Po páteční porážce Letci porazili Kladno
sobota 23. ledna 2016

Sedm bodů náskok... Starší dorost je zase blíž záchraně

Po důležité čtyřzápasové šňůře vítězství s moravskými soupeři dostal starší dorost potřebnou injekci. Minulý víkend sice přišly dvě prohry, nicméně trenér Martin Rousek si pochvaloval předvedenou hru. Trošku zklamaný byl pak po páteční prohře s Budějovicemi 2:5, kterou ovšem Letci odčinili o den později, kdy stejným poměrem porazili kladenské Rytíře. "Kluci mi udělali velkou radost," řekl.

Pod taktovkou Martina Rouska dostal tým tolik kýžený impuls, který mu zároveň vrátil sebevědomí a odhodlání vítězit. Páteční zápas s Českými Budějovicemi nicméně ukázal, že není každý den posvícení.

Sám letňanský kouč přiznal, že jihočeský soupeř byl nad síly jeho mužstva. "S Budějkami jsme to nezvládli. Byli jsme slabší v soubojích, oni nás hodně zatlačili do defenzivy," vyzdvihl výkon protivníka.

Už od počátku utkání přitom bylo jasné, že Pražany nečeká nic lehkého. "První třetinu nás jasně přestříleli. Mohli jsme být rádi, že to skončilo 1:1. Nebýt druhé části, ve které jsme měli několik přesilovek, nebyl by zápas ani tak dlouho vyrovnaný," pokračoval Rousek.

Definitivní zlom nastal v poslední periodě, ve které Budějovice dvakrát skórovaly, přičemž Letci ani jednou. "Výsledek rozhodli ve třetí třetině, ale po celý zápas byli lepší herně i silově," uzavřel trenér hodnocení nepovedeného duelu.

Před utkáním s Kladnem Letci věřili, že na předchozí nezdar zapomenou a opřou se do toho pěkně od podlahy. A přesně to se jim povedlo. Proti Rytířům jako by naskočil zcela jiný tým, který sympaticky předvedenou hrou nakonec dokráčel k vítězství 5:2.

"Celý tým hrál jako těch šest předchozích zápasů. Navázali jsme na to bojovností a větší vůlí po vítězství. Chtěl bych kluky pochválit za to, že makali, padali do střel a zodpovědně bránili," pochvaloval si letňanský kouč své ovečky.

Tímto vítězstvím navíc starší dorostenci prokázali, jak mají silnou mentalitu. V předchozí fázi sezony je vždy jedna prohra semlela, čímž se kupily další a další neúspěchy. To kvitoval i Rousek.

"Trošku jsem se toho obával, že na kluky padne deka ze včera. Byl jsem překvapený, když jsem viděl první třetinu. Oni nevypustili jediný souboj, tak jsem se uklidnil," vysvětloval své pocity.

Skalp kladenských hokejistů byl podstatný také z pohledu tabulky. Teď se bude Letcům zase o něco lépe dýchat. "Předposlední Poruba v pátek vyhrála a dnes se nám klidně mohla přiblížit na jeden bod, což se nestalo. Udrželi jsme sedmibodový odstup, takže jsem spokojený," dodal trenér na závěr.

HC Letci - České Budějovice 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Brabec (Kučera, Kučera), 30. Rousek (Danov) – 4. Sigmund (Matys), 34. Matys (Dudáček, Kondelík), 38. Bláha (Tintěra), 58. Matys (Kondelík), 59. Tintěra (Matys, Kondelík). Rozhodčí: Pavlovič - Špůr, Šmika. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 64. Střely na branku: 23:35.

HC Letci - Kladno 5:2 (2:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Sklenář (Mařík), 16. Rousek (Danov, Kučera), 34. Rousek (Danov, Brabec), 38. Mařík (Lytvynov, Kučera), 52. Rousek (Lytvynov, Danov) – 19. Husarik (Šíma), 48. Kalaj (Řepka). Rozhodčí: Jechoutek - Štětina, Žídek. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 102. Střely na branku: 34:35.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka