Letci uspěli na ledě Havířova i Vsetína
sobota 09. ledna 2016

První skalpy venku! A starší dorost se vzdaluje sestupu

Ještě týden před Vánocemi v týmu panovala mizerná nálada. Jenže starší dorost se zvedá a jeho vyhlídky jsou teď mnohem optimističtější. Do nového roku totiž vstoupil přesně tak, jak ho zakončil - tedy dvěma výhrami. Po úspěšném tripu na Moravě mají Letci už čtyři vítězství v řadě, což je jejich nejdelší úspěšná série v sezoně. Poprvé totiž dokázali vyhrát na ledě soupeřů. A unikají sestupu.

Od začátku sezony museli trávit jednu porážku za druhou. Ale prosincová rošáda na postu trenéra jako by mužstvu vážně dodala potřebný impuls. Pod vedením Martina Rouska ještě neprohrálo a díky zaváhání jeho hlavních soupeřů už má v extralize osmibodový náskok od sestupových pozic.

Možná se opravdu blýská na lepší časy.

I díky přesilovkám totiž přehráli Letci už v pátek 5:0 Havířov a o den později si Na Lapači vyšlápli na Vsetín, který porazili 7:5. A v obou případech tak navázali na úspěšný předvánoční dvojzápas.

Proti Havířovu hlad po vítězství potvrdili už v první periodě, kterou ovládli 2:0, ve zbytku zápasu pak navyšovali a kontrolovali celkové skóre. "V Havířově jsme soupeře přehráli v obraně i v útoku. Byli jsme lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli," řekl jasně trenér Rousek.

Však Letcům vysekli poklonu i trenéři soupeřů. "Jako bychom cestovali 400 kilometrů my a ne vy," říkal havířovský kouč Martin Janeček.

Rousek své nadšení neskrýval. Oceňoval především, s jakou vervou se jeho parta pustila do Havířova. "Od gólmana až po posledního útočníka jsme podali stoprocentní výkon. Kluci se soustředili plně na hru a vůbec jim nedali šanci ke zkorigování výsledku."

Duel se Vsetínem měl být jiný šálek čaje a také jím byl. Už úvodní perioda ukázala, že se bude jednat o vyrovnaný souboj. "Spali jsme na hotelu. Kluci většinou po zápase nemohou brzy usnout. To se asi trošku projevilo na první třetině, která skončila 2:2," popisoval Rousek příčiny vlažnějšího startu.

Ve druhé dvacetiminutovce se však jeho svěřenci kousli a předvedli parádní výkon, díky němuž soupeři utekli na rozdíl tří branek. "Tam jsme Vsetín skoro k ničemu nepustili stejně jako Havířov a dali jsme tři góly," vysvětloval.

Valaši ale nechtěli před domácím publikem pustit Pražanům všechny body, a tak se do třetí části zvedli pro změnu oni. "Bylo to jako na houpačce, oni přidali a začali se tlačit více do branky. Svých šancí dokázali využít. Závěr utkání jsme si už ale dokázali pohlídat," chválil kouč zodpovědnou hru Letců.

Povedený moravský trip může hodnotit pozitivně. Jeho tým získal dalších šest bodů, díky kterým se mu bude daleko lépe dýchat. Dobře se také představil Jan Kučera, jenž si za víkend připsal čtyři góly a asistenci. Lukáš Rousek zase zaznamenal ve Vsetíně hattrick. 

"Mančaft musím za tento výjezd pochválit, všichni makali na doraz. Je vidět, že extraligu chtějí zachránit," ocenil Rousek.

Velké zlepšení vidí především v přesilových hrách. "Oba zápasy rozhodly hlavně početní převahy, využili jsme jich šest z devíti. Když se nám to bude dařit dál, bude to jedině dobře," přeje si letňanský trenér.

A v čem tkví kouzlo dalších dvou úspěchů? "Kluky určitě nakopl ten vítězný víkend před Vánocemi. Dokázali si, že mohou vyhrávat a dát i víc gólů. To byla taková psychická vzpruha do nového roku," vysvětloval.

Teď hlavně nepolevit, Letce čeká nabitý program v Čechách, kde je čekají další silní soupeři. "Přijdou těžší týmy, které jsou lepší do obrany. Kdybychom každý víkend urvali alespoň tři body, budu spokojený," dodal Rousek na závěr.

Už teď je ale cítit v týmu velká úleva. Ostravská Poruba, která Letce v boji o záchranu ohrožuje, dvakrát zaváhala a na předposledním místě nadstavby ztrácí na Letňany už osm bodů.

Letci se dokonce z desáté příčky posunuli na devátou. O dva body přeskočili České Budějovice.

Havířov - HC Letci 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Fabiánek (Nedorost, Danov), 15. Valíček (Danov, Fabiánek), 31. Kučera (Danov, Rousek), 44. Kučera (Kučera), 60. Fabiánek (Valíček, Pařík). Rozhodčí: Koliba - Barteček, Vengřín. Vyloučení: 5:4.Využití: 0:3. Diváci: 69. Střely na branku: 30:39

Vsetín - HC Letci 5:7 (2:2, 0:3, 3:2)
Branky a nahrávky: 2. Kovář (Weintritt J.), 18. Weintritt J. (Kovář, Dubnický), 43. Kovář (Dubnický, Richter), 50. Kovář (Augustin, Richter), 56. Dubnický (Weintritt J., Kovář) - 9. Kučera J. (Rousek, Kučera L.), 15. Kučera J. (Kučera L., Brabec), 24. Rousek, 30. Rousek (Kučera L., Kučera J.), 36. Lytvynov (Danov, Fabiánek), 42. Valíček (Fabiánek, Danov), 52. Rousek. Rozhodčí: Volf - Bryška, Kurtin. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:2. Diváci: 67. Střely na branku: 43:40.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka