Muže čeká v nové sezoně náročný los
pondělí 18. června 2018

Kouč "A" týmu: Docházka bude hrát roli při zúžení kádru

Ještě těžší sezona, než jsme doufali. S tímto podtitulem dost možná půjdou letňanští muži do nového ročníku II. národní ligy. Už ne v roli nováčka. Zato s těžším losem a novým formátem soutěže. Dospělí Letci jsou už druhý měsíc ve fázi letní přípravy a i letos se o místo v kádru uchází hojný počet hráčů. Trenéry však zaráží kolísavá docházka. A na rovinu varují: "Při zužování kádru k ní přihlédneme."

Totiž aby bylo jasno: Letci během letní přípravy trénují i na ledě, kde je účast hojná. Klidně tam napočítáte i přes třicet hráčů... Zato ve dnech, kdy se místo ledu trénuje na suchu, se sestava citelně oklešťuje. "Byly i tréninky, na kterých se sešlo dvanáct lidí," krčí rameny asistent trenéra David Pojkar.

Koučům se tahle docházka pochopitelně moc nelíbí.

Ani Pojkarovi, ani Jiřímu Seidlovi, který má Letce vést v roli hlavního trenéra. "Chápu, že máme velmi mladý kádr a někteří kluci dělali v minulých týdnech maturity," říká. "Ale je zvláštní, že na led přijdou, zatímco při suchých trénincích mají výraznou absenci."

Trenérské duo se už snažilo s hráči promluvit, docházka se ale příliš nelepší. "Je to jejich problém. Jim bude fyzička scházet. A až se budeme rozhodovat mezi dvěma hráči na podobné úrovni, upřednostníme toho, kdo chodil pravidelně na tréninky," tvrdí Seidl.

V kádru trénuje i jádro hráčů z minulé sezony, ve které sbírali druholigové zkušenosti. Možná z nich bude mužstvo více těžit, protože znovu bude tvořeno z hokejistů velmi mladého věku.

"Může to být určité plus, ovšem o místo si každý musí říct svými výkony," varuje letňanský kouč. "Že by tady někdo byl jen proto, že tu hrál už loni? Ne, takovou jistotu nemá nikdo."

O to víc, že Letce čeká vskutku náročná sezona už tím, že II. liga přechází do nového formátu se čtyřmi skupinami. Letňany budou namísto loňského Západu figurovat v té pod názvem Střed, která se zdá být papírově velmi těžká.

"Když jsem to rozlosování viděl, hned mě napadlo, že to nebude nic snadného," říká trenér Seidl. Však v této skupině najdete ambiciózní celky jako Kolín, Jablonec nad Nisou nebo Vrchlabí, které už vyhlásilo útok na postup - ještě v minulé sezoně tužil jejich obranu právě David Pojkar.

Herní systém soutěže pustí do play-off čtyři nejlepší týmy z každé skupiny. V základní části se Letňany utkají čtyřkolově se všemi soupeři ve skupině Střed a dvoukolově se všemi soupeři ve skupině Západ, kde jsou zase favorité jako Sokolov, Děčín nebo Kobra Praha.

"Cesta do play-off bude výrazně těžší, plno mančaftů má zkušené hráče, kteří umí rozhodovat důležité zápasy," tuší Seidl. "Uvidíme, kdo koho do nové sezony ještě získá." 

Neplánovali i v Letňanech doplnit kádr jedním až dvěma staršími posilami?

Kouč na tohle téma mluvil s šéftrenérem Jiřím Vrbou. "Ale prý to není v plánu," dozvěděl se. "Takhle to je nastaveno. Budeme se snažit dohnat to dravostí a elánem mládí," předvídá, na co se bude v letňanském "áčku" znovu spoléhat. 

Nový formát soutěže si odhlasovaly samotné kluby, posvětit ho musel Český svaz ledního hokeje. Začátek nového ročníku je naplánován na středu 12. září.

Ještě do konce června by trenéři v Letňanech rád zúžili široký výběr o několik jmen. Po červencové dovolené odstartuje poslední fáze přípravy na ledě a do konce srpna by se měl pravděpodobně nejmladší kádr celé soutěže vykrystalizovat do konečné podoby. 

Plánované složení skupin v sezoně 2018-2019

  • Skupina Západ: HC Kobra Praha, HC Děčín, HC Řisuty, HC Baník Sokolov, SHC Klatovy, HC Draci Bílina, Mostečtí Lvi.
  • Skupina Střed: SC Kolín, NED Hockey Nymburk, HC Trutnov, HC Rodos Dvůr Králové, HC Vlci Jablonec nad Nisou, HC Vrchlabí, HC Letci Letňany.
  • Skupina Jih: HC David servis České Budějovice, IHC Písek, HC Lední Medvědi Pelhřimov, BK Havlíčkův Brod, HC Moravské Budějovice 2005, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Tábor.
  • Skupina Východ: Draci Šumperk, SHK Hodonín, HC Orlová, HK Opava, HC Nový Jičín, HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Tatra Kopřivnice.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka