S klubem je spojena řada zajímavých jmen
neděle 09. července 2017

Z Letňan mezi elitu. Letci pomáhají do národních výběrů

Hokejovými Letňany prošla už celá řada hráčů, kteří měli nebo mají nakročeno k úspěšné kariéře. Stačí nahlédnout do minulosti a spočítat jména, jež přešla přes mládežnické reprezentace. "S ohledem na to, jak mladý klub Letci jsou, je to opravdu úctyhodný úspěch," tvrdí trenérská legenda Zbyněk Zavadil. Výchově talentů se letňanská organizace bude věnovat i nadále. A vyhlášený kouč zrovna tak.

Na přední stěně Ice Areny visí obří billboard s tvářemi Jakuba Vrány a Václava Karabáčka. Hrdě připomíná rok 2014, kdy byli oba jako první odchovanci letňanského klubu draftováni do zámořské NHL. Prvně jmenovaný už si ji v minulé sezoně i zahrál.

Jenže Letci nejsou jen o Vránovi s Karabáčkem, v posledních letech se podíleli na výchově mnoha hráčů, kteří mají nakročeno do velkého hokeje. A nic na tom nemění fakt, že se většina z nich rozutíká do různých koutů republiky i za její hranice.

"Tohle není náhoda," podotýká Zbyněk Zavadil. "Je to výsledek dobrého vedení, kompletní trenérské práce a také zázemí s celoročním využitím ledových ploch." Právě třetímu bodu trenér přikládá mimořádnou váhu. A je dnes podle něj už nezbytný. 

"Takové to povídání, že se v létě musí běhat ve Stromovce... Fotbalistovi taky během roku nevezmete balon, tenistovi nevezmete raketu, takže ani hokejistovi byste neměli vzít led. Květen a červen je ideální období pro kombinovanou přípravu na ledě a na suchu. A kdo říká, ať si hráči raději odpočinou, jen zakrývá fakt, že na celoroční provoz ledu nechce nebo nemůže investovat peníze."

V seznamu od ročníku narození 1995 najdete vždy několik jmen, jejichž píle je dovedla až do mládežnických výběrů. Letňany je zásobují svými odchovanci dodnes. Čtyři bývalí Letci to dokonce dotáhli už do seniorské extraligy. Matěji Chalupovi, nejmladšímu z nich, bude teprve 19 let.

Lukáš Lhoták, nejstarší "reprezentant", který krátce také prošel touto organizací, se dokonce loni dočkal debutu v seniorské reprezentaci. A s Letci je dokonce spojeno i další známé jméno - Filip Chlapík, jenž vedle výše zmiňovaných rovněž bojuje o šanci v NHL. Před dvěma lety si ho ve 2. kole vybrala Ottawa Senators.

"Byl tu dva roky," vzpomíná Zavadil. "S odstupem času prý vyprávěl, že tu měl zůstat déle. Že tenkrát udělal chybu. Já jsem ale rád, že se sem pravidelně vrací každé léto."

Ano, Zbyněk Zavadil je pojem a před každou sezonou si k němu do Letňan jezdí zpestřit přípravu řada nadějných hokejistů i elitních hráčů. Frolík, Chlapík, Zacha, Pastrňák, Vrána, Karabáček a další... Dokonce i Patrik Eliáš, než v minulé sezoně ukončil kariéru.

V seznamu na konci článku jsou takřka všichni, které Zavadil učil ať už v týmu, nebo na individuálních trénincích. Právě individuální příprava je jeho specialitou. 

"Člověka potěší, když se ke mně někteří kluci vracejí i teď. Snažím se s nimi dělat věci, na které během sezony nemají tolik času," popisuje. A apeluje: "Na individuální dovednosti v bruslení, ovládání kotouče a zakončení bychom se měli zaměřit celkově v českém hokeji. Je smutně, když pak vidím, že Francouz bruslí líp než Čech."

Ne každý se ale na Zavadilovy tréninky může dostat. Sám kouč si své svěřence vybírá tak trochu "za odměnu" - podle toho, kdo si to podle něj zaslouží. "Výběr si určuju podle svých kritérií. Ten hráč musí být na nějaké úrovni a musí být pracovitý." Na tréninky si záměrně nepouští přebytek hráčů, spíš málo početné skupinky. "Chci cvičení často opakovat a podrobně sledovat jednotlivce."

Paradoxem zůstává, že žádný reprezentační zápas dosud neodehrál Lukáš Rousek, ohromný talent, který v uplynulém ročníku extraligy staršího dorostu ovládl individuální statistiky a suverénně vyhrál i anketu Letec sezony. Okamžitě po něm sáhla pražská Sparta. "Nepochopím, jak nemohl být v mládežnických výběrech. Cítím křivdu za něj, že nedostal šanci, ale snad se to změní," doufá Zavadil.

Nedávno přesvědčoval jiného Letce, aby v klubu ještě nějaký čas zůstal. Jde o Michaela Krutila, který patří věkově do mladšího dorostu, ale pomáhat by měl v obraně už tomu staršímu.

"Kolikrát se odsud nesmyslně utíká příliš brzy. Hodně kluků odchází do velkých kluků, kde je nadbytek hráčů, přitom tady by dostali množství ice timu," zamýšlí se Zbyněk Zavadil. 

A co vlastně všechny tyto svěřence spojuje? "Že jsou cílevědomí a dokáží si odříct spoustu věcí, které jiní neumí. A každý samozřejmě taky potřebuje podporu rodiny, bez které to dnes nejde. I to je důležité."


Hráči, kteří působili v Letňanech 
a odehráli alespoň jeden zápas za mládežnický nebo seniorský reprezentační výběr ČR

ročník 1993
Lukáš Lhoták (Ambri-Piotta/Švýcarsko)

ročník 1995
Daniel Nádraský (juniorka Davosu/Švýcarsko, konec kariéry)
Matěj Hes (Nymburk)

ročník 1996
Jakub Vrána (Washington Capitals/NHL)
Václav Karabáček (Rochester Americans/AHL)
Martin Štosek (juniorka Mladé Boleslavi)
Dominik Čapek (Casper Coyotes/WSHL)

ročník 1997
Roman Štefka (juniorka Slavie Praha)
Robert Lis (juniorka Växjö Lakers/Švédsko)
Filip Chlapík (Charlottetown Islanders/QMJHL)

ročník 1998
Martin Starosta (juniorka Liberce, Benátky nad Jizerou)
František Hrdinka (Mladá Boleslav)

ročník 1999
Matěj Chalupa (Plzeň)
Václav Burda (juniorka Liberce)
Michael Gaspar (juniorka Hradce Králové)
Jakub Wojnar (juniorka Sparty Praha)

ročník 2000
Vojtěch Kropáček (starší dorost Sparty Praha)
Petr Čajka (juniorka Zugu/Švýcarsko)
Dominik Sklenář (starší dorost Hradce Králové)
Petr Hamalčík (starší dorost Letňan)

ročník 2001
Martin Haš (starší dorost Sparty Praha)
Lukáš Pařík (starší dorost Letňan)
Karel Klikorka (starší dorost Letňan)
Tadeáš Pinkas (starší dorost Letňan)

Hráči, kteří působili v Letňanech 
a už dostali pozvánku na kemp mládežnického reprezentačního výběru ČR

ročník 2002 
Michal Klimo (mladší dorost Sparty Praha)
Marek Bláha (mladší dorost Sparty Praha)
Michael Krutil (mladší dorost Letňan)

Hráči, kteří působili v Letňanech 
a nastoupili v české extralize dospělých

Marek Loskot (Mladá Boleslav)
Jan Havel (Sparta Praha)
František Hrdinka (Mladá Boleslav)
Matěj Chalupa (Plzeň)

Pozn.: V závorce je uvedený klub, kde hráč končil svoji poslední sezonu. U extraligových hráčů je v závorce uveden klub, ve kterém se dočkal svého startu v české nejvyšší soutěži.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka