Brankář s koučem Letců byli na akci ČSLH
čtvrtek 27. července 2017

Hamalčík zářil na kempu. Už je v hledáčku velkých klubů

Je tomu týden, co v Třemošné skončil pětidenní kemp reprezentačních brankářů. S výraznou letňanskou stopou. Zatímco v trenérském týmu už tradičně pracuje uznávaný kouč Jiří Černoch, mezi svěřenci se akce poprvé zúčastnil také Petr Hamalčík. "Cítil jsem se výborně," svěřila se opora staršího dorostu. Aby ne, když na kempu zanechala takový dojem, že kolem ní začaly kroužit extraligové kluby.

Hamalčík má nakročeno k úspěšné kariéře a ve zrádném věku je ochoten na sobě víc a víc pracovat. Jeho píle začíná přinášet ovoce. Už na konci minulé sezony byl poprvé nominován do reprezentační sedmnáctky, s níž se zúčastnil dvojzápasu v rakouském Salcburku. 

V nové sezoně může pomýšlet ještě výš.

Kemp v Třemošné to ukázal. Byl ve společnosti tří desítek vybraných gólmanů, kteří dostali právo sbírat zkušenosti na společné akci. "Trénujeme s nimi na ledě i na suchu, věnujeme se video rozborům, prostě děláme co nejpestřejší přípravu. A jako trenéři si samozřejmě vyměňujeme i důležité poznatky a zkušenosti," líčí letňanský kouč brankářů Jiří Černoch. "Pro mladší kluky jako Petr je skvělé, když se mohou učit od brankářů z dvacítek. Všichni se tam každý rok rádi vracejí."

Však to byl pro letňanského zástupce velký zážitek. A také pořádná porce náročného programu. "Já jsem zvyklý hodně spát, jenže tam jsem spal jen šest hodin," usmívá se 16letý Hamalčík. "Bylo ale skvělé učit se nové tréninkové prvky. Moc jsem si to užil."

Hamalčík trénoval v sedmičlenné skupině svého ročníku a rozhodně se nenudil. Gólmani měli denně čtyři krátké tréninky na suchu a dva na ledě, do toho rozbory natočené na video. S některými metodami se setkal poprvé. "Třeba jsme používali brýle, které znemožňovaly periferní vidění. Nebo nám dali na led trojnožku z molitanových válců, která velmi dobře simulovala stínícího hráče," vypráví.

"Musím říct, že Petr výrazně obstál. A postupem času se zlepšoval natolik, že se na něj chodili ptát zástupci z velkých extraligových klubů, kteří by ho okamžitě brali," prozradil Černoch. "Je to výsledek jeho pracovitosti. Ale my potřebujeme, aby byl Hamalda tuhle sezonu ještě v Letňanech. Bude to klíčová postava v boji o záchranu," ujistil.

Ano, ta dohoda stále platí. Hamalčík by měl v sezoně pendlovat mezi starším dorostem Letců a dospělým "A" týmem jeho mateřského Pelhřimova, který mu slibuje vytížení v dospělém hokeji. Rychle může sbírat cenné zkušenosti. Ale také brzy cítit únavu z cestování.

"Jeho mladý organismus by to měl vydržet, ale samozřejmě se to nedá dělat dva měsíce v kuse," říká Černoch. "Jsme s Pelhřimovem domluveni, že pokud by se na Petrovi začala projevovat únava, budeme hledat rychlé řešení."

Hamalčíka samozřejmě zájem konkurenčních klubů těší. "Něco jsme slyšel. Hodně mě to zahřálo a jsem rád za každý pozitivní ohlas. Pro mě je to motivace do dalších měsíců, abych na sobě neustále pracoval."

"Má skvělou povahu. Na gólmana má střední výšku, ale tu nahrazuje pohybem v brankovišti. Petr je neskutečně rychlý," charakterizuje ho Černoch. Má šanci na další reprezentační pozvánku? "Brankáři v jeho věku jsou teď hodně vyrovnaní, takže věřím, že může do osmnáctky znovu nakouknout. Ale tluču mu do hlavy, že prioritou je být úspěšný v klubu a pak se může někam odpíchnout. On je naštěstí rozumný a ví to."

Ví to také jiný odchovanec Letňan, který v létě přestoupil do Liberce. Kempu se rovněž zúčastnil i Lukáš Pařík, jenže kvůli zdravotním problémům ho nedokončil a musel na vyšetření do nemocnice. 

"Pářa musel odjet, ale v reprezentační sedmnáctce by měl letos určitě absolvovat několik akcí," myslí si Jiří Černoch. "Má skvělé výškové parametry a na svůj věk vypadá opravdu hodně dobře."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka