Trenér Jan Zlatohlávek zhodnotil sezonu
čtvrtek 13. dubna 2017

PO STOPÁCH ŽÁKŮ: Stříbrní páťáci byli nejúspěšnější tým

Žákovský hokej má svá specifika a jedním z nich je určitě i to, že nejde tolik o výsledky. Trenéři především kladou důraz na předvedenou hru, jež by měla malé hokejisty hlavně bavit. Když se ale k povedeným výkonům přidají i skvělé výsledky, je ten pocit z hokeje zase o kus lepší. Přesně to se v uplynulé sezoně dařilo letňanským páťákům, kteří se nakonec umístili na krásné druhé příčce.

Cesta k pomyslným stříbrným medailím však nebyla snadná. V náročné dvouročníkové soutěži mladších žáků ročníků 2005/06 na Letce čekalo dalších jedenáct mužstev, z nichž hned polovina měla medailové ambice. 

Největším konkurentem v honbě za titulem byli Bílí Tygři z Liberce, na které nakonec pětka ztratila devět bodů. Ze vzájemného měření sil nicméně vyšli lépe právě Letci, kteří ze tří zápasů hned dvakrát zvítězili. 

A to se počítá!

"Po úvodním debaklu a nejvyšší prohře sezóny 1:6 v Liberci jsme pak doma vyhráli 4:2 a rozhodující bitvu u nich jsme zvládli v poměru 5:3," těšilo kouče Jana Zlatohlávka. "Jako jediní jsme tedy získali s nimi tiebreaker, když jsme Liberec porazili v sérii 2:1 na zápasy."

Největší devízou jeho svěřenců byla bezpochyby skvěle fungující obrana a spolehlivě chytající gólmani. Jako jedinému týmu v lize se Letňanům povedlo inkasovat pod 100 branek. "Dostali jsme 87 gólů, což bylo o 55 méně, než obdržely další týmy. Můžeme se tedy pyšnit jednoznačně nejlepší obranou a brankáři," připomněl trenér.

Velkou zásluhu na úspěchu opravdu měli oba gólmani. Mužstvo bez hvězd snad mělo jen jediného rozdílového hráče - tedy spíše brankáře. Zlatohlávek v něm viděl jedničku Mikuláše Wajtra, vedle něhož udělal obrovský pokrok i Tomáš Urban. "Oba mají nemalou zásluhu na tom, že jsme měli nejlepší obranu v lize," vyzdvihl.

Na tom se ostatně velkou měrou podílel i trenér gólmanů Jiří Černoch, který v Letňanech vychoval už několik dobrých brankářů, a jak to tak vypadá, v tomhle směru se Letci o svoji budoucnost bát nemusí. 

"Jirka je trochu člověk v pozadí, ale rád bych upozornil, jak dobré mládežnické brankáře díky němu Letci mají. Jemu speciálně bych rád poděkoval za mimořádně skvělou práci," chválil kouč páťáků.

Pokud bychom se měli bavit o slabinách týmu, byla by to jednoznačně koncovka. Letci vstřelili pouze 187 branek, což je v této statistice řadí až na sedmé místo. Jen pro srovnání - na nejproduktivnější Liberec ztratili 141 zásahů. "Téměř celou sezonu jsme se potýkali s nízkou produktivitou a neproměňováním vyložených šancí, to je pravda," mrzelo Zlatohlávka.

Kromě střelecké úspěšnosti litoval i faktu, že se jeho mužstvu nepovedlo udržet delší sérii výher. "Náš winning streak se v lize zastavil jen na čísle 4, a to je opravdu málo. I proto jsme nedokázali dosáhnout na celkový triumf."

Tolik asi ke kaňkám na jinak velmi vydařené sezoně. Skvělé umístění se podle trenéra docení až v budoucích letech. "Když se ohlédnu zpátky, ušli jsme opravdu velký kus cesty a udělali obrovský pokrok," uvědomuje si kouč.

Jeho svěřenci si dobře počínali i na pěti turnajích, kterých se v průběhu sezony zúčastnili. Bilance? V Brně 2. místo, v Hradci Králové čtvrté, v Litvínově třetí, v Ostravě šesté a na závěr v České Lípe znovu druhé.

Na tom, že právě páťáci byli nejúspěšnějším žákovským týmem uplynulé sezony, má obrovský podíl i realizační tým. Trenér si spolupráce se všemi členy váží. "Podařilo se mi dát dohromady mimořádně kvalitní coaching staff," používá rád zámořské výrazy.

"Ze srdce bych rád poděkoval Pářovi, Michalovi, Lukáši Rouskovi, Lukáši Paříkovi, Lucce, Lence, Markovi, Danovi, Remíkovi, Malčovi, Milanovi Kadlecovi a v neposlední řadě vedoucí mužstva Monice Dvořákové za skvělou práci pro tým. Bez nich bychom to nikdy nedokázali," vyjmenoval Zlatohlávek.

Ten převzal páťáky před touto sezonou a pokračovat u nich už nebude, což někteří hráči oplakali. Jeho služeb si totiž všimli v Plzni, kde mu nabídli angažmá. A Jan Zlatohlávek tuto novou výzvu přijal. 

"Odcházím od týmu s pocitem dobře odvedené práce," uzavřel zkušený mládežnický trenér.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka