Letci se v lize dostali do složité situace
pátek 05. října 2018

Přemlouvat v juniorce, ať makáte? To ne, odmítá trenér

Po sestupu se říká, že k návratu mezi elitu je největší příletost hned v nové sezoně. Jenže juniorka Letňan si tyto plány zkomplikovala už po prvním měsíci. "Vlastně se může stát, že situaci nemáme ve svých rukou," počítá možnosti jeden z trenérů Marek Čurilla. Čím optimističtější byl v přípravě, o to je zklamanější nyní. "Musíme hráče přemlouvat, aby hráli naplno. V juniorském věku," hořce se usměje.

Ligový systém je neúprosný. Po dvoukolové fázi rozdělí týmy do nadstavby o postup či udržení. Letňanským juniorům ale uteklo už devět bodů a v šestičlenné tabulce jsou zatím na čtvrté pozici. Reálně jim hrozí, že se sice do lepší společnosti neprobijí, a když ano, s nepříliš nadějnými vyhlídkami.

"Už jsme ztratili s Hvězdou, Kladnem a Kralupy, takže bude strašně těžké se před někoho z nich dostat. Ale vzdávat se samozřejmě nechceme," uvědomuje si kouč Čurilla. Z druhé fáze základní části totiž dál postoupí jen první dva celky. 

Letci nyní mají devět bodů, o tři méně než PZ Kladno a o šest méně než Hvězda a Kralupy. Všechny vzájemné souboje budou nyní mimořádně důležité.

Marek Čurilla rád mluví k věci. A když mu něco vadí, řekne to. V juniorském týmu momentálně těžko skousává především jednu věc: "Musíme hráče v uvozovkách přemlouvat, aby hráli naplno. To v téhle kategorii nelze."

"Někteří jedinci to totiž odmítají, a když tedy už přidají, tak jim to vydrží deset minut. Neexistuje, abychom v téhle kategorii prosili kluky, jestli by mohli zblokovat puk, napadat nebo se srazit," mrzí ho.

S hlavním koučem Tomášem Blažkem vyzkoušeli už mnoho alternativ, jak mužstvo přesvědčit a motivovat. Nic s toho se však zatím neosvědčilo. 

Letci přitom do sezony vlétli ve velkém stylu. První dvě kola zvládli bez jediné inkasované branky, porážka přišla až na ledě Kralup. Od té doby zaváhali ještě s Hvězdou a Kladnem a připsali si tři porážky v řadě. Krátká série zaváhání se při soutěžním systému může vymstít.

"Před sezonou bylo jasně řečeno, jaké jsou cíle," netají Čurilla. "Bohužel, sami jsme si zavinili, že se jim vzdalujeme. Vzdávat se ale dopředu nesmíme."

A tak je třeba myslet i pozitivně a snažit se hledat také klady, od kterých se lze třeba odpíchnout. 

Tréninky totiž nevypadají špatně. Mají náboj a nasazení. "Podle těch tréninků si s Blážou říkáme, že už by to snad mohlo fungovat, jenže pak to spadne do starých kolejí," přibližuje Čurilla, bývalý profesionální útočník. "Ještě bych teoreticky pochopil, kdyby to bylo naopak - že nestíháte ze školy a spíš než trénink pak odmakáte zápas. Ale tohle mi prostě hlava nebere."

"Celý týden dobře trénujeme. Pak přijde zápas a bojíme se hrát. Nemluvím o všech hráčích, abych někomu nekřivdil. Ale některým se makat nechce a já z toho mám rozpačitý dojem."

Už v neděli mohou junioři své trenéry znovu přesvědčit, když se představí na ledě Zbraslavi. V dalších třech kolech je čekají zmiňovaní konkurenti a nic jiného než vítězství už nemůže jejich naděje oživit.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka