Odchovanec Jakub Vrána si užíval pohár
čtvrtek 12. července 2018

Nadšení mezi Letci! Slavný Stanley Cup zavítal do arény

Vzácnou návštěvu a mimořádné chvíle zažili Letci ve svém klubu. Vždyť do Ice Areny ve středu zavítal slavný Stanley Cup! Zážitek dětem i jejich rodičům poskytl jeho držitel a nejslavnější odchovanec Jakub Vrána, jenž měl slavnou trofej po dobu 24 hodin pouze pro sebe. Za den toho stihl hodně: návštěvu hřbitova, autogramiádu v Letňanech, focení v Ice Areně, procházku Prahou i noční soukromou párty.

Pro Letce ale z jeho programu byla nejdůležitější podvečerní část, kdy měl 22letý útočník Washingtonu Capitals přinést pohár mezi personál Ice Areny a členy letňanského klubu. A jak slíbil, tak i učinil.

V hokejové hale se tak během hodiny sešlo na pár stovek lidí. A všichni se chtěli s hráčem i pohárem vyfotit. 

"Prožil jsem tady spoustu nádherných let a každé léto se sem vracím. Jsem rád, že jsem mohl Stanley Cup ukázat i tady," říkala hlavní celebrita středečního programu. Celebrita? Možná ze všeho nejlepší je právě to, že Jakub Vrána zůstal i přes tak velký úspěch stejným klukem.

Tím klukem, jako když na svou šanci v NHL teprve čekal a v hokejovém světě ještě nebyl příliš známý. Tím slušným, milým, vstřícným a ochotným klukem, snažícím se vyhovět přání všech.

A že to ve středu nebylo vůbec snadné...

Když přišel do Ice Areny, uvítal ho aplaus čekajícího davu. Za sebou měl už více než tříhodinovou oslavu s autogramiádou před Obchodním centrem Letňany, která byla  pro širokou veřejnost. Na tamní pódium vzal i Zbyňka Zavadila, trenéra z mládežnických let. To jemu je prý vděčný za to, kam to až v kariéře dotáhl.

V Ice Areně Jakub Vrána pobyl zhruba hodinu. Nechal se s pohárem vyfotit i na obou ledových plochách. V jednu chvíli dokonce vybídl Františka Kučeru, majitele arény a prezidenta klubu, aby pohár také zvedl nad hlavu. Ten ovšem po chvilkovém váhání "odolal".

"Nutkání jsem měl, ale nakonec jsem to neudělal. Byl to přece Kubův den, on pohár vyhrál," říkal František Kučera. "Ale trochu jsem si vzpomněl na na svou kariéru. Taky jsem byl jeden rok Stanley Cupu blízko," připomněl rok 1992 v dresu Chicago Blackhawks.

Jakub Vrána s pohárem navštívil i hřbitov, kde je pochována jeho babička, na kterou často vzpomíná. "Jako malý jsem u ní trávil hodně času. Když jsem tam teď s pohárem byl, proběhla mi hlavou spousta vzpomínek," vyprávěl.

"Chtěli bychom Kubovi ještě jednou pogratulovat k obrovskému úspěchu a poděkovat, že se takhle hezky zachoval a přinesl Stanley Cup ukázat do arény," pronesl František Kučera. "Ani ve snu jsme si po založení naší organizace neuměli představit, že bychom tu někdy měli vítěze NHL. Přitom Kuba tady strávil většinu mládežnické kariéry. Jsme na něj nesmírně hrdí."

Všiml si i reakce dětí a rodičů. A věří, že to pro některé bude velká motivace do dalších let.

"Snad si děti i rodiče uvědomí, že i v tak malém klubu je možné to dotáhnout až takhle daleko. Pro rodiče to je určitě impuls, aby své děti podporovali jak časově, tak mentálně," dodal klubový šéf.

Nabitý program Jakuba Vrány ve středu zakončila prohlídka centrem Prahy - samozřejmě s pohárem - a soukromá párty v jednom z klubů, kam byl kromě Františka Kučery pozván i jeho bratr Vojtěch, šéf evropského skautingu pro Las Vegas, které Washingtonu podlehlo ve finále 1:4 na zápasy.

Ten se však ze zámoří vracel až v pozdních hodinách. A tak pěknou zábavu popřál hokejistovi alespoň na dálku.

Zatímco Vojtěch Kučera se vrátil z Ameriky do Prahy, Stanley Cup po půlnoci nabral opačný směr. Podle dostupných informací by si ho teď totiž měli užít hráči z Kanady a Spojených států, až pak se vrátí zpátky do Evropy, kde teď tráví dovolenou ostatní spoluhráči ze starého kontinentu. 

Tak brzká návštěva v Praze byla způsobena osobností Alexandra Ovečkina, který si oslavy s pohárem užil jako první v Rusku. Proto než se Stanley Cup vrátil za oceán, stihl ještě návštěvu České republiky.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka