra. Zatímco ve druhé části se hrál opatrný hokej, ve třetí se projevila jedna pozitivní skutečnost ve prospěch pražského celku. "Kluci začali profitovat z toho, že teď hodně trénujeme, protože fyzicky jsme na tom byli líp než Děčin," všiml si kouč. "Ano, soupeř má zkušené hráče, který zná svůj herní systém, vědí, co můžou a nemůžou. My ale ukázali dravou sílu a ta tentokrát rozhodla."

A tak se i na tabulku kouká zase o něco lépe. 

Letci sice zůstávají ve skupině Střed poslední, na kontě ale mají už 17 bodů, což je zhruba stejný počet jako ve spodku tabulky v ostatních skupinách.

Však jen za prosinec nasbírali osm bodů, což je skoro stejný počet jako ve třech předchozích měsících od startu soutěže. "Jen by to chtělo uhrát aspoň dvě výhry v řadě, zase by nás to o něco víc nakoplo," přeje si trenér Kotyra. "A" tým v posledních šest kolech pravidelně střídá vítězství s porážkami.

Tuto rovnici bude chtít změnit následující sobotu, kdy odehraje poslední domácí utkání v letošním roce. Jenže do Ice Areny přijedou Klatovy. A to není vůbec snadný soupeř. 

V prvním duelu na jejich ledě Letci prohráli 2:4. "Těžké mužstvo," uvědomuje si Kotyra. "Má mladé, lítavé hráče s nepříjemným stylem hokeje, těžko se na to reaguje. Ale budeme se na to pečlivě připravovat."

Volný týden v Letňanech vítají. Někteří hráči totiž nastupují jak v juniorských soutěžích, tak za "áčko" jako výpomoc. A únava se musí dříve či později projevit. "Kluci tu jdou poslední měsíc na maximum a já si toho nesmírně vážím. Ale taky občas potřebují den volna a lehčí trénink. A to jim dopřejeme."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka