Starší dorost vydřel důležitou výhru
pondělí 26. února 2018

Rozjeli skupinu o udržení. Cílem je neskončit poslední

Starší dorost vstoupil už do třetí fáze letošní sezony. Po základní části a nadstavbě teď bojuje o udržení. Situace je zatím nejistá. Letci jsou na předposledním místě, což by normálně znamenalo sestup. Jenže ještě existuje možnost, že se do nové sezony nepřihlásí rakouský Salzburg. V takovém případě by se svěřenci trenéra Martina Rouska udrželi. Cíl je teď jasný. Nepustit před sebe Warrior Brno.

Na úvod skupiny o udržení je čekala tuhá bitva v Třinci, který byl jasným favoritem zápasu. Letci se ovšem dlouho drželi na dostřel. Ve třetí části se však prokázala síla soupeře, který se dostal do trháku a nakonec zvítězil 5:1.

"Proti Třinci jsme odehráli dvě třetiny podle představ. Tu třetí jsme ale vůbec nezvládli. Hned na začáku jsme inkasovali na 1:3, a pak už to bylo jednoznačné," přiblížil průběh letňanský kouč.

Nejvíce ho mrzelo, že jeho mužstvo přestalo hrát. V předchozích dvou periodách přitom mělo několik slibných šancí. "Bylo to celkem vyrovnané, my nevyužili příležitosti. V závěrečné třetině jsme se ale už k ničemu nedostali. Díky tomu Třinec vyhrál zaslouženě," litoval Rousek.

Před domácím duelem s Havlíčkovým Brodem měl trenér k týmu důraznou promluvu. Ta očividně zabrala, a přestože měl tým chvilkový výpadek, zápas zvládl. Letci Brod porazili poprvé v sezoně 4:3.

"Řekli jsme si, že to chceme odmakat. Nechci vidět odevzdanost. Pokud by někdo nejel naplno, klidně bychom to dohráli na deset lidí. Na to jsem kluky upozornil," popisoval Rousek situaci v kabině těsně před utkáním.

Jak byste správně tušili, situace se markantně zlepšila. Letci měli skvělý pohyb a dvě třetiny diktovali tempo hry. Do posledního dějství se šlo za stavu 2:1. Pak se ale Pražané jako by zalekli, že mohou vyhrát. Havlíčkův Brod skóre otočil a zápletka byla na světě.

Hosté si ale vedení dlouho neužili. Brzy faulovali a Letňany nabídnutou početní výhodou nepohrdly. "Naštěstí přišla ta přesilovka. Poslední minuty jsme pak odehráli u nich v pásmu. Díky tomu jsme vsítili i vítězný gól. Za dvě a půl třetiny jsme si to zasloužili," poznamenal spokojený Rousek.

Pro Letce teď zdaleka nic nekončí, i když nevědí, na čem přesně jsou. Musejí ovšem zabojovat, aby udrželi předposlední místo. Každý bod tak bude důležitý. Šance na to, že by se posunuli tabulkou vzhůru, je spíše jen teoretická. Na pátý Žďár nad Sázavou ztrácejí 22 bodů.

"Uvidíme, jak to dopadne s tím Salzburgem. My se ale musíme soustředit na sebe a udělat maximum pro to, aby Brno nešlo před nás. Soupeři jsou teď o něco více hratelní," zmiňuje kouč Letňan.

1. kolo: Třinec - HC Letci 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 15. Michálek (Matěj, Čmiel), 28. Geidl (Matěj), 42. Indrst (Havránek, Tománek), 50. Matěj (Geidl, Čmiel), 51. Bulava (Tománek, Indrst) – 39. Škutina (Vojinovič). Rozhodčí: Čahoj – Bojda, Konvička. Vyloučení: 3:6. Využití 2:0 Diváci: 40. Střely na branku: 41:37.

15. kolo: HC Letci - Havlíčkův Brod 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. Pejchal (Kyclt, Srbek), 26. Klatt (Janča, Kyclt), 56. Pelant (Soukup, Klatt), 60. Janča (Vojinovič) – 25. Tecl (Cachnín, Dvořák), 46. Dudycha (Cachnín), 51. Kohout (Hromádka). Rozhodčí: Jechoutek – Doležal, Zháňal. Vyloučení: 6:6. Využití 1:1 Diváci: 96. Střely na branku: 37:43.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka