7 největších událostí v uplynulém roce
úterý 03. ledna 2017

Vzpomínka na rok 2016: v klubu se přepisovala historie

Rok 2016 už je minulostí, přesto se sluší ještě do něj skokem vrátit. Pro letňanský klub byl totiž zajímavý v mnoha směrech. Přinesl několik historických momentů na domácí půdě i v daleké cizině. Zkrátka o Letcích se zase mluvilo... Připomeňte si sedm nejdůležitějších okamžiků, které se v uplynulém roce odehrály a na které se může a nemusí zase nějaký čas vzpomínat.

Obhajoba v Pražském přeboru
Týmu mužů se podařil bravurní kousek. Sezonu odehrál bez jediné porážky a korunoval ji vítězstvím ve finále proti rivalovi z Hvězdy. Obhájil tak mistrovský titul Pražského přeboru a znovu postoupil do kvalifikace o II. národní ligu. V ní nakonec Letci skončili druzí, protože českobudějovický David Servis byl až příliš zkušený. Po individuální stránce si vysloužil ocenění Jan Mišner, který vyhrál kanadské bodování i krále střelců.

Historický postup do play-off
Mladšímu dorostu se v březnu povedla historická událost. Jako první extraligový tým Letců se totiž probojoval do play-off nejvyšší soutěže. Týmu trenéra Tomáše Blažka se to přitom povedlo z nadstavbové skupiny o udržení, kde se kluby praly o jedno postupové místo. Letci dlouho sváděli na dálku boj se Vsetínem, až se v posledních kolech dostali před něj. V prvním kole hraném na dva vítězné zápasy pak podlehli Zlínu.

Odchod dvou trenérských ikon
V Letňanech pracovali řadu let, ale po loňské sezoně se jejich čas naplnil. Řeč je o trenérech Jiřím Niklovi a Milanu Antošovi. První jmenovaný se s klubem nedohodl na prodloužení smlouvy, a tak zamířil trénovat mládež do Černošic. Druhému nebyla prodloužena smlouva, a tak se vydal do pražské Slavie, kde pomáhá trénovat extraligovou juniorku. Místo nich přišli do klubu jiní bývalí extraligoví hráči: David Pojkar a Jiří Malinský.

Brankář Pařík Letcem sezony
Již tradiční, každoroční anketu o nejužitečnějšího hráče uplynulé sezony ovládl poprvé za tři roky brankář. Lukáš Pařík byl po celou sezonu oporou mladšího dorostu a svými výkony si vysloužil i pozvánku do reprezentační šestnáctky. Měl také výraznou zásluhu na týmovém postupu do vyřazovací části extraligy. K Paříkovi se přiklonilo sedm trenérů z celkově patnácti hlasujících. Kromě putovní trofeje převzal i nové brusle.

Rezignace prezidenta klubu
Na podzim došlo k formální reorganizaci letňanského klubu, protože dosavadní prezident Vojtěch Kučera podal rezignaci z důvodů časové vytíženosti. V létě totiž přijal nabídku od Las Vegas, aby se stal hlavním šéfem pro evropský skauting. Jeho funkci v Letňanech převzal bratr František. Na říjnové členské schůzi se zároveň odsouhlasilo, že z klubu jako občanského sdružení se dle nových předpisů stane zapsaný spolek.

Debut v NHL a gól Jakuba Vrány
Největší dosavadní talent letňanského klubu Jakub Vrána čekal dva roky na příležitost zahrát si v NHL. A s blížícím se koncem roku se jí ve Washingtonu Capitals konečně dočkal. Na začátku prosince byl povolán z farmářského Hershey a k debutu nastoupil proti New York Islanders. Premiéra to sice nebyla vítězná, ale pár zápasů nato se proti Buffalu Sabres dočkal své první branky. Stal se tak prvním Letcem, který si zahrál NHL.

Další Letec na MS do 20 let
Jakub Vrána odehrál tři šampionáty dvacítek, Václavu Karabáčkovi konečná nominace několikrát těsně unikla. Na přelomu loňského a letošního roku se však objevil další reprezentant, který si juniorské mistrovství světa zahrál a který vyrůstal v Letňanech. Je jím stále ještě 18letý obránce František Hrdinka, jehož kariéra se před pár lety začala ubírat do Švédska. Za sebou má také reprezentační výběry do 16, 17 a 18 let.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka