Pětka šlape vítězně, sedmička poprvé padla
úterý 03. října 2017

Do Letňan se vrátil kouč Zlatohlávek. Jenže jako soupeř

Dlouholetý letňanský trenér Jan Zlatohlávek se po půl roce vrátil do Ice Areny. Ovšem jako soupeř osmičky, která podlehla Plzni. Debakl od stejného klubu tentokrát schytali také šesťáci. Pořádně náročný týden měla sedmá třída, jež odehrála hned tři soutěžní kola a až v nedělní dohrávce s Poděbrady utrpěla první porážku v sezoně. Dobře naladění jsou páťáci, kteří pokračují ve vítězné sérii.

Pětka vyhrála už počtvrté v řadě

Sérii vítězství protáhla letňanská pětka o další dva zápasy. Ve čtvrtek rozstřílela 10:2 Mladou Boleslav, v sobotu uhájila těsnou výhru 5:4 v Benátkách nad Jizerou.

"Boleslav jsme porazili celkem jednoznačně, ale po prvních dvou slušně odehraných třetinách jsme polevili a přizpůsobili se hře soupeře," vadilo trenérovi Marku Horáčkovi. "A tak, jak jsme dohrávali ve čtvrtek, jsme bohužel pokračovali i v sobotu."

Letci v Benátkách získali jednoznačné vedení, jenže za stavu 4:1 došlo k podcenění. "Připustili jsme drama. Zbytečně, protože jsme měli soupeře už na lopatkách. Pak jsme se až do konce strachovali o vítězství, které jsme se štěstím uhájili. Benátky začaly hrát hokej a my opět polevili."

Pětka nakonec zakončila náročný týden ještě nedělním přátelským zápasem s týmem Pilsen Wolves, který prohrála 7:11. Trenér Horáček má trochu problém s rozlosováním soutěže. "V lize totiž moc kvalitních zápasů neodehrajeme, jsou tam velké rozdíly. Tohle byla super příprava, která nám může něco dát. Nastoupil proti nám velmi dobrý mančaft."

Jeden z těžších mistrovských zápasů ale čeká na pětku už následující víkend. Doma letňanská parta přivítá Kutnou Horu. "Mají dobré výsledky, tak snad to bude pěkná hokejová bitva. Těšíme se," uzavřel kouč.. 

5. třída: HC Letci - Mladá Boleslav 10:2 (3:1, 5:0, 2:1)
Branky domácích: Barninec 3, Surkov, Merenus, Topol, Novotný, Vítek, Štefanča, Nerud. Asistence: Kofroň 3, Surkov 2, Novotný 2, Vítek 2, Špaček 2, Kubeš, Barninec, Paškovskij. 

Benátky nad Jizerou - HC Letci 4:5 
(1:3, 2:2, 1:0)
Branky hostů: Novák, Surkov, Novotný, Merenus, Svoboda. Asistence: Novotný, Merenus, Topol, Nerud, Barninec.

Šestka utrpěla první těžký debakl 

Nejnepovedenější utkání dosavadní sezony mají za sebou šesťáci, kteří museli strávit vysoký debakl od Plzně. "Bylo to hodně špatné. Soupeř na nás přijel perfektně připravený, hrál výborný hokej. Zato my jsme nehráli vůbec nic," hodnotil porážku 2:13 trenér David Pojkar.

Jak se před týdnem nezdráhal své svěřence chválit, teď jim naopak vyčinil. "Od prvního do posledního hráče to bylo bez nasazení a věcí, které se na tréninku učíme. A to mě štve."

Letci ztráceli od samého začátku utkání, příděl gólů dostávali v každé třetině. "Ono se pak těžko hraje, když prohráváte o tři, čtyři branky," dodal kouč Pojkar, který nakonec volil smířlivější tón. "Ještě to jsou kluci ve věku, kdy nevydrží mít stabilní výkonnost po celou sezonu. Je to pro nás ponaučení, ze kterého si musíme vzít pozitivní věci. Třeba nám to pomůže."

Letňanskou šestku čeká v příštím kole pikantní souboj se Slavií. "Už se na ni připravujeme. Věřím, že to bude lepší," vyhlíží Pojkar blízkou budoucnost.

6. třída: HC Letci - Plzeň 2:13 (1:4, 0:4, 1:5)
Branky domácích: Endris, Šedivý. Asistence: Vančura, Hájek.

Vítěznou jízdu zastavila dohrávka 

Náročnou misi absolvovali sedmáci, kteří ve čtyřech dnech odehráli rovnou tři zápasy. Proti Mladé Boleslavi uspěli 3:2, v Benátkách nad Jizerou vyhráli 3:1. Až v nedělní dohrávce s Poděbrady utrpěli první porážku sezony v poměru 2:4.

"Ta mě mrzí, jinak jsme odehráli velmi solidní zápasy," hodnotil uplynulý týden Ladislav Kadaně, trenér mužstva. "Byli jsme na vítězné vlně, v případě výhry bychom se dostali na první místo v tabulce. Ale nastoupili proti nám fyzicky velcí hráči, přes které jsme se nedokázali gólově prosadit."

Kouč vidí největší problém v neproměňování vyložených šancí, čemuž předchází malý důraz v koncovce. "Jinak hra v našem podání není vůbec špatná," poznamenal. Únava podle něj na hráčích znát nebyla. "Máme široký kádr. Na to bych nic nesváděl."

"S Boleslaví jsme podali velmi slušný výkon, v Benátkách jsme střelecké trápení zlomili až ve třetí třetině. Proti Poděbradům jsme na naši nemohoucnost už doplatili. Měli jsme snad čtyřicet střel oproti pár jejich. Chyběl někdo, kdo by to vzal na sebe a dal gól."

Přesto Kadaně zůstává pozitivní. "Vidím na hráčích, že mají chuť pracovat a makají. A to je nejdůležitější." V sobotu Letce čeká Kutná Hora, proti níž si mohou spravit chuť..

7. třída: HC Letci - Mladá Boleslav 3:2 (1:0,1:0,1:2)
Branky domácích: Štípek, Vosmík, Mišovic. Asistence: Mišovic 2, Helus, Štípek.

Benátky nad Jizerou - HC Letci 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Branky hostů: Godochkin, Flieger, Mišovic. Asistence: Šrámek, Hrdinka, Štípek.

HC Letci - Poděbrady 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Branky domácích: Tejkl, Štípek. Asistence: Flieger, Mišovic, Vosmík.

Osmička podlehla bývalému trenérovi

Osmáky čekal velmi pikantní duel. Postavili se totiž Plzni, kam po minulé sezoně odešel bývalý letňanský trenér Jan Zlatohlávek, jenž toto mužstvo dříve dvě sezony vedl. A po výhře 4:1 mohl nad ním slavit.

"Ale čekal jsem od Plzně, že na nás vlítne víc," přiznal domácí protějšek Martin Uldrich. "První třetina z naší strany ještě jakž takž šla a byli jsme schopni se soupeřem hrát. Jenže nás trápí koncovka. Kdyby nám to tam padalo, mohlo se vše vyvíjet jinak."

Slova chvály měl především pro jednoho Letce - brankáře Jakuba Hnízdila. "Je to pro nás dlouhodobě velká opora a jsem rád, že tak talentovaného brankáře můžeme v týmu mít."

Ještě před utkáním chtěl své mužstvo namotivovat slíbenou svačinkou, kterou v případě výhry zaplatí. I pro Uldricha to bylo trochu speciální utkání. "Nastoupit proti Zlaťasovi je vždycky motivace, byli jsme dlouhé roky kolegové. Na střídačce to může být vyhecované, ale po zápase bereme vše s úsměvem. Měli jsme a máme dobré vztahy."

Příští kolo sehrají Letci na ledě pražské Slavie, kde budou mít další velmi těžký úkol.

8. třída: HC Letci - Plzeň 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)
Branka domácích: Štípek. 

Čtěte také

Podcast hokej zblízka